Tarnów dramatycznie się kurczy

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Re: Tarnów dramatycznie się kurczy

Post autor: LordRuthwen »

@ad2222 przy działaniach naszego rządu jakieś pół roku bez vacatio legis i od dnia uprawomocnienia, czyli wstecz.
I teraz wprowadzasz kataster od n+1 mieszkań, a co w przypadku gdy rodzina jest ogarnięta i wrzuciła mieszkania w fundację rodzinną? Rodzice mieli 1, 3 dzieci miała po 1, razem 4, właścicielem jest fundacja, ale realnie mieszkają w nich jej beneficjenci - czy dlatego, że działając w granicach prawa i na jego podstawie chcąc chronić majątek należy ich karać katastrem? Mogę się założyć, że takiego scenariusza nikt nie weźmie pod uwagę.
Inny przykład, taki z życia:
mieszkam w domu (1), prowadzę firmę i wyszło mi, że własny lokal wyjdzie mnie mniej niż najem (2), mój młody niedługo będzie chciał iść na swoje a więc trzymam mieszkanie w którym kiedyś mieszkałem i obecnie je wynajmuję (3), mam jeszcze kilkoro dzieci, ale do czasu aż będą dorosłe jeszcze trochę wody w Wątoku upłynie - dlaczego mam być karany katastrem za korzystanie z rzeczy na które sobie sam zarobiłem i z których korzystam, a w zasadzie to dalej spłacam i jeszcze długo będę spłacał?

daniels90
Proedroj

Post autor: daniels90 »

Liczba mieszkańców miasta Tarnowa zameldowanych na pobyt stały i czasowy wg Rejestru Mieszkańców Miasta Tarnowa stan na dzień 3 grudnia 2025 r., wyniosła 97 727 osób.
od 5.09 do 3.12 ubyło 77 mieszkańców.

daniels90
Proedroj

Dane z Urzędu Miasta Tarnowa:

Rok 2025 w liczbach.

W urzędzie sporządzono 1610 aktów urodzenia, w tym 358 aktów zostało zarejestrowanych w drodze transkrypcji aktu zagranicznego, czyli dla dzieci urodzonych poza terytorium Polski.
W tym czasie zarejestrowano również 1921 aktów zgonów, z czego 86 dokumentów dotyczyło osób zmarłych poza naszym krajem.
Jak podają pracownicy Urzędu Stanu Cywilnego, w 2025 r. sporządzono 617 aktów małżeństwa Na tę liczbę składa się 280 ślubów cywilnych, 196 aktów to małżeństwa zawarte w drodze konkordatu oraz 141 aktów sporządzonych w drodze transkrypcji aktu zagranicznego.
Ponadto w systemie zarejestrowano 264 orzeczenia sądowe o rozwodzie. Pojawiło się też siedem separacji oraz dwa orzeczenia o jej zniesieniu.

daniels90
Proedroj

Co raz więcej lokali do wynajęcia, zlikwidowanych sklepów. Pochodziłem ostatnio po mieście i naprawdę jest to zatrważający widok. O pracę w Tarnowie jeszcze ciężej. Nawet sporo osób zamieszcza ogłoszenia na grupach typu Spotted Tarnów itp. bo nie może znaleźć zatrudnienia.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

A ja dalej twierdzę inaczej - szukałem 2-3 osób w październiku i nie było z kogo wybierać:
- ja tu przyszedłem po pieczątkę
- to my byliśmy umówieni?!
- nie jestem zainteresowany, tak sobie chodzę bo nie mam co robić
Koniec końców znalazłem, ale nie w grupie potencjalnie poszukującej pracy.

daniels90
Proedroj

Pewnie zależy jaka branża.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Nie wiem na ile to co opisano w artykule poniżej to realny problem a na ile clickbait goniący za sensacją, ale wzrost zarobków w Polsce będzie powodował przenoszenie outsourcingowych stanowisk tam gdzie jest taniej. A sytuacja w Krakowie z pewnością będzie miała też wpływ na rynek pracy w Tarnowie. Być może zbliżamy się do pułapki średniego dochodu, którą od dawna straszono.

https://www.onet.pl/informacje/krakowdl ... 9,0666d3f1
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

@defekator oczywiście, członek mojej rodziny pracuje w HSBC (taki międzynarodowy bank dla bardzo bogatych, jeśli ktoś nie wie) i dział po dziale wynoszą procesy do "tańszych" rynków jak Egipt czy Indie. Tańszych w cudzysłowie rozmyślnie, bo w tabelce taniej jest w rubryce koszty zatrudnienia, ale nikt nie patrzy na realny czas wykonywania procesów w obu krajach i nie zestawia tego z karami umownymi za niedotrzymanie terminów. A z opowiadań wiem, że czas tego samego procesu pomiędzy Polską a Egiptem może być nawet czterokrotnie różny, głównie ze względu na mentalność.
Oczywiście pracownicy tych likwidowanych działów dostają wypowiedzenia. Prognozy "mojego" człowieka są takie, że jeszcze max dwa lata i będzie jego kolej (szczebel managerski).

aaee
Archont

Post autor: aaee »

LordRuthwen pisze:
09-02-2026, 19:37
A ja dalej twierdzę inaczej - szukałem 2-3 osób w październiku i nie było z kogo wybierać:
- ja tu przyszedłem po pieczątkę
- to my byliśmy umówieni?!
- nie jestem zainteresowany, tak sobie chodzę bo nie mam co robić
Koniec końców znalazłem, ale nie w grupie potencjalnie poszukującej pracy.
Wcale się nie dziwie, brałem udział w kilku rozmowach jako rekruter.

Połowa zastanawia się co w ogóle robi na tej rozmowie o prace w szczególności wśród osób poniżej 25 roku gdzie rodzic ich wysłał do pracy.
Duża część osób wyobraża sobie pracę całkowicie inaczej niż opisana w ogłoszeniu i sama przedstawia wizje stanowiska jak by chciała pracować :)
Część nie przychodzi na ustalony termin.
Inni już mówią jak by chcieli awansować wyżej i jak to widzą bo oni mają ambicje, ale w ostatnich 15 latach pracowali 2 razy po 3 miesiące na stażu i chcą teraz stanowisko menedżerskie :)

Z drugiej strony nie ma w czym wybierać przeglądając CV, bo osoby które chcą zmienić pracę i liczą na podwyżkę powyżej 30%., albo bez jakiekolwiek doświadczenia olewających obowiązki od pierwszego dnia pracy.

W Tarnowie jest ciężki rynek mam wrażenie do tego stopnia że są dwie opcje:
1. Pracodawcy chcą wykwalifikowanego pracownika na specjalistyczne stanowisko za najniższą krajową z obietnicą kiedyś podwyżki albo jakiś tam premii których nie ma.
2. Pracodawcy już wszystko jedno i bierze co popadnie a może się uda, a martwić się będą inni pracownicy :)

ODPOWIEDZ