Rada Miejska 2024-2029

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

Beny
Archont

Re: Rada Miejska 2024-2029

Post autor: Beny »

farciarzgilmore pisze:
26-03-2026, 10:36
Skoro jesteś tu zameldowany ale nie mieszkasz w Tarnowie to nie moja wina ani prezydenta. To albo wróć do Tarnowa i korzystaj ze zniżek, albo zamelduj się tam gdzie fizycznie mieszkasz i tam korzystaj z ulg.
W tym momencie nie o to chodzi czy ktos mieszka czy nie tylko czy ktos placi smieci czy nie a to roznica. Ja ze swoich podatkow finansuje to miasto i tego prezydenta i uwazam ze powinienem pelnoprawnie korzystac ze znizek w Tarnowie,to jest uczciwe, bo wywiazuje sie ze wszystkich obowiazkow wobec tego miasta. Co mi dadzą znizki w gminie jak ja na codzien poruszam sie i pracuje w Tarnowie??Niektorzy wiecej czasu spedzaja w Tarnowie niz w swoim miejscu zamieszkania.
LordRuthwen pisze:
26-03-2026, 11:05
gdzie płaci podatki osoba zameldowana w Tarnowie ale mieszkająca poza nim?
Dowiadywalem sie troche o tym wiec moge sie wypowiedziec, są dwie sprawy:
adres zamieszkania i adres zameldowania, o rozliczeniu pit decyduje adres zamieszkania.
Jesli ktos np tak jak ja wyjechal z Tarnowa ale nie zmienil adresu zamieszkania to dalej rozlicza sie w Tarnowie mimo ze praktycznie mieszka gdzies indziej.
Urzad skarbowy nie narzuca zmiany adresu zamieszkania, jest on istotny tylko ze wzgledu na ewentualna nieodebraną korespondencje.

farciarzgilmore
Archont

Post autor: farciarzgilmore »

Beny pisze:
26-03-2026, 11:09
farciarzgilmore pisze:
26-03-2026, 10:36
Skoro jesteś tu zameldowany ale nie mieszkasz w Tarnowie to nie moja wina ani prezydenta. To albo wróć do Tarnowa i korzystaj ze zniżek, albo zamelduj się tam gdzie fizycznie mieszkasz i tam korzystaj z ulg.

W tym momencie nie o to chodzi czy ktos mieszka czy nie tylko czy ktos placi smieci czy nie a to roznica. Ja ze swoich podatkow finansuje to miasto i tego prezydenta i uwazam ze powinienem pelnoprawnie korzystac ze znizek w Tarnowie,to jest uczciwe, bo wywiazuje sie ze wszystkich obowiazkow wobec tego miasta. Co mi dadzą znizki w gminie jak ja na codzien poruszam sie i pracuje w Tarnowie??Niektorzy wiecej czasu spedzaja w Tarnowie niz w swoim miejscu zamieszkania.
Ten argument dla mnie jest co najmniej niepoważny. Zapytaj bardzo dużej części ludzi z Tarnowa, którzy tu mieszkają a pracują w Krakowie, Rzeszowie itp, czy mają zniżki na autobusy i tramwaje w Krakowie, czy autobusy w Rzeszowie? A też większość swojego czasu spędzają właśnie w tych miastach.
Lordzie a dlaczego nie zameldujesz się albo nie zgłosisz zamieszkania w miejscowości gdzie faktycznie mieszkasz? Wtedy by nie było problemu, że płacisz na czyjeś wygody.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

To dlaczego nie może wg ciebie korzystać z oferty miejskiej, skoro je dotuje?
Znam co najmniej kilkanaście osób, które są w Tarnowie zameldowane tylko z tego względu, że im się nie chce latać po urzędach, część z nich w 2 próg podatkowy wchodzi już w maju, więc nie mówimy o 5 zł podatku.
Odmawiasz takim osobom możliwości wyrobienia biletu miesięcznego na równi z tymi co płacą jeszcze za śmieci, które tamci produkują np w Krakowie i tam płacą za ich wywóz? Pomińmy fakt, że żadna z nich go nie potrzebuje, ale dlaczego ma nie mieć takiej możliwości?
Dalej: uczniowie. Jeżeli jest osoba niepełnoletnia, to ona za śmieci nie płaci, płaci rodzic, jak udowodnić, że dziecko płaci?
Skomplikujmy jeszcze przykład, dziecko jest w opiece naprzemiennej, mieszka raz poza Tarnowem, raz w Tarnowie, powiedzmy 2 tyg tu 2 tyg tu. Kto ma płacić za śmieci za dzieciaka, ile i dlaczego pełną stawkę?

