Odcinkowy pomiar prędkości

Dyskusje na temat oznakowania, niebezpiecznych miejsc, przepisów itd.

Odcinkowy pomiar prędkości

Postprzez rzuf » 16-12-2015, 13:55

Wczoraj ok godziny 18 na obwodnicy montowali dźwigami elementy systemu, oczywiście zablokowali ruch i zrobił się korek, tak żeby kierowcy jeszcze bardziej polubili ten system poboru opłat za jazdę po prostym i bezwypadkowym odcinku ;)
Avatar użytkownika
rzuf
Thesmothetai
 
Posty: 1348
Dołączył(a): 03-12-2009, 19:20
Lokalizacja: Tarnów/Skrzyszów

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Postprzez vertical » 16-12-2015, 14:36

dobre,dobre ..... następne w kolejności do montażu tego systemu powinne być:
-stadion miejski w Mościcach (trochę kasy trzepną po zawodach) i jak szaleć to szaleć, w koncu mamy tory kartingowe w Tarnowie,czemu by na prostej nie powiesić radarów 8) ....... oczywiście wcześniej by klepneli uchwalę o ograniczeniu predkości na tych obiektach. :D
vertical
Obywatel
 
Posty: 52
Dołączył(a): 09-06-2012, 19:44

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Postprzez hurricane » 16-12-2015, 15:15

Tyle odcinków, które są bardziej niebezpieczne, a oni wybrali prostą obwodnicę. Szukam logiki w tym, ale za cholerę nie mogę znaleźć.
Zapraszam na Internetową Stację Meteo Tarnowiec - meteo.tarnowiec.prv.pl
hurricane
Rhetor
 
Posty: 2551
Dołączył(a): 28-09-2009, 10:58

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Postprzez Jan Kowalski » 16-12-2015, 15:27

Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o ... bezpieczeństwo.
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.
Avatar użytkownika
Jan Kowalski
Rhetor
 
Posty: 5143
Dołączył(a): 17-06-2014, 09:35

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Postprzez Leon » 18-12-2015, 00:38

A co np na taki myk. Przejeżdżam bramkę, zatrzymuję się np na 30 s. a potem ile fabryka dała :!: Jak w tym wypadku zadziała system :?: :D
Avatar użytkownika
Leon
Archont
 
Posty: 576
Dołączył(a): 24-10-2014, 23:17
Lokalizacja: Tarnów

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Postprzez Cubaza » 18-12-2015, 02:50

Jeśli te 30 sekund wystarczy do tego żeby Twoja średnia prędkość była taka jak obowiązującą na tym odcinku to co na system zrobić? Zliczy to jako poprawny przejazd.
Ale to bardzo mądre, lubię zapierdzielac więc postoje 30 sekund żeby jechać szybko, zamiast jechać normalnie.

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka
23 850ml A Rh+, a Ty ?
Cubaza
Rhetor
 
Posty: 3277
Dołączył(a): 06-10-2009, 19:27

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Postprzez dropszot » 18-12-2015, 16:14

Leon napisał(a):A co np na taki myk. Przejeżdżam bramkę, zatrzymuję się np na 30 s. a potem ile fabryka dała :!: Jak w tym wypadku zadziała system :?: :D

Włosi to namiętnie praktykują.
auto-swiat.pl napisał(a):Przeciwnicy odcinkowego pomiaru drwią z kolei, że będziemy musieli przestawić się na tzw. system włoski.
Otóż w słonecznej Italii pomiarem odcinkowym objęto dużą część autostrad. Często kończy się to tym, że co szybsi właściciele Ferrari i Lamborghini zjeżdżają na ostatnią stację benzynową przed bramkami, piją espresso, palą papierosa, po czym spokojnie wracają na trasę. I nawet jeśli przed „pit-stopem” gnali na przykład 200 km/h, to koniec końców w systemie wszystko pięknie się zgadza.

http://connectedcar.auto-swiat.pl/porad ... tow/269mbe
Avatar użytkownika
dropszot
Archont
 
