Inwestycje w miescie

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ

farciarzgilmore
Archont

Re: Inwestycje w miescie

Post autor: farciarzgilmore »

Jakub Kwaśny pisze:
19-02-2026, 12:19
farciarzgilmore pisze:
18-02-2026, 15:19
Nie wiem dlaczego ciągle nadajecie na ten Tarnów, że niska dzietność, po co to robić, itp? Przecież to problem ogólnopolski i tylko, jak się nie mylę, pięć największych miast w Polsce ma bilans dodatni urodzeń do zgonów. Przestańcie marudzić i zacznijcie robić dzieci :P
Jak mam pytanie do Jakuba Kwaśnego (jak tu w ogóle zaglądnie), czy jest to w jakiś sposób planowane, albo jaka jest szansa na przyłączenie sąsiednich gmin do miasta Tarnowa? Proszę konkretnie jak można.
Za każdym razem jak spotykam się z Panem Wójtem zachęcam go do zgodnego połączenia. Bo to konkretny zastrzyk gotówki za zgodne połączenie. Osobiście uważam, że temat gmin obwarzankowych powinien zostać uregulowany systemowo (ustawowo). Przejmowanie na siłę jest wątpliwe pod względem społecznym i politycznym.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Myślę, że żaden wójt nie będzie chciał tego zrobić z wiadomych powodów (stanowiska), więc pozostaje lobbować w sejmie za rozwiązaniem ustawowym.

wejss
Rhetor

Post autor: wejss »

farciarzgilmore pisze:
19-02-2026, 12:28
Jakub Kwaśny pisze:
19-02-2026, 12:19
farciarzgilmore pisze:
18-02-2026, 15:19
Nie wiem dlaczego ciągle nadajecie na ten Tarnów, że niska dzietność, po co to robić, itp? Przecież to problem ogólnopolski i tylko, jak się nie mylę, pięć największych miast w Polsce ma bilans dodatni urodzeń do zgonów. Przestańcie marudzić i zacznijcie robić dzieci :P
Jak mam pytanie do Jakuba Kwaśnego (jak tu w ogóle zaglądnie), czy jest to w jakiś sposób planowane, albo jaka jest szansa na przyłączenie sąsiednich gmin do miasta Tarnowa? Proszę konkretnie jak można.
Za każdym razem jak spotykam się z Panem Wójtem zachęcam go do zgodnego połączenia. Bo to konkretny zastrzyk gotówki za zgodne połączenie. Osobiście uważam, że temat gmin obwarzankowych powinien zostać uregulowany systemowo (ustawowo). Przejmowanie na siłę jest wątpliwe pod względem społecznym i politycznym.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Myślę, że żaden wójt nie będzie chciał tego zrobić z wiadomych powodów (stanowiska), więc pozostaje lobbować w sejmie za rozwiązaniem ustawowym.
Dlatego taki wójt powinien dostać np. stanowisko vice. To by mogło być argumentem za

szopen
Prytan

Post autor: szopen »

Inwestycja w bezpieczeństwo, to także inwestycja, więc chyba nadaje się do tego wątku.
Od kilku miesięcy mamy w kraju samorządowy boom na wszelkie zakupy z funduszu na obronę cywilną i ochronę ludności. Temat zarządzania kryzysowego na szczeblu samorządowym zaniedbywany przez lata nagle odżył i miliony złotówek przeznaczane są na najróżniejsze zakupy, w zasadzie bez planu „na co się szykujemy”. Dochodzi w kraju już do takich skrajności, że gminy kupują „namioty ewakuacyjne” będące w rzeczywistości dmuchanymi namiotami reklamowymi, które kreatywny przedsiębiorca ubrał w odpowiedni opis. 😉

W Tarnowie też posypały się pieniążki https://tarnow.net.pl/articles/s/i/5507 ... wy-magazyn

O ile nie mam zastrzeżeń w przeznaczanie środków finansowych na sprzęt dla PSP i OSP, gdyż są to formacje będące pierwszym ogniwem w przypadku wystąpienia całego wachlarza zagrożeń i ten sprzęt na pewno się tam nie zmarnuje, tak pewne zakupy dla miasta budzą moje wątpliwości.

1. Dron (kolejny) dla Straży Miejskiej. Śledząc doniesienia publiczne na przestrzeni lat widać zamiłowanie komendanta do lotnictwa, gdyż SM posiada zdaje się już dwa BSP. Jeden „zwykły” foto-wideo i drugi z możliwością uzbrojenia w aparaturę pomiarową do badania dymu z kominów. Ani za bardzo nie widać ich w powietrzu ani też niewiele słychać o jakichś wymiernych efektach tych lotów.
Tym razem zakupiono DJI Flycart 30. Dron transportowy, który w detalu kosztuje bagatela 90 tysięcy złotych. Można do niego dokupić dodatkowe bajery jak np. wyciągarkę za około 18 tysięcy złotych. Dodatkowy akumulator to koszt ponad 10 tysięcy złotych. Do tego należy doliczyć takie koszty jak ubezpieczenie oraz szkolenia, bo w kategorii otwartej się tym dronem nie polata.
Cóż, ewenement w skali kraju, bo wśród cywilnych służb ratunkowych zdaje się tylko TOPR użytkuje taki BSP. Tylko, że specyfika terenu oraz podejmowanych działań ratowniczych w Tatrach uzasadnia posiadanie takiego sprzętu.
Zdaje się, że lot takim BSP to też pewne kwestie proceduralne do załatwienia z PAŻP, nie wiem tylko czy jednorazowo czy przed każdym startem. To nie jest zabawka, tylko pełnowymiarowy ciężki statek powietrzny, który wymaga też odpowiedniego nalotu. Nie wiem jak SM, która już niedomaga z codziennymi ustawowymi obowiązkami chce zapewnić przeszkolony personel.

O ile w Tatrach może przetransportować potrzebującym turystom niezbędny sprzęt biwakowy, pakiety grzewcze, radio, herbatę lub odciążyć plecy ratowników transportując dodatkowe metry lin, tak w realiach tarnowskich nie wiem co i kiedy mógłby przetransportować. Z mocy prawa działanie Straży Miejskiej jest ograniczone do terenu Gminy Miasta Tarnowa. Do monitorowania stanu wody na Białej czy Wątoku lub sprawdzania jak szybko rozprzestrzenia się pożar nieużytków wzdłuż Alei Jana Pawła II wystarczy dotychczas posiadany sprzęt latający.

Jeszcze jeden smaczek. Pobrałem sobie instrukcję obsługi tego cacka. https://dl.djicdn.com/downloads/DJI_Fly ... Manual.pdf Na stronach 7-14 znajduje się tabela dotycząca konserwacji i przeglądów. W ostatnim wierszu tejże tabeli znajduje się zalecenie producenta dotyczące wymiany NIEUSZKODZONEGO statku w całości po 1000 godzin (to mu pewnie nie grozi) lotu lub 36 miesiącach.

Jeżeli nie daj Boże za 5 lat spadnie komuś na głowę, na samochód czy zrobi dziurę w dachu, to pewnie ubezpieczyciela i prokuratora nie będzie interesowało to, że praktycznie leżał w walizce nielatany. Ot taka fanaberia, zabaweczka za nasze. Aż dziwne, że tak skromnie pokazano ją na oficjalnych zdjęciach. Ciekawe dlaczego.

2. Defibrylator(y). Pan Prezydent na swoim fanpejdżu wymienia w liczbie mnogiej, na zdjęciach w artykułach widać jedną sztukę na regale. Zatem w końcu ile i dla kogo? Historia już pokazała wielokrotnie, że tego typu sprzęt ratuje życie przy jednocześnie dziecinnie prostej obsłudze. Mam nadzieję, że miasto rozbuduje sieć publicznie dostępnych AED. Myślę, że rady osiedli wskazałaby takie miejsca na swoim terenie. Osobiście widziałbym taki na stałe na Burku, odwiedzanym przez starsze pokolenie tarnowian. Tak samo wszystkie placówki edukacyjne powinny być sukcesywnie wyposażane w takie urządzenia.

