Odcinkowy pomiar prędkości

Dyskusje na temat oznakowania, niebezpiecznych miejsc, przepisów itd.
Awatar użytkownika

Autor tematu
rzuf
Thesmothetai
Posty: 1361
Rejestracja: 03-12-2009, 19:20
Lokalizacja: Tarnów/Skrzyszów
Kontakt:

Odcinkowy pomiar prędkości

Post autor: rzuf »

Wczoraj ok godziny 18 na obwodnicy montowali dźwigami elementy systemu, oczywiście zablokowali ruch i zrobił się korek, tak żeby kierowcy jeszcze bardziej polubili ten system poboru opłat za jazdę po prostym i bezwypadkowym odcinku ;)


vertical
Obywatel
Posty: 52
Rejestracja: 09-06-2012, 19:44

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Post autor: vertical »

dobre,dobre ..... następne w kolejności do montażu tego systemu powinne być:
-stadion miejski w Mościcach (trochę kasy trzepną po zawodach) i jak szaleć to szaleć, w koncu mamy tory kartingowe w Tarnowie,czemu by na prostej nie powiesić radarów 8) ....... oczywiście wcześniej by klepneli uchwalę o ograniczeniu predkości na tych obiektach. :D


hurricane
Rhetor
Posty: 2673
Rejestracja: 28-09-2009, 10:58

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Post autor: hurricane »

Tyle odcinków, które są bardziej niebezpieczne, a oni wybrali prostą obwodnicę. Szukam logiki w tym, ale za cholerę nie mogę znaleźć.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl

Awatar użytkownika

Jan Kowalski
Rhetor
Posty: 5589
Rejestracja: 17-06-2014, 09:35

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Post autor: Jan Kowalski »

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o ... bezpieczeństwo.
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.

Awatar użytkownika

Leon
Archont
Posty: 583
Rejestracja: 24-10-2014, 23:17
Lokalizacja: Tarnów

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Post autor: Leon »

A co np na taki myk. Przejeżdżam bramkę, zatrzymuję się np na 30 s. a potem ile fabryka dała :!: Jak w tym wypadku zadziała system :?: :D


Cubaza
Rhetor
Posty: 3352
Rejestracja: 06-10-2009, 19:27

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Post autor: Cubaza »

Jeśli te 30 sekund wystarczy do tego żeby Twoja średnia prędkość była taka jak obowiązującą na tym odcinku to co na system zrobić? Zliczy to jako poprawny przejazd.
Ale to bardzo mądre, lubię zapierdzielac więc postoje 30 sekund żeby jechać szybko, zamiast jechać normalnie.

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka
23 850ml A Rh+, a Ty ?

Awatar użytkownika

dropszot
Archont
Posty: 818
Rejestracja: 05-08-2013, 16:32
Lokalizacja: Tarnów

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Post autor: dropszot »

Leon pisze:A co np na taki myk. Przejeżdżam bramkę, zatrzymuję się np na 30 s. a potem ile fabryka dała :!: Jak w tym wypadku zadziała system :?: :D
Włosi to namiętnie praktykują.
auto-swiat.pl pisze:Przeciwnicy odcinkowego pomiaru drwią z kolei, że będziemy musieli przestawić się na tzw. system włoski.
Otóż w słonecznej Italii pomiarem odcinkowym objęto dużą część autostrad. Często kończy się to tym, że co szybsi właściciele Ferrari i Lamborghini zjeżdżają na ostatnią stację benzynową przed bramkami, piją espresso, palą papierosa, po czym spokojnie wracają na trasę. I nawet jeśli przed „pit-stopem” gnali na przykład 200 km/h, to koniec końców w systemie wszystko pięknie się zgadza.
http://connectedcar.auto-swiat.pl/porad ... tow/269mbe" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika

Leon
Archont
Posty: 583
Rejestracja: 24-10-2014, 23:17
Lokalizacja: Tarnów

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Post autor: Leon »

Kiedy rusza odcinkowy pomiar ?


Cubaza
Rhetor
Posty: 3352
Rejestracja: 06-10-2009, 19:27

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Post autor: Cubaza »

Już jest przecież. Są znaki, że jest odcinkowy i są kamery więc już działa.
23 850ml A Rh+, a Ty ?


robertoas
Prytan
Posty: 202
Rejestracja: 02-10-2012, 15:17

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Post autor: robertoas »

Z tego co czytałem niedawno w Temi wynika iż nie ma uregulowanych spraw z doprowadzeniem prądu i na chwilę obecną odcinkowy pomiar prędkości na DK94 w Tarnowie nie działa.

Awatar użytkownika

karamba
Archont
Posty: 680
Rejestracja: 13-11-2009, 19:49
Lokalizacja: os. Zielone
Kontakt:

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Post autor: karamba »

Wogóle nie działał od samego początku - ale znaki jako straszak skutecznie spełniają swoje zadanie :)

Awatar użytkownika

Leon
Archont
Posty: 583
Rejestracja: 24-10-2014, 23:17
Lokalizacja: Tarnów

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Post autor: Leon »

Też tak słyszałem, że coś z prądem jest nie do końca uregulowane i nie działa. Trzeba tylko podać to do ogółu wiadomości , do "Radia kierowców" w Jedynce i sprawa załatwiona :)


hurricane
Rhetor
Posty: 2673
Rejestracja: 28-09-2009, 10:58

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Post autor: hurricane »

robertoas pisze:Z tego co czytałem niedawno w Temi wynika iż nie ma uregulowanych spraw z doprowadzeniem prądu i na chwilę obecną odcinkowy pomiar prędkości na DK94 w Tarnowie nie działa.
Z wszystkich odcinków obecnie działa bodaj 6 lub 9. Reszta nie działa przez brak prądu. Ktoś coś wymyślił, ale jak zwykle jak to w Polsce - nie przemyślał.

Awatar użytkownika

TomekMKM
Rhetor
Posty: 2177
Rejestracja: 18-11-2010, 00:24
Lokalizacja: Tarnów

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Post autor: TomekMKM »

hurricane pisze:
robertoas pisze:Z tego co czytałem niedawno w Temi wynika iż nie ma uregulowanych spraw z doprowadzeniem prądu i na chwilę obecną odcinkowy pomiar prędkości na DK94 w Tarnowie nie działa.
Z wszystkich odcinków obecnie działa bodaj 6 lub 9. Reszta nie działa przez brak prądu. Ktoś coś wymyślił, ale jak zwykle jak to w Polsce - nie przemyślał.
Czyli nazywając rzeczy po imieniu, jest to obecnie oznakowany fotoradar, który nie rejestruje wykroczeń, czyli tzw. atrapa ?!

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor
Posty: 5758
Rejestracja: 20-10-2009, 10:25
Lokalizacja: tajna

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Post autor: LordRuthwen »

Kontynuując Twój tok rozumowania (całkiem słuszny zresztą): jest to niezgodne z prawem i powinno zostać zdemontowane natychmiastowo!
Wysłane z mojej budki telefonicznej ;)

ODPOWIEDZ