Posty: 803
Dołączył(a): 05-08-2013, 16:32
Lokalizacja: Tarnów

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Postprzez Leon » 05-01-2016, 13:06

Kiedy rusza odcinkowy pomiar ?
Avatar użytkownika
Leon
Archont
 
Posty: 576
Dołączył(a): 24-10-2014, 23:17
Lokalizacja: Tarnów

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Postprzez Cubaza » 05-01-2016, 14:48

Już jest przecież. Są znaki, że jest odcinkowy i są kamery więc już działa.
23 850ml A Rh+, a Ty ?
Cubaza
Rhetor
 
Posty: 3277
Dołączył(a): 06-10-2009, 19:27

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Postprzez robertoas » 09-04-2016, 23:44

Z tego co czytałem niedawno w Temi wynika iż nie ma uregulowanych spraw z doprowadzeniem prądu i na chwilę obecną odcinkowy pomiar prędkości na DK94 w Tarnowie nie działa.
robertoas
Prytan
 
Posty: 202
Dołączył(a): 02-10-2012, 15:17

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Postprzez karamba » 10-04-2016, 11:01

Wogóle nie działał od samego początku - ale znaki jako straszak skutecznie spełniają swoje zadanie :)
Avatar użytkownika
karamba
Archont
 
Posty: 680
Dołączył(a): 13-11-2009, 19:49
Lokalizacja: os. Zielone

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Postprzez Leon » 10-04-2016, 20:14

Też tak słyszałem, że coś z prądem jest nie do końca uregulowane i nie działa. Trzeba tylko podać to do ogółu wiadomości , do "Radia kierowców" w Jedynce i sprawa załatwiona :)
Avatar użytkownika
Leon
Archont
 
Posty: 576
Dołączył(a): 24-10-2014, 23:17
Lokalizacja: Tarnów

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Postprzez hurricane » 10-04-2016, 23:56

robertoas napisał(a):Z tego co czytałem niedawno w Temi wynika iż nie ma uregulowanych spraw z doprowadzeniem prądu i na chwilę obecną odcinkowy pomiar prędkości na DK94 w Tarnowie nie działa.


Z wszystkich odcinków obecnie działa bodaj 6 lub 9. Reszta nie działa przez brak prądu. Ktoś coś wymyślił, ale jak zwykle jak to w Polsce - nie przemyślał.
hurricane
Rhetor
 
Posty: 2551
Dołączył(a): 28-09-2009, 10:58

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Postprzez TomekMKM » 15-04-2016, 00:40

hurricane napisał(a):
robertoas napisał(a):Z tego co czytałem niedawno w Temi wynika iż nie ma uregulowanych spraw z doprowadzeniem prądu i na chwilę obecną odcinkowy pomiar prędkości na DK94 w Tarnowie nie działa.


Z wszystkich odcinków obecnie działa bodaj 6 lub 9. Reszta nie działa przez brak prądu. Ktoś coś wymyślił, ale jak zwykle jak to w Polsce - nie przemyślał.


Czyli nazywając rzeczy po imieniu, jest to obecnie oznakowany fotoradar, który nie rejestruje wykroczeń, czyli tzw. atrapa ?!
Avatar użytkownika
TomekMKM
Rhetor
 
Posty: 2101
Dołączył(a): 18-11-2010, 00:24
Lokalizacja: Tarnów

Re: Odcinkowy pomiar prędkości

Postprzez LordRuthwen » 15-04-2016, 07:37

Kontynuując Twój tok rozumowania (całkiem słuszny zresztą): jest to niezgodne z prawem i powinno zostać zdemontowane natychmiastowo!
Wysłane z mojej budki telefonicznej ;)
Avatar użytkownika
LordRuthwen
Rhetor
 
Posty: 5449
Dołączył(a): 20-10-2009, 10:25
Lokalizacja: tajna

Następna strona

Powrót do Tarnowskie drogi

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość