POMYSŁY NA MIASTO

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Re: POMYSŁY NA MIASTO

Post autor: LordRuthwen »

Ostatnio często bywam na Śląsku Opolskim i w samym Opolu, ja wiem, że Wątok to nie Odra czy któryś z kanałów, ale to co mi się tam podoba to właśnie możliwość pospacerowania wieczorem nad kanałem Młynówka, wzdłuż w zasadzie całej wyspy nad kanałem jest deptak z ławeczkami, czasem jakieś zejścia na platformy nad samą wodą, wszystko oddzielone od ulicy drzewami (!) i żywopłotem, co daje namiastkę spokoju.
Nad samą Odrą znów są tereny gdzie ludzie przychodzą posiedzieć w ciszy, po prostu łąki, masa ludzi na kocach, na spacerach, z psami, moczykije...
Kiedyś się zbiorę to napiszę porównanie starówki, tu akurat wypadamy dużo lepiej :)

aaee
Archont

Post autor: aaee »

Byłem w Muszynie w ostatnim czasie i nie oddaliłem się w zasadzie od "centrum" a zobaczyłem bardzo dużo.

Gdyby w Tarnowie zrobić choćby połowę tego co w Muszynie to było by mega.

Pomysł z kolejką jest science fiction. Koszty ogromne, niezadowolenie mieszkańców z hałasu który jest spory i ciągły.
Ale z drugiej strony co można zobaczyć w Parku Śląskim w Chorzowie?
A funkcjonuje tam kolej liniowa krzesełkowa i gondole (budowa trzeciej nitki o długości 1,7km kosztowała 63mln zł)
Więc w Tarnowie budowa od podstaw tak długiego odcinka nad infrastrukturą drogową jak i domami pewnie pochłonęła by z 250mln. (~50mln za 1km trasy, ale po Tarnowsku oczywiście drożej :) )

Za to bulwary z prawdziwego zdarzenia to jest w zasięgu, można podzielić na kilka etapów.
Nie trzeba burzyć domów można zrobić w niektórych miejscach objazdy.

Do tego śmiało na taką inwestycje miasto może otrzymać dofinansowanie.
A pewnie całość nie przekroczyła by 3-6mln a na ogromnym wypasie 10mln zł.

A co do kawiarni to nie trzeba robić niewiadomo jakich znów miejsc na kilka restauracji.

Kawałek placu, parking na ~20 samochodów miejsce na gastronomie i start/koniec trasy wzdłuż Wątoku.

Okolice młynu Szancera są teraz idealnym miejscem na start takiej inwestycji.

Drugim miejscem jest wydaje mi się "Burek".
Parkingi są, infrastruktura jakaś też jest. A targowiska tam wiecznie nie będzie i dużo lepiej by powstało coś takiego niż blokowisko w tamtym miejscu.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

W Muszynie ostatnio z atrakcji zrobiono w zasadzie wszędzie płatne parkingi przez cały tydzień.

Kolejka? Specjalnie zobaczyłem ile kosztowała "Polinka" we Wrocławiu.
12 milionów złotych ponad 10 lat temu. Dwa wagoniki 385 metrów nad wodą, 3 minuty jazdy.
Z okolic Rynku pod ruiny jest ponad 2km. Powiedzmy, że to 6 razy dalej. Co by dało pond 70 milionów (według kosztów z roku 2013), pewnie teraz spokojnie ponad 100, nie licząc tych wszystkich dodatkowych kosztów, o których pisano wyżej. Może w 150 byśmy się zamknęli. Spoko, Tarnów spokojnie taką kasę wyłoży na podróż pod ruiny, bo o kosztach budowy "nowego zamku" nawet tutaj nie wspomniałem (w Muszynie był to koszt 13,5mln ale mieli dotację 80%).

Co do inwestorów, to się zgadzam. Ponoć brak inwestorów był spowodowany wyłącznie brakiem autostrady :) Szkoda, że nadal jej nie zbudowano, bo przecież inwestorzy by się pojawili, prawda?
Drugim powodem był... brak lotniska :) Na 100% jak będzie lotnisko, to inwestorzy będą krążyć nad Tarnowem i bić się o miejsce pod firmę.

ps: może coś w tym jest, bo w Bielsku-Białej mają lotnisko i odpala się tam inwestycja typu datacenter za miliard. Widać inwestor nie mógł u nas wylądować i przegraliśmy już na starcie :)

ODPOWIEDZ