Zdearzenia- Święto Miasta Tarnowa 2026

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

Autor tematu
daniels90
Proedroj

Zdearzenia- Święto Miasta Tarnowa 2026

Post autor: daniels90 »

23 czerwca 2026 r. /wtorek
godz. 10:00-13:00
"Rok 1846, Tyssowski i inni bohaterowie nierozpamiętani" / Aula J.Szczepanika w Akademii
Tarnowskiej
25 czerwca 2026 r. / czwartek
godz. 16:30
Oprowadzanie po wystawie zbiorowej „Crash” dla wszystkich, dedykowane Głuchym i komunikującym
się PJM / oprowadza: Ewa Łączyńska-Widz (dyrektorka BWA Tarnów), tłumaczka języka migowego:
Dorota Budzyńska (Polski Związek Głuchych Koło Terenowe Tarnów, laureatka Odznaki Honorowej
Miasta Tarnowa) / BWA Pałacyk Strzelecki
godz. 17:00
Promocja książki „Poczet panów na Tarnowie i Gumniskach” Krzysztofa Moskala / Czytelnia
Czasopism MBP, ul. Krakowska 4
Godz. 18.00 - WYRAZ – wernisaż wystawy członków Stowarzyszenia Artystycznego Wyraz i gości /
MCA Wałowa 25
26 czerwca 2026 r. / piątek
godz. 13.00 – 16.00 -O! na otwarcie wystawy – działania plastyczne dla dzieci / BWA Dworzec
godz. 11:00-18:00
Wystawa zbiorowa „Crash” (Kacper Biela, Andrzej Karmasz, Grzegorz Kumorek, Martyna Jastrzębska,
Kasper Lecnim, Irmina Rusicka, Aleksandra Went) / BWA Pałacyk Strzelecki
godz. 11:00
Odsłonięcie pomnika weteranów poległych podczas Misji Pokojowych i Stabilizacyjnych / skwer im.
Janusza Kurtyki (os. Zielone)
godz. 13.00
35 lecie Tarnowskiego Towarzystwa Kulturalnego i promocja 30 jubileuszowego Rocznika
Tarnowskiego / Ratusz w Tarnowie
godz. 14.00 – 20.00
Jarmark Galicyjski / Rynek
godz. 16:00
Malarstwo polskie z XIX i początku XX wieku w zbiorach Muzeum Ziemi Tarnowskiej” - bezpłatne
oprowadzanie kuratorskie / Rynek 3, Siedziba Muzeum Ziemi Tarnowskiej
godz. 19.00
GALA NAGRÓD MIASTA TARNOWA, koncert BARTAS SZYMONIAK - Amfiteatr Letni | wstęp wolny

Obrazek

27 czerwca 2026 r. / sobota
godz. 9.00 – 18.00
godz. 11:00-17:00
Piknik w Ogrodzie Kwiatkowskiego
ul. Jarzębinowa 9, Ogród przy Willi im. Eugeniusza Kwiatkowskiego / org. Grupa Azoty
godz. 14.00 i 15.30 - Księżycowe warsztaty z cyklu „Mali Naukowcy”
Dla dzieci w wieku przedszkolnym. Czas trwania: 60 minut Udział bezpłatny
Zapisy prowadzi Biuro Obsługi: tel. 14 688 88 86. / Pasaż Odkryć
godz. 10.30
„Bohaterowie nierozpamiętani” - spacer historyczny śladami uczestników powstania
narodowego z roku 1846. / start: Plac Kazimierza Wielkiego 5
godz. 13.00
Intronizacja Króla Kurkowego / Zaułek Spycimira Leliwity
godz. 16.00 – 24.00
Piknik „Powitanie Lata” na Osiedlu Koszyce / plac rekreacyjno-sportowy przy ul. Raginisa w
Tarnowie.
godz. 17.00 i 19.00
spektakl „Kalina” Jagody Rall / Teatr im. Ludwika Solskiego w Tarnowie.
Cena biletu: - 69 zł/os. - spektakl o godz. 17:00 - 79 zł/os. - spektakl o godz. 19:00
godz. 19.00
Koncert – Cheap Tabacco, VAVAMUFFIN / Rynek w Tarnowie

