Przebudowa skrzyżowania Krakowska-Narutowicza-Sikorskiego
Re: Przebudowa skrzyżowania Krakowska-Narutowicza-Sikorskiego
Przejście podziemne będzie tylko na Sikorskiego koło Świtu zamiast świateł, na rondzie będą przejścia jak dotychczas.
Czyli - wydamy 25 milionów, żeby się nic nie zmieniło (przejście podziemne nie udrożni magicznie ruchu z pozostałych kierunków).
Mało tego, nikomu nie będzie się chciało dymać do przejścia podziemnego bo to męczące
jak będzie miał normalne przejście przy rondzie. 
-
farciarzgilmore
- Archont
Domyślam się, że przejście u góry (tam gdzie teraz są światła) zostanie całkiem zablokowane żeby nikt nie blokował ruchu, inaczej to będzie totalnie głupie. No chyba, że masz na myśli to, że będą na około chodzić.
Dobrze by było gdyby takie przejście podziemne nie było z schodami, co ułatwi poruszanie się z wózkiem (okolica przedszkola).
I pomyślał bym o rowerzystach w tym przejściu podziemnym.
I pomyślał bym o rowerzystach w tym przejściu podziemnym.
Jeżeli przejście podziemne ma powstać w miejscu obecnego przejścia z sygnalizacją świetlną, ewentualnie ciut bliżej/dalej ronda, to chyba nie ma na tyle miejsca wokół by zrobić zejścia w formie łagodnych ramp. No chyba, że jakiś ciasny zawijaniec. Taka forma byłaby chyba możliwa do zrealizowania w przypadku przejścia pod samym rondem, bo z każdej strony wydaje się być wystarczająco miejsca aby to mądrze poprowadzić.
Swoją drogą, spotkał się ktoś z Was z wizualizacją planowanego ronda narzuconą na ortofotomapę? Ciekawi mnie ile terenu "ubędzie" np. koło Misjonarzy czy po stronie Owintaru poprzez wytyczenie buspasów.
Swoją drogą, spotkał się ktoś z Was z wizualizacją planowanego ronda narzuconą na ortofotomapę? Ciekawi mnie ile terenu "ubędzie" np. koło Misjonarzy czy po stronie Owintaru poprzez wytyczenie buspasów.
-
MST wónraT
- Rhetor
Pytałem o ortofotomapę czyli taką opartą o zdjęcia lotnicze lub satelitarne, bo taki rzut dla wzrokowców po prostu bardziej działa na wyobraźnię.
Dałem z siebie całe 30%, czyli tyle ile można zrobić na laptopie w 10 minut w gimpie. Inżynierska precyzja to nie jest, ale pogląd jako-taki daje.
Dałem z siebie całe 30%, czyli tyle ile można zrobić na laptopie w 10 minut w gimpie. Inżynierska precyzja to nie jest, ale pogląd jako-taki daje.
- Załączniki
-
- rondel2.jpg (576.47 KiB) Przejrzano 82 razy
-
LordRuthwen
- Rhetor
A przejście niby gdzie ma być?
Ciekawe. Na tym projekcie przewidywane było jeszcze nadziemne z wysepką "azylem" w miejscu istniejącego z sygnalizacją. Obstawiałbym raczej mocno zbliżoną lokalizację dla przejścia podziemnego. Po stronie zachodniej Sikorskiego po przebudowie zostanie raczej mało miejsce na chodniku by "wmontować" tam zejście dla pieszych. Może planują wykorzystać w tym celu "ślepy" odcinek Kościuszki, ten między przedszkolem, a "Misjonarzami".
Edit: Gdyby powstało bliżej ronda, to być może istniałaby perspektywa rozbudowy na pozostałe strony świata.
Edit: Gdyby powstało bliżej ronda, to być może istniałaby perspektywa rozbudowy na pozostałe strony świata.