3. Śpiwory. Mam nadzieję, że będą przechowywane w odpowiednich warunkach aby nie zgniły. Przy okazji, w zależności od wypełnienia, śpiworów nie powinno się długo przechowywać w stanie skompresowanym, gdyż grozi to utratą właściwości. Czy oprócz śpiworów zakupiono chociażby składane łóżka polowe? Pewnie nie.

Dygresja z rzeczywistości. Dwa dni temu gdzieś w Polsce doszło do pożaru DPS-u, co wiązało się z koniecznością ewakuacji blisko setki pensjonariuszy. Mamy w mieście takie placówki. Nie trzeba wojny i bombardowań, wystarczy zwykły pożar. Nie każda z tych osób kwalifikuje się do szpitala, nie każda też ze względu na stan zdrowia wysiedzi kilka godzin w podstawionym autobusie.
Doraźny punkt można zorganizować na hali sportowej. Mamy obiekty TOSiR, mamy szkoły. Mam tych ludzi na czym położyć? No chyba, że na materacach gimnastycznych. To tak w temacie łóżek.

4. Namioty 10-osobowe o których Pan Prezydent wspomina u siebie na FB, to mam nadzieje takie z prawdziwego zdarzenia. Z możliwością szybkiego sprawienia oraz dołączenia nagrzewnic i montażu wewnętrznego oświetlenia. Bo nie daliśmy się jako miasto zrobić w konia i nie kupiliśmy piknikowych namiotów, prawda?

5. Agregaty prądotwórcze. Trzy, różne. Fajnie. Można było kupić 10 jednakowych, mniejszych, które w razie jakiegoś blackoutu czy dłuższej przerwie w dostawie prądu można podstawić komuś pod domowy respirator, czy zorganizować punkt ładowania telefonów komórkowych. Agregat to sprzęt spalinowy. Czy w zakupach przewidziano zakup chociażby jednego mobilnego zbiornika do przechowywania i transportu paliwa?

Mógłbym jeszcze trochę wypunktować, ale liczę, że doczekamy się publikacji listy zakupionego sprzętu. Tak żeby było transparentnie, bo póki co to na tych zdjęciach widać poukładany na półkach sprzęt, który docelowo ma trafić głównie do straży pożarnej.
Wiem, że agregaty, najaśnice i inny „duży sprzęt” ładnie wygląda na zdjęciach, ale fajnie gdyby zaczęto od takich podstaw jak plandeki, taker, gwoździarka i zapas kantówek to zabezpieczenia np. zerwanego poszycia dachu. Klimat się zmienia, nawalne deszcze, wichury i może się okazać, że szykujemy się na bombardowanie, a nie ma czym wspomóc mieszkańca któremu w środku nocy w wakacje zerwało pół dachu z domu.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

szopen pisze:
23-02-2026, 23:32
O ile w Tatrach może przetransportować potrzebującym turystom niezbędny sprzęt biwakowy, pakiety grzewcze, radio, herbatę lub odciążyć plecy ratowników transportując dodatkowe metry lin, tak w realiach tarnowskich nie wiem co i kiedy mógłby przetransportować.

Żarcie z MC-Donalda będą mogli sobie tym dronem przylecieć ;)
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

daniels90
Proedroj

Post autor: daniels90 »

Dobiega koniec remontu placu wokół Bazyliki Katedralnej.
Efekt jest okropny. Nijak to nie współgra z otoczeniem. Totalne bezguście...
Na stronie Temi można zobaczyć zdjęcia:
https://www.temi.pl/tarnow/dobiegaja-ko ... ie-zdjecia

Będziemy mieć w Tarnowie 4 McDonald's.
Do urzędu wpłynął wniosek o pozwolenie na budowę. Lokal ma powstać na Lwowskiej obok nowego centrum handlowego na działce za Szpitalem Wojewódzkim im. św. Łukasza.

https://wyszukiwarka.gunb.gov.pl/wniose ... e74ee35a3/

ODPOWIEDZ