Inwestycje w miescie

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ

Cubaza
Rhetor

Re: Inwestycje w miescie

Post autor: Cubaza »

Największe kreseczki są w zakresie gdzie ludziom bliżej do emerytury niż dalej ;⁠-⁠)

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Ale to też kwestia tego, że wychodząc na miasto w dzień roboczy widzimy w większości emerytów, i ew. pracujących na zmiany - cała reszta siedzi w pracy - może stąd mit "miasta starców"?
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

farciarzgilmore
Archont

Post autor: farciarzgilmore »

Byłem w Brzesku ostatnio w niedzielę, tam to dopiero jest dramat. Wiem, że mniejsze miasto i bez porównania, ale rynek masakra. Dwie cukiernie otwarte i żabka a pod fontanną trzech żuli. Reszta to gołębie.

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Post autor: defekator »

ad2222 pisze:
21-04-2026, 08:52
Ale to też kwestia tego, że wychodząc na miasto w dzień roboczy widzimy w większości emerytów, i ew. pracujących na zmiany - cała reszta siedzi w pracy - może stąd mit "miasta starców"?
W okolicach rynku w weekedny po południu też głównie emeryci i osoby 50+. Może wieczorem w sobotę wygląda to inaczej - ale dawno nie byłem w tym czasie.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

Przejdź się Krakowską w weekend po 22 - jako 50+ jestem tam zawsze najstarszy (pomijając służby mundurowe, czasami się trafi jakiś mój równolatek :) ). Czasami mi się wydaje że gimnazja się na wycieczki klasowe wybrały... No dobra - licealiści.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

szopen
Prytan

Post autor: szopen »

defekator pisze:
21-04-2026, 10:14
W okolicach rynku w weekedny po południu też głównie emeryci i osoby 50+. Może wieczorem w sobotę wygląda to inaczej - ale dawno nie byłem w tym czasie.
Co do emerytów i osób 50+, to nie do końca się zgodzę. Dwa tygodnie temu w niedzielę poszedłem na spacer, jakoś po godzinie 14:00. Tamtego dnia, jak na tegoroczną wiosnę, pogoda była łaskawa. Jakieś 14 stopni na plusie i słońce. Na Katedralnej, Wałowej i Krakowskiej ludzi bardzo dużo, włącznie z całkiem długą kolejką do lodziarni na rogu Wałowej i Placu Sobieskiego. Średnia wieku nieemerytalna, sporo rodzin z dzieciakami. Idąc Krakowską w dół można było usłyszeć nawet inne języki niż polski i nie była to zorganizowana wycieczka. Wszedłem wtedy do Obsesji po żarcie na wynos. W lokalu był full osób, a kelnerka przydzielała stoliki i informowała o długim czasie oczekiwania.
Nie wiem, może ludzie spragnieni słońca tłumnie ruszyli na spacery albo po prostu wstrzeliłem się w porę obiadową.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

Cubaza pisze:
20-04-2026, 21:34
Największe kreseczki są w zakresie gdzie ludziom bliżej do emerytury niż dalej ;⁠-⁠)
Noooo, a tymi kreseczkami jesteśmy my, we łbie 16 a z przodu czwóreczka... przynajmniej u mnie.

Awatar użytkownika

rzuf
Thesmothetai
Kontakt:

Post autor: rzuf »

szopen pisze:
21-04-2026, 17:11
Co do emerytów i osób 50+, to nie do końca się zgodzę. Dwa tygodnie temu w niedzielę poszedłem na spacer, jakoś po godzinie 14:00. Tamtego dnia, jak na tegoroczną wiosnę, pogoda była łaskawa. Jakieś 14 stopni na plusie i słońce. Na Katedralnej, Wałowej i Krakowskiej ludzi bardzo dużo, włącznie z całkiem długą kolejką do lodziarni na rogu Wałowej i Placu Sobieskiego. Średnia wieku nieemerytalna, sporo rodzin z dzieciakami. Idąc Krakowską w dół można było usłyszeć nawet inne języki niż polski i nie była to zorganizowana wycieczka. Wszedłem wtedy do Obsesji po żarcie na wynos. W lokalu był full osób, a kelnerka przydzielała stoliki i informowała o długim czasie oczekiwania.
Nie wiem, może ludzie spragnieni słońca tłumnie ruszyli na spacery albo po prostu wstrzeliłem się w porę obiadową.
Bywam ostatnio często na Rynku i w okolicy i zawsze jest sporo ludzi. Może zamiast narzekać warto się ruszyć do centrum ;)

green123
Thesmothetai

Post autor: green123 »

Dzisiaj byłem świadkiem dość mocnego upadku na rowerze po wjeździe na starą część chodnika po skończeniu ścieżki rowerowej. Czemu nie zrobiono remontu całego ciągu, tylko zostawiono ten kawałek? Tam jest bardzo nierówny chodnik i przy szybkiej jeździe nie łatwo o wypadek.

ODPOWIEDZ