Beny
Archont

farciarzgilmore pisze:
26-03-2026, 11:36
Ten argument dla mnie jest co najmniej niepoważny. Zapytaj bardzo dużej części ludzi z Tarnowa, którzy tu mieszkają a pracują w Krakowie, Rzeszowie itp, czy mają zniżki na autobusy i tramwaje w Krakowie, czy autobusy w Rzeszowie? A też większość swojego czasu spędzają właśnie w tych miastach.
Jedna mała roznica ludzie z Tarnowa pracujacy w Krakowie czy Rzeszowie , pewnie podatki płacą w Tarnowie i to jest zrozumiałe nic sie do budżetu miasta nie dokładają wiec takiego prawa mieć nie powinni. A moj argument byl w zwiazku z Twoim "to sie przemelduj i pobieraj zniżki z gminy" a na co mi te zniżki?jesli żyje w Tarnowie? i tym sposobem nie moge korzystać ze zniżek tam gdzie place podatki i tam gdzie mieszkam .
Ktos z Urzedu ma duże "parcie na śmieci".

farciarzgilmore
Archont

Wy macie ciągle jeden i ten sam problem, z jakiegoś względu nie chcecie zgłosić swojego zamieszkania tudzież zameldowania, na miejsce w którym faktycznie mieszkacie a to rozwiązało by Wasz problem z dotowaniem "miejscowych". Tłumaczycie to, np. jak ludzie których zna Lord, brakiem czasu. No to jest niepoważne. Ja to odbieram tak: "Przeprowadzę się do Wierzchosławic bo tam jest ładnie, cicho i jest jeziorko, ale meldunek (zamieszkanie) sobie zostawię w Tarnowie (mam taką możliwość, rodzice, dziadki itp.) to wtedy jak będę jeździł do pracy, albo dzieciaki do szkoły to będziemy mieli tanio przejazdy". Chcecie mieć wszystko co się da ale tak się po prostu nie da.
Możecie mnie za to zlinczować, ale takie jest moje zdanie i w tej kwestii jestem gorącym kibicem prezydenta. Na koniec jeszcze dodam, że mam znajomych co całe życie mieszkali w Tarnowie, wybudowali się poza miastem i tam zgłosili swoje zamieszkanie i nie mają o to pretensji, że będąc poza mają drożej. Po prostu nie kombinują.
Beny a z tym parciem na śmieci to się dziwisz? Wiesz ile jest ludzi co nie zgłasza swoich dzieci żeby mniej płacić?

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Ale to nie ja mam ciągle ten problem, tylko ty. Boli cię, że ktoś może mieszkać w domu pod Tarnowem i chcieć jeździć autobusami, które są utrzymywane też z jego kasy na warunkach lepszych niż ci co nie dorzucają?
A ja? Mieszkam i płacę podatki z PIT poza Tarnowem, ale CIT w w Tarnowie. Co z tego mam? Podwyżki na non stopie. Idąc dalej twoim tokiem rozumowania - pozbądźmy się z budżetu ludzi "leniwych", będzie mniej wpływów, mniej inwestycji, więcej kredytów, większe obciążenia i ostatni gasi światło, tak?

