Kamienica Rynek 18-Renato Rossetto

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ

Autor tematu
daniels90
Proedroj

Kamienica Rynek 18-Renato Rossetto

Post autor: daniels90 »

Przeglądam sobie internet i trafiłem na ciekawe artykuły dotyczące kamienicy mieszczącej się pod adresem Rynek 18.

Dokładnie 32 lat temu rozpoczęła się przebudowa zabytkowej kamienicy pod numerem 19 przy tarnowskim Rynku. Połączona następnie z kamienicą przy Rynku 18 oraz sąsiadującymi z nimi kamienicami od strony ul. Kapitulnej tworzy obecnie jedną całość.

W kamienicy eksponowane są różne przedmioty, które znaleziono w trakcie prac. Można zobaczyć naczynia ceramiczne, średniowieczny topór czy odbitą na jednej z XV-wiecznych cegieł łapę psa. W przedsionku oraz na tarasie prezentowane są natomiast oryginalne tarnowskie maszkarony, które do 1926 roku zdobiły dach ratusza (te, które są na nim zamocowane obecnie to kopie).

Właścicielem kamienicy jest Renato Rossetto. Włoch mieszka co prawda w Wenecji, gdzie prowadzi m.in. ekskluzywny hotel, ale Tarnów uważa za drugi dom. Odwiedza go często, od kilku do kilkunastu razy w roku. Do miasta pod Górą św. Marcina trafił za sprawą żony - Małgorzaty, rodowitej tarnowianki.
W latach 90-tych Rossetto kupił kamienice na rynku z myślą utworzenia w niej centrum handlowego, ale zmienił zdanie.
"W piwnicy domu, który przed wojną należał do Żyda, budowlańcy znaleźli dolary i funty brytyjskie. Gdy wziąłem te pieniądze do ręki, pomyślałem, że powinienem zbudować tu muzeum, aby upamiętnić Żydów, którzy niegdyś stanowili znaczącą grupę mieszkańców Tarnowa. Wierzę, że to będzie ważne dla wielu osób. Znacznie więcej niż tylko kolejny sklep."

Pan Renato Rossetto miał ambitne plany:

"Muzeum pokaże, jak wyglądało życie żydowskie przed wojną. Jak wyglądały ich mieszkania i synagogi. Jakie były ich zwyczaje, kultura i tradycje? Jak pracowali i prowadzili interesy. Jak świętowali. Ma to być przeciwieństwo Muzeum Państwowego Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu. Tam upamiętnia się śmierć Żydów. Chcielibyśmy uczcić ich życie. Ale nie tylko życie tysięcy Żydów z Tarnowa, którzy zginęli podczas wojny, ale także wszystkich sześciu milionów ofiar Holokaustu.
Zakładam, że gdy muzeum się otworzy, wielu turystów z całego świata przyjedzie do miasta. Większość z nich to Żydzi. Mamy już hotel w Tarnowie, który mógłby ich gościć. Chcemy też otworzyć koszerną restaurację, dom modlitwy i kupić kilka budynków w starym mieście Tarnowa, które mieściłyby sklepy koszerne. Będzie to miniaturowa wersja prawdziwego przedwojennego sztetla."

Kamienica pierwotnie wznoszona była pod ekskluzywny dom handlowy. Później mówiło się o tym, że znajdą w niej lokum zbiory z kolekcji Wojciecha Fibaka. Sam Rossetto od kilku lat czyni starania, aby w obiekcie powstało Muzeum Życia Żydów.

Muzeum ma być bardzo nowoczesne i zrobione z dużym rozmachem. - Miejsce jest przepiękne, a budynek ma ogromne możliwości ekspozycyjne - twierdzi Marek Zięba, który kilka lat temu zorganizował w podziemiach m.in. koncert Brathanków. - Wszyscy byli pod wrażeniem tego, co zobaczyli w środku, a artyści podkreślali doskonałą akustykę - zauważa.

Wielka szkoda, że ten pomysł nie wypalił. Potencjał był ogromny. W linkach poniżej można przeczytać i obejrzeć wywiad z Rossetto oraz zobaczyć wnętrze kamienicy.

https://gazetakrakowska.pl/kawalek-ital ... r/12686830

https://dziennikpolski24.pl/z-wloskim-h ... c3-2149586

https://etto.it/cenotaphium.html?tutti&ba-page=2

https://tarnow.naszemiasto.pl/to-jedna- ... c1-9709343

Frytek
Proedroj

Re: Kamienica Rynek 18-Renato Rossetto

Post autor: Frytek »

Od strony Placu Rybnego zamontowali wielką złoto Menore, w mojej ocenie kiczowato to wygląda.

Autor tematu
daniels90
Proedroj

Post autor: daniels90 »

To prawda, ale należy się też zastanowić jakby dziś wyglądała kamienica jakby jej Rossetto nie kupił i nie wyremontował.

Awatar użytkownika

figa
Archont

Post autor: figa »

Frytek pisze:
14-07-2026, 16:43
Od strony Placu Rybnego zamontowali wielką złoto Menore, w mojej ocenie kiczowato to wygląda.
Dla mnie ta menora to wręcz ośmieszenie społeczności żydowskiej. To jest tak kiczowate i złe, że aż mi brakuje słów.
Zresztą cała kamienica jest jednym wielkim kiczem. Właściciel niby się chwali, że gromadzi pamiątki, ale secesyjne piece z kamienic poszły do kontenera. Na szczęście ktoś mądry je wyciągnął ze śmieci i zabezpieczył :)

A co do maszkaronów - po informacji, że pan Rosetto ma oryginały, zaczęłam grzebać w dostępnych mi źródłach. I jednak wyszło mi, że to na ratusz wróciły oryginały :)

ODPOWIEDZ