Starówka umiera czy nie? Jak ją ożywić
Re: Starówka umiera czy nie? Jak ją ożywić
Za nami kolejna potańcówka. Dobrym pomysłem miasta jest abolicja za parkowanie w centrum, zwłaszcza na placu Kazimierza i chodniku przy placu katedralnym. Straż miejska i policja należycie realizowaly te decyzje, pozostawiając w spokoju zaparkowane auta.
No rewelacyjna decyzja, zwłaszcza za parkowanie na chodnikach. Ciekawe czy panie w szpilkach i osoby na wózkach inwalidzkich się z tobą zgodzą, gdy musieli pokonywać drogę po niewygodnej kostce.
Po za tym jaką procedurę miasto zawiesiło przepisy o ruchu drogowym?
Po za tym jaką procedurę miasto zawiesiło przepisy o ruchu drogowym?
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"
Autami? To nie mamy komunikacji miejskiej w Tarnowie? To nie lepiej w takich sytuacjach dodać dodatkowe kursy autobusow okolicznosciowo na wieczory w okresie letnim?
Lepiej narażać bezpieczeństwo pieszych dla paru osób które wjadą prawie na rynek autem...
Lepiej narażać bezpieczeństwo pieszych dla paru osób które wjadą prawie na rynek autem...
Nie wiem czy to kwestia tego, że każdy chciał zobaczyć dekoracje do serialu, czy też ludzie próbowali złapać ostatki słonecznej pogody przed jesienią, ale dziś wczesnym popołudniem na Wałowej i Rynku były tłumy. Patrząc na pełne kawiarnie można było momentami poczuć się jak we Włoszech. Dzisiejsze Stare Miasto to mocne 9.9/10 
A tak przy okazji aby nie dublować wypowiedzi w innym wątku: Kimchi (lokal na rynku zamiast Efezu) też na plus. Wybrałem opcję z tofu i jak całość była po prostu w porządku, nie odbiegając od "normy" ani na plus ani na minus to samo tofu - rewelacja, nie pamiętam kiedy jadłem tak smaczne tofu jak tam. W Tarnowie, gdzie jeżeli chodzi o fastfood króluje pizza i kebab trzymam kciuki aby im się udało utrzymać dłużej.
A tak przy okazji aby nie dublować wypowiedzi w innym wątku: Kimchi (lokal na rynku zamiast Efezu) też na plus. Wybrałem opcję z tofu i jak całość była po prostu w porządku, nie odbiegając od "normy" ani na plus ani na minus to samo tofu - rewelacja, nie pamiętam kiedy jadłem tak smaczne tofu jak tam. W Tarnowie, gdzie jeżeli chodzi o fastfood króluje pizza i kebab trzymam kciuki aby im się udało utrzymać dłużej.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
Na pewno sporo osób chciało zobaczyć scenografię do "Nocy i dni" na żywo. Dziś idąc na kawę z siostrą zaczepiła nas rodzina z dziećmi z Nowego Sącza, którzy specjalnie po to przyjechali pierwszy raz do Tarnowa i pytali gdzie dokładnie znajduję się plan serialu. Można powiedzieć, że na te dwa tygodnie Tarnów zyskał dodatkową atrakcję turystyczną.
Tak jak pisze @defekator w centrum były dziś rzadko spotykane tłumy. Aż tak się rozmarzyłem, że mogłoby tak być już zawsze...
Druga kwesta jest taka, że w ostatnim czasie powstało kilka nowych lokali i zauważyłem, że mieszkańcy dość chętnie odwiedzają te miejsca(przynajmniej na początku). W Grandzie na Wałowej nie było miejsca ani w środku ani na zewnątrz, pełna SIGA (która w końcu się otworzyła).
Na Burku był też Targ Unikatów, wieczorem potańcówka na Rynku, która zgromadziła również sporo uczestników. Wczoraj Piknik Smak Babiego Lata i koncert Czerwonych Gitar też cieszył się popularnością. To pokazuje, że mieszkańcy chcą wychodzić z domów- muszą tylko mieć gdzie.
P.S bardzo mi się podoba scenografia do tego serialu, a zwłaszcza te witryny sklepowe w starym, eleganckim stylu. Gdyby tak mogło zostać...
Tak jak pisze @defekator w centrum były dziś rzadko spotykane tłumy. Aż tak się rozmarzyłem, że mogłoby tak być już zawsze...
Druga kwesta jest taka, że w ostatnim czasie powstało kilka nowych lokali i zauważyłem, że mieszkańcy dość chętnie odwiedzają te miejsca(przynajmniej na początku). W Grandzie na Wałowej nie było miejsca ani w środku ani na zewnątrz, pełna SIGA (która w końcu się otworzyła).
Na Burku był też Targ Unikatów, wieczorem potańcówka na Rynku, która zgromadziła również sporo uczestników. Wczoraj Piknik Smak Babiego Lata i koncert Czerwonych Gitar też cieszył się popularnością. To pokazuje, że mieszkańcy chcą wychodzić z domów- muszą tylko mieć gdzie.
P.S bardzo mi się podoba scenografia do tego serialu, a zwłaszcza te witryny sklepowe w starym, eleganckim stylu. Gdyby tak mogło zostać...
Rzeczywiście były tłumy. Szkoda tylko, że te tłumy musiały się przeciskać między parkującymi wszędzie samochodami czy uskakiwać przed pędzącymi wyrostkami na motocyklach. Oczywiście nie dostrzegłem policji i SM nie mówiąc o jakiejkolwiek reakcji. Prezydent Kwaśny zadeklarował swego czasu, że uniemożliwi parkowanie na chodniku przy Placu Katedralnym i nawet stanęło kilka donic, ale chyba przeszkadzały samochodom bo zniknęły.
Widać opanowanie nielegalnego parkowania w okolicach Rynku przerasta policję, SM i urząd miasta z prezydentem na czele.
Widać opanowanie nielegalnego parkowania w okolicach Rynku przerasta policję, SM i urząd miasta z prezydentem na czele.
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"
A na krajowej Mapie Zagrożeń Bezpieczeństwa zgłoszeń praktycznie nie ma.
- Załączniki
-
- Rynek.jpg (441.58 KiB) Przejrzano 10 razy
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku