Starówka umiera czy nie? Jak ją ożywić

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Re: Starówka umiera czy nie? Jak ją ożywić

Post autor: Goscinny »

Na Wielkich Schodach tworzą scenografię do "Nocy i dni". Zasłaniają spaloną ruderę z przyległościami.
A jakby tak, potem tego nie rozebrali i zostawili tą scenografię? Pytanie do @Jakub Kwaśny - może dało by się to jakoś załatwić?
Po pierwsze - zasłonią ruderę.
Po drugie - to może być jakaś tam czasowa atrakcja dla turystów. Cyknąć sobie fotkę w miejscu kręcenia filmu :)

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Goscinny pisze:
06-09-2026, 17:48
Na Wielkich Schodach tworzą scenografię do "Nocy i dni". Zasłaniają spaloną ruderę z przyległościami.
A jakby tak, potem tego nie rozebrali i zostawili tą scenografię? Pytanie do @Jakub Kwaśny - może dało by się to jakoś załatwić?
Po drugie - to może być jakaś tam czasowa atrakcja dla turystów. Cyknąć sobie fotkę w miejscu kręcenia filmu :)
@Jakub Kwaśny Dopisuję się do pytania.

W Bieszczadach w okolicach Tarnawy przez kilka lat "Chatka Rebrowa" która ostała się po serialu Wataha była sporą atrakcją turystyczną. Do momentu aż jej z jakiś powodów nie rozebrali. Tutaj mamy ten plus, że w zasadzie to jest miejski pustostan. Więc te dekoracje mogą stać do czasu aż miasto tej kamienicy nie wyremontuje, albo, co pewnie nastąpi wcześniej, nie rozlecą się ze starości.

Nawet jak nie przyciągną tłumów to będzie wyglądało zapewne lepiej niż to co jest teraz. Pomysł jest doskonały. Tylko, żeby nie skończyło się tak, że konserwator się nie zgodzi albo inne przepisy tego nie zablokują. :-/ Chociaż przy odrobinie kombinatoryki pewnie da się to jakoś załatwić. Ot po prostu czasowa instalacja artystyczna czy coś w ten deseń.

Z innej beczki.

Udostępnienie możliwości wejścia na wieżę ratuszową podczas zwiedzania muzeum to świetny pomysł. Do tej pory z tego co kojarzę była ona otwierana "od święta" przy specjalnych okazjach. Jeżeli teraz będzie to stała atrakcja, to wielki plus dla tego kto to wymyślił. Wstyd się przyznać ale dzisiaj pierwszy raz tam byłem i widok naprawdę jest super.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

aaee
Archont

Post autor: aaee »

defekator pisze:
06-09-2026, 18:32

Z innej beczki.

Udostępnienie możliwości wejścia na wieżę ratuszową podczas zwiedzania muzeum to świetny pomysł. Do tej pory z tego co kojarzę była ona otwierana "od święta" przy specjalnych okazjach. Jeżeli teraz będzie to stała atrakcja, to wielki plus dla tego kto to wymyślił. Wstyd się przyznać ale dzisiaj pierwszy raz tam byłem i widok naprawdę jest super.
Naprawdę to było niedostępne?

Ja byłem dwukrotnie, pierwszy raz była to nagroda w terenowej grze miejskiej. Za drugim razem przy odwiedzinach muzeum zapytałem czy jest możliwość wejścia również na wieżę.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

Pamiętam, że jakiś czas temu przy okazji jakiś wydarzeń miejskich chwalili się, że będzie możliwość wejścia na wieżę. Skoro się chwalili to było coś nietypowego.
W muzeum nie byłem już z 10 lat, aż do dziś, ale nie kojarzę aby wcześniej dało się również wejść na wieżę. Z tego co pamiętam czasem ją otwierali - ale wydaje mi się, że nie była to stała atrakcja.

Jak coś poplątałem to proszę o korektę :)
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

daniels90
Archont

Post autor: daniels90 »

Wieża Ratuszowa jest już czynna od co najmniej dwóch lat. Przynajmniej dwa lata temu wchodziłem ze znajomymi, którzy nigdy wcześniej tam nie byli. Bardzo miła pani z muzeum nas tam zaprowadziła. Nie poganiała- można było sobie porobić zdjęcia i podziwiać widoki na spokojnie.

Z tego co widzę na stronie muzeum to bilet na wieżę kosztuje: normalny 14 zł, ulgowy 9 zł. Natomiast zwiedzanie muzeum+ wejście na wieże 20 normalny i 14 ulgowy.
Moim zdaniem wielu Tarnowian nie wie dalej, że taka możliwość istnieje i nigdy nie była w wieży ratuszowej.

@Jakub Kwaśny Może jakaś rolka na FB z wieży ratuszowej ? Warto poinformować mieszkańców, że można podziwiać z niej widok na Tarnów.
25 tys. obserwujących na Facebook-u to może być bardzo dobra promocja tej atrakcji.

Przyznać się. Kto nigdy nie był na wieży ratuszowej ?

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Ja nigdy tam nie byłem a w Tarnowie mieszkam od 38 lat :P
No, prawie, bo mieszkam teraz poza, ale jak się dobrze kamieniem zamachnę to pewnie dorzucę do granic miasta.

Maszkaron
Obywatel

Post autor: Maszkaron »

defekator pisze:
06-09-2026, 18:55
Pamiętam, że jakiś czas temu przy okazji jakiś wydarzeń miejskich chwalili się, że będzie możliwość wejścia na wieżę. Skoro się chwalili to było coś nietypowego.
W muzeum nie byłem już z 10 lat, aż do dziś, ale nie kojarzę aby wcześniej dało się również wejść na wieżę. Z tego co pamiętam czasem ją otwierali - ale wydaje mi się, że nie była to stała atrakcja.

Jak coś poplątałem to proszę o korektę :)

Juz dlugie lata na wieżę można sobie wejsc za oplata.
Ostatnio zmieniony 06-09-2026, 22:49 przez Maszkaron, łącznie zmieniany 1 raz.

daniels90
Archont

Goscinny pisze:
06-09-2026, 17:48
To jest bardzo dobry pomysł, ale wydaje mi się, że miasta nie stać na to, żeby odkupić scenografię od Netflixa. Jeśli w ogóle zgodzili by się ją odsprzedać. Obecnie scenografia została zamontowana na zasadzie pozwolenia tymczasowego. Nie wiem jakby to wyglądało w przypadku pozostawienia jej na dłużej.

Ale może jakiś inny baner warto tam postawić? Coś co zakryje ten budynek? Temat jest do przemyślenia.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

U nas termin "tymczasowe" to dość długi okres czasu... Może scenografia weźmie przykład z tarnowskich rond i też stanie się "tymczasowa" np na najbliższe 5-10 lat :)
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

daniels90
Archont

Przydałoby się, żeby w Tarnowie kręcili jakiś serial 13- odcinkowy lub dłuższy obyczajowy, którego akcja działa by się właśnie w naszym mieście. Coś na wzór "Ojca Mateusza", który pięknie wypromował o wiele mniejszy Sandomierz(28,69 km²).
W Sandomierzu znajduje się muzeum – gabinet figur woskowych postaci związanych z serialem, odwzorowano tam także serialowe wnętrza: plebanię czy komisariat policji.
Ekipa telewizyjna kręciła pojedyncze odcinki poza Sandomierzem, m.in. w Opatowie, Kielcach, Ćmielowie, Busku-Zdroju czy Chęcinach.

Gdyby nie Ojciec Mateusz to mało kto słyszałby o Sandomierzu. W 2025 roku Podziemną Trasę Turystyczną w Sandomierzu odwiedziło 148 800 tyś turystów.

ODPOWIEDZ