http://rdn.pl/?p=102480" onclick="window.open(this.href);return false;Śmiertelny wypadek w Lisiej Górze na DW 984 – droga całkowicie zablokowana
Data : 14 grudnia 2016
Śmiertelny wypadek w Lisiej Górze na trasie do Starych Żukowic. Na drodze wojewódzkiej nr 984 samochód osobowy zderzył się z ciężarówką.
Nie żyje kierowca osobówki. Razem z nim jechała dwójka pasażerów. Kobieta i dziecko są pod opieką medyczną.
Droga jest całkowicie zablokowana. Po obydwu stronach tworzą się korki. Kierowcy narzekają, że droga w tym miejscu jest bardzo śliska.
Utrudnienia potrwają co najmniej do godz. 19.00.
Kierowcy samochodów osobowych mogą jechać ulicą Długą w kierunku Starych Żukowic, natomiast ciężarówki mogą kierować się na objazd przez Szczucin.
Kolejny madafaka rozwalił zderzaka...
Re: Kolejny madafaka rozwalił zderzaka...
Informacyjnie
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
-
- Rhetor
Nasz lokalny koloryt: https://www.youtube.com/watch?v=rW-q8GKUsDM" onclick="window.open(this.href);return false;
Film nie mój.
Film nie mój.
Wysłane z mojej budki telefonicznej
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
PCPR Tarnów i problemy rodziny zastępczej z dziećmi z RAD
Jechałem dzisiaj. Oznakowanie jest fatalne i nie dziwię się tym kierowcom, którzy ścinają po zamalowanej części.toomas pisze:Wg mnie prawidłowo jest tak jak pokazuje oznakowanie poziome. Nie wiem dlaczego większość kierowców skraca sobie skręt wjeżdżając przez część wyłaczona z ruchu na pas wewnętrzy i z niego jadą w Sikorskiego. A tam przecież jadąc w lewo trzeba wjechać na paz zewnętrzny który prowadzi wprost w Sikorskiego.
E tam fatalne. Ideał może nie jest ale oznakowanie jest jasne i czytelne wg mnie. A że rondo w wersji mini to i miejsca mało i może dlatego nie jest idealnie. Ale na większym rondzie Chemiczna/Kwiatkowskiego oznakowanie jest lepsze bo rondo większe a i tak ludzie jeżdzą często nieprawidłowo. Więc to nie do końca kwestia malowania a niestety wina kierowców.lll pisze:Jechałem dzisiaj. Oznakowanie jest fatalne i nie dziwię się tym kierowcom, którzy ścinają po zamalowanej części.toomas pisze:Wg mnie prawidłowo jest tak jak pokazuje oznakowanie poziome. Nie wiem dlaczego większość kierowców skraca sobie skręt wjeżdżając przez część wyłaczona z ruchu na pas wewnętrzy i z niego jadą w Sikorskiego. A tam przecież jadąc w lewo trzeba wjechać na paz zewnętrzny który prowadzi wprost w Sikorskiego.
Ja często widzę, że kierowcy tak jeżdzą jak czerwona linia na zdjęciu poniżej
I co tu też wina oznakowania?
Na Chemicznej linie intuicyjnie prowadzą cię do zjazdu, a na Krakowskiej prowadzą na Krakowską pod górę, a nie na Sikorskiego. Zrobię zdjęcie, chyba że mnie ktoś uprzedzi.
Jak pisałem nie jest idealnie bo rondo malutkie ale linie są wymalowane wg mnie dobrze biorąc pod uwagę możliwości. Nie jest idealnie ale to nie zwalnia ludzi z myślenia i nie jest powodem tego, że trzeba tam łamać przepisy i jeździć niezgodnie z nimi. Oznaczenia są i pasuje się ich trzymać a wszystkim będzie żyło się lepiej.lll pisze:Na Chemicznej linie intuicyjnie prowadzą cię do zjazdu, a na Krakowskiej prowadzą na Krakowską pod górę, a nie na Sikorskiego. Zrobię zdjęcie, chyba że mnie ktoś uprzedzi.