Obrazek

28 czerwca 2026 r. / niedziela
godz. 9.00 – 17.00
godz. 13.00-18.00
DobroDzień’26 / Centrum Wypoczynku i Rekreacji „KANTORIA”.
To inicjatywa tworzona z myślą o integracji społecznej, otwartości oraz budowaniu relacji opartych na
szacunku, empatii i wzajemnym zrozumieniu.
Celem wydarzenia jest stworzenie przestrzeni, w której osoby z niepełnosprawnościami oraz osoby
pełnosprawne mogą spotkać się, wspólnie działać, poznawać swoje potrzeby i doświadczenia, a
przede wszystkim budować autentyczne mosty porozumienia, akceptacji i wsparcia.
DobroDzień’26 będzie również okazją do prezentacji działalności podmiotów ekonomii społecznej
oraz organizacji pozarządowych, które na co dzień realnie wspierają osoby z niepełnosprawnościami i
działają na rzecz integracji społecznej.
W programie wydarzenia znajdą się m.in.:
• działania animacyjne i integracyjne,
• występy artystyczne,
• warsztaty tematyczne,
• aktywności rekreacyjne i sportowe,
• strefy wspólnego spędzania czasu w atmosferze życzliwości, otwartości i dobrej energii.
DobroDzień’26 to święto wspólnoty, różnorodności i wzajemnego wsparcia – wydarzenie, które
pokazuje, że razem możemy tworzyć bardziej otwarte i przyjazne społeczeństwo.
Dzień z jogą – Park Strzelecki koło BWA
godz. 8:00 – 108 Powitań Słońca
Poranna, dynamiczna praktyka jogi oparta na powtarzalnej sekwencji ruchów i oddechu. 108 Powitań
Słońca to tradycyjna forma medytacji w ruchu, która pozwala oczyścić umysł, rozgrzać ciało i
rozpocząć dzień z intencją oraz energią.
godz. 10:00 – praktyka jogi dla wszystkich
Otwarte zajęcia dostępne dla każdego – zarówno osób początkujących, jak i bardziej
zaawansowanych. Praktyka będzie dostosowana do różnych możliwości uczestników, z naciskiem na
spokojny ruch, oddech i uważność.
godz. 17:00 – koncert mis i gongów
Sesja relaksacyjna oparta na dźwiękach instrumentów takich jak misy tybetańskie i gongi. Ich wibracje
wspierają głęboki relaks, wyciszenie układu nerwowego i regenerację po całym dniu praktyki.
godz. 9:00-17:00 - O! Moment, w którym zaczynasz widzieć inaczej / BWA Dworzec PKP, g.
godz. 10:00-17:00 - WYRAZ – wystawa członków Stowarzyszenia Artystycznego Wyraz i gości / MCA Wałowa 25,
godz. 11:00-18:00 - Wystawa zbiorowa „Crash” (Kacper Biela, Andrzej Karmasz, Grzegorz Kumorek, Martyna Jastrzębska,
Kasper Lecnim, Irmina Rusicka, Aleksandra Went) / BWA Pałacyk Strzelecki,
godz. 10.30, 12.30 i 14.30
Spotkajmy się w planetarium. Wyjątkowe opowieści o kosmosie poprowadzi edukator astronom,
który zabierze uczestników w fascynującą podróż po tajemnicach Wszechświata.
Czas trwania: 60 minut Udział bezpłatny
Zapisy prowadzi Biuro Obsługi: tel. 14 688 88 86. / Pasaż Odkryć
godz. 16.00
Koncert „Świerczkowiacy – Pokolenia” - Finał Sezonu Artystycznego / CSM
bilety: 30 zł (normalny), 25 zł (ulgowy)
godz. 19.00
Koncert Galowy Zespołu Pieśni i Tańca Świerczkowiacy - Finał Sezonu Artystycznego / CSM
bilety: 30 zł (normalny), 25 zł (ulgowy)
godz. 19.00
Koncert inauguracyjny II Międzynarodowego Festiwalu Muzyki Organowej w Bazylice Katedralnej w
Tarnowie
g. 19:00
CUD PAMIĘCI - Koncert z piosenkami Stanisława Soyki - Amfiteatr Letni | bilety: 50 zł
Żaneta Łabudzka-Grzesiuk – wokal
Krzysztof Chruściel – wokal
Sebastian Stachurski – wokal, gitary
Julia Honkisz, Weronika Pietranis, Katarzyna Kłusek – wokal
Krzysztof Mroziak – kierownictwo artystyczne, aranżacje, instrumenty klawiszowe
Maciek Łosiewicz – instrumenty klawiszowe
Władysław Wiater – saksofony, flet
Wojciech Kwieciński – bas
Robert Winczowski – perkusja
Strefa Księżycowa miejsce: Pasaż Odkryć Centrum Nauki i Techniki w Tarnowie
27–28 czerwca – Quiz z wiedzy o Księżycu
Zapraszamy do udziału w ogólnodostępnym quizie poświęconym Księżycowi. Karty z zadaniami
będzie można pobrać w Sali Jednego Eksponatu w budynku Pasażu Odkryć. Na uczestników
czekają nagrody w postaci pakietów tarnowskich gadżetów.
Konkurs fotograficzny „Tarnów z Księżycem w tle”
Przez całe lato zapraszamy do udziału w konkursie fotograficznym „Tarnów z Księżycem w tle”,
który potrwa od 19 czerwca do 30 sierpnia. Ogłoszenie wyników nastąpi 25 września podczas
Małopolskiej Nocy Naukowców.

Jestem rozczarowany koncertami. Pierwszy słyszę o takich artystach jak: BARTAS SZYMONIAK, Cheap Tabacco i VAVAMUFFIN. Zamiast trzech wykonawców można było zaprosić jeden znany zespół.
Kiedyś to były Zdearzenia na poziomie. A teraz...

Awatar użytkownika

figa
Archont

Re: Zdearzenia- Święto Miasta Tarnowa 2026

Post autor: figa »

O Borze zielony! Vavamuffin <3 Ależ ja się cieszę! Najlepsza informacja dnia :D

Autor tematu
daniels90
Proedroj

Post autor: daniels90 »

Bardzo słaba frekwencja była na koncertach Cheap Tabacco i VAVAMUFFIN. Koncert dla garstki osób.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Byłem przekonany, że VAVAMUFFIN to jest znany zespół. Może nie jest rozpoznawalny jak jakaś Budka Suflera, ale jak dla mnie wybór ciekawszy niż jakiejś gwiazdy sprzed lat która koncertami dorabia sobie do emerytury. Natomiast na koncercie nie byłem. Powód - temperatura. I wydaje mi się, że to jest główny powód niskiej frekwencji.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

figa
Archont

Post autor: figa »

Jestem przekonana, że powodem niskiej frekwencji była zbyt wysoka temperatura. Ja w pewnym momencie myślałam, że padnę i już zostanę na wieczność na rynku, ale wybawiłam się za wszystkie czasy.
Dzień później Vavamuffin był na festiwalu w Bieszczadach. Patrzyłam na relacje i miałam wrażenie, że w Tarnowie było i tak więcej ludzi niż tam.

ODPOWIEDZ