Beny
Archont

farciarzgilmore pisze:
26-03-2026, 13:12
Wy macie ciągle jeden i ten sam problem, z jakiegoś względu nie chcecie zgłosić swojego zamieszkania tudzież zameldowania, na miejsce w którym faktycznie mieszkacie a to rozwiązało by Wasz problem z dotowaniem "miejscowych". Tłumaczycie to, np. jak ludzie których zna Lord, brakiem czasu. No to jest niepoważne. Ja to odbieram tak: "Przeprowadzę się do Wierzchosławic bo tam jest ładnie, cicho i jest jeziorko, ale meldunek (zamieszkanie) sobie zostawię w Tarnowie (mam taką możliwość, rodzice, dziadki itp.) to wtedy jak będę jeździł do pracy, albo dzieciaki do szkoły to będziemy mieli tanio przejazdy". Chcecie mieć wszystko co się da ale tak się po prostu nie da.
Możecie mnie za to zlinczować, ale takie jest moje zdanie i w tej kwestii jestem gorącym kibicem prezydenta. Na koniec jeszcze dodam, że mam znajomych co całe życie mieszkali w Tarnowie, wybudowali się poza miastem i tam zgłosili swoje zamieszkanie i nie mają o to pretensji, że będąc poza mają drożej. Po prostu nie kombinują.
Beny a z tym parciem na śmieci to się dziwisz? Wiesz ile jest ludzi co nie zgłasza swoich dzieci żeby mniej płacić?
Ale to nie jest problem to jest korzyść jesli da sie tak to czemu nie??? to nie jest kombinowanie.
Zazdrościsz ze w gminie jest ładnie cicho a Ty tego nie masz w Tarnowie?? to akurat gmina zapewnia gratis nie trzeba za to placic:P
Od np gminy nie wymagam zniżek bo tam nie place podatku, tam place smieci i tam je utylizuje uczciwie.
Tutaj płace podatek i mam pełne prawo do zniżęk bo dorzucam sie do budżetu. Zawsze wszystkie proby uszczelnienia w tym przypadku smieci uderzają w tych co te smieci uczciwie zawsze placili, a ci co nie placili oleją te znizki z TKM, tak sie zastanawiam ze nie przekombinowali bo rzeczywiście jesli żadnych korzyści z Tarnowa juz nie mam mimo ze zylem tu 40 lat i chcialem dalej wspierac swoimi rozliczeiami, to wlasnie moge formalnie zmienic rozliczenie na gmine i po sprawie ile takich ludzi bedzie?? oby jak najwięcej.
Wtedy nikt nie bedzie mial pretensji tylko czy Tarnow wiecej na tym nie straci niz zyska?

farciarzgilmore
Archont

Beny pisze:
26-03-2026, 13:31
farciarzgilmore pisze:
26-03-2026, 13:12
Ale to nie jest problem to jest korzyść jesli da sie tak to czemu nie??? to nie jest kombinowanie.
Zazdrościsz ze w gminie jest ładnie cicho a Ty tego nie masz w Tarnowie?? to akurat gmina zapewnia gratis nie trzeba za to placic:P

Od np gminy nie wymagam zniżek bo tam nie place podatku, tam place smieci i tam je utylizuje uczciwie.
Tutaj płace podatek i mam pełne prawo do zniżęk bo dorzucam sie do budżetu. Zawsze wszystkie proby uszczelnienia w tym przypadku smieci uderzają w tych co te smieci uczciwie zawsze placili, a ci co nie placili oleją te znizki z TKM, tak sie zastanawiam ze nie przekombinowali bo rzeczywiście jesli żadnych korzyści z Tarnowa juz nie mam mimo ze zylem tu 40 lat i chcialem dalej wspierac swoimi rozliczeiami, to wlasnie moge formalnie zmienic rozliczenie na gmine i po sprawie ile takich ludzi bedzie?? oby jak najwięcej.
Wtedy nikt nie bedzie mial pretensji tylko czy Tarnow wiecej na tym nie straci niz zyska?
No i ta część zaznaczona pokazuje prawdziwe intencje dokładnie tak jak opisałem i stało to się problemem w momencie jak pokazały się ulgi. I tak to jest kombinowanie ale to już niestety nasza polska mentalność. Odnośnie mojej osoby to akurat mieszkam na końcu Tarnowa w spokojnej części ale znam problemy osiedli.

ODPOWIEDZ