Przytoczyłem rondo na Chemicznej bo jest jego zdjęcie i mogłem pokazać idee łamania przepisów na jednym i drugim pomimo tego, że na Chemicznej sytuacja z malowaniem i kształtem ronda jest bardzo dobra a i tak kierowcy jeżdżą źle.
Oznakowania są nieintuicyjne i zaburzają płynność jazdy. To rondo jest za małe na to, co tam zrobiono. Aby skręcić z Krakowskiej (zach) w Sikorskiego, trzeba za środkiem ronda wyhamować prawie do zera.
Nie przesadzaj. Jak ktoś na siłę nie chce tam przejechać zgodnie z oznakowaniem to będzie udowadniał, ze wszystko jest źle. Ja jakoś jeżdżę tam codziennie i nie mam problemów z prawidłowym przejechaniem. A wyhamować do zera to musze jak jakiś kierowca na siłę chce jechać z wewnętrznego pasa w Sikorskiego. To, ze rondo jest za małe to OK ale w warunkach jakie są to nie było możliwości zrobić czegoś innego. I tak bardzo usprawniło ruch w porównaniu ze starym skrzyżowaniem. Dlatego nie narzekajmy a nauczmy się tam prawidłowo jeździć i wszystkim będzie lepiej.lll pisze:Oznakowania są nieintuicyjne i zaburzają płynność jazdy. To rondo jest za małe na to, co tam zrobiono. Aby skręcić z Krakowskiej (zach) w Sikorskiego, trzeba za środkiem ronda wyhamować prawie do zera.
Ja nie narzekam na rondo, tylko twierdzę, że jest źle oznakowane w tym miejscu. Prawidłowe jeżdżenie to jedno, a brak dobrego oznakowania to drugie. Stąd pewnie te zachowania kierowców.
To napisz może jak powinno być oznakowane. Może projektant się pomylił i źle zaprojektował.lll pisze:Ja nie narzekam na rondo, tylko twierdzę, że jest źle oznakowane w tym miejscu. Prawidłowe jeżdżenie to jedno, a brak dobrego oznakowania to drugie. Stąd pewnie te zachowania kierowców.
Wydaje mi się, że konieczna jest lekka korekta, jak zaznaczyłem (nieudolnie) na czerwono.
- Załączniki
-
- rondo_projekt_krak-651x500.jpg (188.78 KiB) Przejrzano 5688 razy
Wszystkim zwolennikom wjeżdżania na rondo z lewym kierunkowskazem polecam dzisiejsze wydanie audycji "Jedź bezpiecznie". Myślę, że po jej obejrzeniu nie będą już mieć wątpliwości jak się w Polsce jeździ po rondach.
http://krakow.tvp.pl/28270500/18-xii-2016" onclick="window.open(this.href);return false;
http://krakow.tvp.pl/28270500/18-xii-2016" onclick="window.open(this.href);return false;
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Podpisuję się pod tym.lll pisze:Ja nie narzekam na rondo, tylko twierdzę, że jest źle oznakowane w tym miejscu. Prawidłowe jeżdżenie to jedno, a brak dobrego oznakowania to drugie. Stąd pewnie te zachowania kierowców.
Dobrze, że jechałam w środku nocy i rondo było puste, bom się totalnie pogubiła
popieram pomysł lll - faktycznie jadąc od dworca znaki pioniowe jedno, a wjeżdżając na rondo ma się wrażenie, że pas kieruje tylko dalej Krakowską.
Sam miałbym na tym rondzie dzwona niedawno. Jechałem Krakowską od Krasińskiego w stronę dworca (prosto). Wjechałem na prawy pas i jadę, a tu kierujący jadący od dworca w Sikorskiego przecina i z wewnętrznego pasa jedzie prosto. Dobrze, że odbywało się to na niskiej prędkości, bo by było niewesoło...