Jak ktoś nie wie, co zrobić ze swoim głosem, to polecam:
i z góry dziękuję za głosy.
Budżet Obywatelski 2026
Budżet Obywatelski 2026
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
-
LordRuthwen
- Rhetor
Re: Budżet Obywatelski 2026
A ja niezmiennie projekt 32: Stworzenie punktu wsparcia psychologicznego dla dzieci, młodzieży i dorosłych.
Rok temu zgarnął ten projekt CUS, w jaki sposób go wykonał nie będę nawet komentował, niemniej krew mnie zalewa na myśl o tym w jak łatwy sposób można przepalić kasę w zaledwie kilka tygodni, więc w tym roku w założeniach projektu dodaliśmy zastrzeżenie, że ma nie być wykonywany przez jednostki podległe UM.
Rok temu zgarnął ten projekt CUS, w jaki sposób go wykonał nie będę nawet komentował, niemniej krew mnie zalewa na myśl o tym w jak łatwy sposób można przepalić kasę w zaledwie kilka tygodni, więc w tym roku w założeniach projektu dodaliśmy zastrzeżenie, że ma nie być wykonywany przez jednostki podległe UM.
Ja po raz kolejny zachęcam do tego projektu. Przez ostatnie dwie edycje setki zwierząt zostało oznakowanych i wysterylizowanych, w tym wiele bezdomnych, zdziczałych kotów.
- Załączniki
-
- 565162868_1112542370993365_6496161697483940386_n.jpg (306.89 KiB) Przejrzano 692 razy
Są już wyniki głosowania na Budżet Obywatelski.
Frekwencja mocno rozczarowuje. Łącznie w głosowaniu udział wzięło 8022 mieszkańców Tarnowa.
W ramach budżetu obywatelskiego 2026 do wydatkowania jest 5 335 000 złotych.
Wygrało 8 projektów. Projekt nr.9 Siłownia plenerowa przy SP 18 uzyskał 514 głosów, ale tylko częściowo mieści się w budżecie.
https://zapodaj.net/plik-bAZumvXNyF
Frekwencja mocno rozczarowuje. Łącznie w głosowaniu udział wzięło 8022 mieszkańców Tarnowa.
W ramach budżetu obywatelskiego 2026 do wydatkowania jest 5 335 000 złotych.
Wygrało 8 projektów. Projekt nr.9 Siłownia plenerowa przy SP 18 uzyskał 514 głosów, ale tylko częściowo mieści się w budżecie.
https://zapodaj.net/plik-bAZumvXNyFRe: Budżet Obywatelski 2026
Ja osobiście w tym roku nie pamiętałem o BO.
I jakoś ten temat nie został poruszany w ostatnim czasie, przez nikogo znajomego...
I jakoś ten temat nie został poruszany w ostatnim czasie, przez nikogo znajomego...
Co oznacza, że nie zakwalifikował się bo jego wartość przekracza pulę.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Na BO było przeznaczone 5 335 000 zł. 8 projektów obejmuje kwotę 5 170 000 zł a więc 165 000 zł mniej niż budżet. A więc budżet jaki był przeznaczony na BO nie pozwala aby zrealizować projekt 9, na który potrzeba 750 000zł. Z tego też względu nie zakwalifikował się do realizacji.
Jednak to co mnie dziwi to straszna zbieżność wartości projektów
Prawie wszystkie wyliczenia powodują, że realizacja wynosi 750 000 zł 
Jednak to co mnie dziwi to straszna zbieżność wartości projektów
czyli warto wymyślić jakiś projekt za 30-50 tysięcy, bo może dostać mało głosów, ale za to wejdzie "na resztkach" - bo plan jest chyba taki, że wchodzi kolejny prjekt który ma budżet niższy lub równy niż pozostała do dyspozycji kwota?
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
-
LordRuthwen
- Rhetor
Tak, tylko co zrobisz za 30-50k? Serio pytam.
Ja wam mogę przedstawić wyliczenia projektu zgłoszonego przeze mnie, te 750k to i tak za mało. Wiem też jak została "wykonana" poprzednia edycja tego samego pomysłu przez jednostki podległe miastu - kasa została po prostu przepalona. Ale to jeszcze będę się ubiegał o dostęp do informacji publicznej w tym temacie.
Ja wam mogę przedstawić wyliczenia projektu zgłoszonego przeze mnie, te 750k to i tak za mało. Wiem też jak została "wykonana" poprzednia edycja tego samego pomysłu przez jednostki podległe miastu - kasa została po prostu przepalona. Ale to jeszcze będę się ubiegał o dostęp do informacji publicznej w tym temacie.
Fatalny ten BO w tym roku, a tyle świetnych projektów przepadło. Szkoda rolkostrady, bikeparku, mozaiki z teatru i wielu innych, kosztem nudziarstwa dla emerytów.
Słabiutko.
Głosowałem na rolkostradę i bikepark - szkoda, że nie przeszły.
Te, co przeszły - powiedzmy, że nie sa najgorsze ze wszystkich.
A mozaika? Dobrze, że nie przeszła - miasto najpierw zdecydowało, żeby ją rozebrać, a teraz mamy płacić, bo nagle chcą ją przywrócić? A po paru latach znowu ktoś powie, że nie pasuje do miejsca i trzeba ją usunąć.
Mogli myśleć przy "remoncie" teatru, a nie zwalać decyzję teraz na obywateli.
Patrząc na nazwy tych projektów, od razu widać ile wyszło z rąk urzędników UM
"Nie ma kasy w budżecie, daj to do BO - może przejdzie".
Kilka projektów to bezczelny skok na kasę - typu "kupcie mi balon" albo ta pracownia komputerowa w podstawówce za prawie ćwierć bańki - serio? Oni tam same najnowsze macBooki chcą kupić? I ponoć miała być "ogólnodostępna". Już to widzę - w nieparzyste środy pomiędzy 16:00 a 16:15.
ps: https://www.radiokrakow.pl/aktualnosci/ ... -w-garazu/
Te, co przeszły - powiedzmy, że nie sa najgorsze ze wszystkich.
A mozaika? Dobrze, że nie przeszła - miasto najpierw zdecydowało, żeby ją rozebrać, a teraz mamy płacić, bo nagle chcą ją przywrócić? A po paru latach znowu ktoś powie, że nie pasuje do miejsca i trzeba ją usunąć.
Mogli myśleć przy "remoncie" teatru, a nie zwalać decyzję teraz na obywateli.
Patrząc na nazwy tych projektów, od razu widać ile wyszło z rąk urzędników UM
Kilka projektów to bezczelny skok na kasę - typu "kupcie mi balon" albo ta pracownia komputerowa w podstawówce za prawie ćwierć bańki - serio? Oni tam same najnowsze macBooki chcą kupić? I ponoć miała być "ogólnodostępna". Już to widzę - w nieparzyste środy pomiędzy 16:00 a 16:15.
ps: https://www.radiokrakow.pl/aktualnosci/ ... -w-garazu/
Jako osoba żywo zaangażowana w projekt dt. sterylizacji zwierząt, powiem, że dzięki niemu wysterylizowaliśmy setki zwierząt. Tegoroczny przegląd stada kotów z ul. Krogulskiego (zabiegi wykonane w 2024) wykazał, że nie pojawił się nowy miot. To mniej bezdomnych zwierząt i mniej wydatków, bo np. leczenie kotów realizowane jest m.in. w tarnowskim azylu. Nie wiem jak będzie w tym roku z rozliczeniem, bo niestety, jedna z przychodni która wygrała przetarg, jest absolutnie nieprzygotowana do wykonywania zabiegów na zdziczałych kotach i tych zabiegów po prostu nie wykaże.