Inwestycje w miescie

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ

farciarzgilmore
Archont

Re: Inwestycje w miescie

Post autor: farciarzgilmore »

Cubaza pisze:
17-11-2025, 10:02
A wiemy gdzie się chcą budować? Bo pewnie jak na osiedlu Nauczycielskim to się nie zgodzą ;)
To jest ten plac z żółtym banerem "do sprzedania" ul. Krakowska / ul. Kąpielowa

wejss
Rhetor

Post autor: wejss »

daniels90 pisze:
15-11-2025, 15:36
W Tarnowie powstanie sklep sieci Dino. Spółka złożyła wniosek o pozwolenie na budowę.
To pokazuje gdzie obecnie znajduje się Tarnów.
Wszak Dino buduje swoje sklepy w większości na wsiach :)

daniels90
Proedroj

Post autor: daniels90 »

farciarzgilmore pisze:
17-11-2025, 10:30
Cubaza pisze:
17-11-2025, 10:02
A wiemy gdzie się chcą budować? Bo pewnie jak na osiedlu Nauczycielskim to się nie zgodzą ;)
To jest ten plac z żółtym banerem "do sprzedania" ul. Krakowska / ul. Kąpielowa
Dokładnie. To ten teren. Moim zdaniem średnio trafiony. Tam nawet nie będzie miejsca na parking.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Post autor: ad2222 »

@LordRuthwen oj, przepraszam, tak mi się źle skojarzyło. Wiem, że to polska firma, wiem że rosną w siłę, i kibicuję im z całego mojego zgryźliwego serca. :)

@Cubaza na Nauczycielskim jest już Biedronka.

Za to na Zabłociu urządza się Żabka. Powiało wielkim światem.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor

Post autor: LordRuthwen »

@wejss odsyłam do mojego wcześniejszego posta w tym temacie - model biznesowy Dino polegał do tej pory na filozofii - idziemy tam gdzie nie ma konkurencji, kupowali teren, budowali na własnym tam, gdzie nie musieli się bić o klienta z lidlem czy biedrą czyli małe miejscowości i wsie. Przez taką konsekwencję urośli bardzo pod kątem ilości sklepów i obrotu. Teraz powoli będą się wpychać tam, gdzie ich do tej pory nie było.
To nie świadczy o tym że Tarnów to wieś, lecz o tym, że z z kalkulacji wyszło, że im się to opłaci i że są już na tyle duzi, że mogą.

wejss
Rhetor

Post autor: wejss »

LordRuthwen pisze:
17-11-2025, 12:36
@wejss odsyłam do mojego wcześniejszego posta w tym temacie - model biznesowy Dino polegał do tej pory na filozofii - idziemy tam gdzie nie ma konkurencji, kupowali teren, budowali na własnym tam, gdzie nie musieli się bić o klienta z lidlem czy biedrą czyli małe miejscowości i wsie. Przez taką konsekwencję urośli bardzo pod kątem ilości sklepów i obrotu. Teraz powoli będą się wpychać tam, gdzie ich do tej pory nie było.
To nie świadczy o tym że Tarnów to wieś, lecz o tym, że z z kalkulacji wyszło, że im się to opłaci i że są już na tyle duzi, że mogą.
Wiem, wiem, przecież się śmieję :)

Awatar użytkownika

Versacz
Archont

Post autor: Versacz »

ad2222 pisze:
17-11-2025, 12:34
Gdzie ma być ta Żabka?

daniels90
Proedroj

ad2222 pisze:
17-11-2025, 12:34
W sumie sporo domów się buduje w tamtej okolicy. Dużo osób jeździ rowerem na Marcinkę i chodzi na spacery. Nie jest to taki głupi pomysł.
Ostatnio czytałem artykuł, że w 2024 r. w sklepach sieci Żabka sprzedano 39 mln kubków kawy, co sprawia, że Żabka jest liderem sprzedaży kaw w Polsce.
Mają też bogatą ofertę przekąsek na ciepło, hot dogi itp. Jak ktoś wraca z pracy lub ze szkoły, a w pobliżu nie ma żadnej knajpy to zawsze wstąpi coś kupić.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

@Versacz obok paczkomatu - czyli w dawnym Marcinku.

@daniels90 w tej chwili osiedle się mocno zaludnia, bo jak do niedawna budowali tylko domy jednorodzinne, tak teraz tylko mini-bloki, szeregówki itp - co zwiększa gęstość zaludnienia. Myślę, że odkąd tutaj mieszkam (wróciłem na to osiedle w 2009r) to pod względem ludności zwiększyło się co najmniej o drugie tyle.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

daniels90
Proedroj

ad2222 pisze:
17-11-2025, 20:06

@daniels90 w tej chwili osiedle się mocno zaludnia, bo jak do niedawna budowali tylko domy jednorodzinne, tak teraz tylko mini-bloki, szeregówki itp - co zwiększa gęstość zaludnienia. Myślę, że odkąd tutaj mieszkam (wróciłem na to osiedle w 2009r) to pod względem ludności zwiększyło się co najmniej o drugie tyle.
Marcinek to był ten sklep spożywczy niedaleko Mlektaru po prawej stronie? Nie wiem czy dobrze kojarzę, gdzie ma być ta nowa Żabka.

szopen
Prytan

Post autor: szopen »

Kwestia czasu aż doczekamy się Biedronki przy Lotniczej. A co do Żabek w okolicy, choć to już raczej zachodnie rubieże Zabłocia, to dziś przed południem widziałem, że meblują lokal przy Tuchowskiej - na przeciwko sklepu z nartami p. Brzuskiego.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

@daniels90 nie, ul. Zamkowa, prawie koniec - paczkomat ma adres Zamkowa 60A, a Marcinek jest tuż przed nim.

ODPOWIEDZ