Willa Książków ul. Chopina 16
Re: Willa Książków ul. Chopina 16
Super, będzie jeszcze jeden "must see" dla przyszłych turystów odwiedzających Tarnów.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Też uważam, że może to być spora atrakcja turystyczna w Tarnowie. Co z tego, że nie dla każdego.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Oj tam, "nie dla każdego" - będzie na liście, będzie w szortach - turyści i tak przyjdą. A to, że przy okazji się czegoś nowego nauczą? Same plusy.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Jedyną osobą walczącą w ministerstwie, motorniczym jest poseł Górnikiewicz a jak to się uda to będzie Jego sukces. Na Fb napisał:
Dom Książków – od początku mówiłem, że warto o niego zawalczyć. Dziś jesteśmy o ważny krok bliżej rozwiązania.
Od samego początku, kiedy pojawiła się informacja o możliwości sprzedaży Domu Książków przy ul. Chopina, angażowałem się w poszukiwanie rozwiązania, które pozwoliłoby zachować ten wyjątkowy obiekt i otworzyć go dla mieszkańców.
To nie była jedna rozmowa czy jedno pismo. To były kolejne miesiące konkretnych działań.
Spotykałem się z właścicielami nieruchomości, rozmawiałem o możliwych scenariuszach jej przyszłości i szukałem instytucji, która mogłaby zaangażować się w uratowanie tego miejsca.
Temat Domu Książków wielokrotnie przedstawiałem również Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego Marcie Cienkowskiej. Od początku spotykał się on ze zrozumieniem i zainteresowaniem, ale najtrudniejsze było znalezienie odpowiedniej formuły prawnej i instytucjonalnej, która pozwoliłaby państwu zaangażować się w zakup nieruchomości.
Dlatego nie odpuszczaliśmy.
Wspólnie z zastępcą prezydenta Tarnowa Jakuba Kwaśnego, Agnieszką Kawą, jeździliśmy do Warszawy i prowadziliśmy kolejne rozmowy w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Szukaliśmy rozwiązania, które pozwoliłoby połączyć możliwości państwa z późniejszym wykorzystaniem obiektu przez Tarnów.
I właśnie w tej sprawie pojawiło się realne światełko w tunelu.
Dzięki zaangażowaniu Minister Marty Cienkowskiej oraz nowego kierownictwa Narodowego Instytutu Dziedzictwa udało się wypracować możliwą formułę działania: zakup nieruchomości przez Narodowy Instytut Dziedzictwa, a następnie powierzenie jej w zarząd jednej z tarnowskich instytucji.
To jeszcze nie moment na ogłaszanie sukcesu. Przed nami kolejne formalności i decyzje. Ale po miesiącach rozmów po raz pierwszy mamy konkretną ścieżkę, która może doprowadzić do zachowania Domu Książków jako miejsca dostępnego publicznie.
A potencjał tego miejsca jest ogromny – architektura, sztuka, edukacja, spotkania, wystawy i promocja Tarnowa daleko poza granicami naszego miasta.
Dom Książków może stać się jednym z najbardziej charakterystycznych miejsc na mapie Tarnowa i ważnym punktem prezentującym polski modernizm.
Od początku wierzyłem, że warto o ten dom zawalczyć. Dlatego działamy dalej – aż do konkretnego finału.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku