Tellion

Co byśmy bez nich zrobili? Masz problem ze sprzętem? Chcesz kupić grę? Tutaj jest odpowiednie miejsce na takie tematy.

Re: Tellion

Postprzez Kirk » 19-09-2016, 12:31

A sprawdzałeś jakość obecnego internetu bez użycia routera? Bo ocenianie jakości internetu przy użyciu wifi czy nawet po kablu, ale za pośrednictwem routera, na dodatek w bloku gdzie tych sieci bezprzewodowych w pobliżu "lata" mnóstwo, może być niemiarodajne.
Kirk
Archont
 
Posty: 646
Dołączył(a): 25-09-2009, 09:18
Lokalizacja: Tarnów

Re: Tellion

Postprzez LordRuthwen » 19-09-2016, 12:34

@zebco, ale to nie tak, szukasz problemów nie tam gdzie występują, ile widzisz sieci bezprzewodowych? Dużo prawda (też mieszkam na 25-lecia, póki co)? Wiesz, że pasma kanałów częstotliwości (jest ich 13) na siebie nachodzą (tak de facto jest ich tylko 4)? Więc problemów z fifirifi nie szukałbym u dostawców a w zaśmieceniu pasma - po kablu sprawdź, będzie zdecydowanie lepiej. Poza tym Twój router ma port WAN 100Mb/s, po co ci 300?
Wysłane z mojej budki telefonicznej ;)
Avatar użytkownika
LordRuthwen
Rhetor
 
Posty: 5177
Dołączył(a): 20-10-2009, 10:25
Lokalizacja: klikash

Re: Tellion

Postprzez zebco » 19-09-2016, 13:06

Nie wiem dlaczego dyskusja zeszła na temat routera może dlatego że o nim wspomniałem. Najważniejsze dla mnie jest szybkość działania internetu po kablu (pobieranie, wysyłanie). I czy jest sens brać przesył 300 mbit/s czy spokojnie wystarczy 100 mbit/s.
zebco
Obywatel
 
Posty: 8
Dołączył(a): 18-09-2016, 23:44

Re: Tellion

Postprzez Kirk » 19-09-2016, 13:26

Nie bez powodu dyskusja zeszła na temat routera, ponieważ jest on pierwszym urządzeniem, do którego wpinasz kabel od operatora. I to z jaką prędkością pracuje port WAN na routerze ma zasadnicze znaczenie jeśli chodzi o wybór pakietu. Jeśli Twój router na porcie WAN obsługuje przepustowość 100 Mbit, to tyle maksymalnie w teorii wyciągniesz z tego kabla choćbyś miał nawet gigabitowe łącze od swojego dostawcy. A inaczej patrząc na to zagadnienie, ja mam router, który ma 4 porty LAN 1Gbit (1000Mbit) oraz 1 port WAN również 1 Gbit i do tego portu WAN jest podłączona antena od operatora, która na kablu pracuje z prędkością 100 Mbit i siłą rzeczy te 1 Gbit na WANie nic mi nie daje, co więcej, zestawiona jest ona z anteną operatora, który ogranicza pasmo do ok. 10-20 Mbit. Rozumiesz do czego zmierzam? Więc jeśli interesuje Cię pasmo powyżej 100 Mbit, musisz zmienić router, jeśli 100 Mbit Ci wystarczy to nie ma sensu dopłacać do pakietu 300 Mbit i wziąć 100 Mbit i zostawić obecny router. Tak czy inaczej 100 Mbit to nadal całkiem dużo jeśli chodzi o domowe zastosowania, nawet przy użyciu kilku urządzeń jednocześnie.
Ostatnio edytowano 19-09-2016, 15:19 przez Kirk, łącznie edytowano 1 raz
Kirk
Archont
 
Posty: 646
Dołączył(a): 25-09-2009, 09:18
Lokalizacja: Tarnów

Re: Tellion

Postprzez zebco » 19-09-2016, 14:12

Tak rozumiem. Mój router ma przepustowość po WAN 100 mbit/s i taka szybkość to max tylko że ponoć firma Tellion „daje” router do 300 mbit/s. Pytanie zasadnicze to jaka jest szybkość pobierania i wysyłania i czy jest sens dopłacać do 300 mbit/s. W MM jestem na łączu współdzielonym i jest coraz gorzej, a tutaj to nie wiem jak jest. Może ktoś kto posiada Internet w tellionie udostępni jakieś testy łącza – na to liczę.
zebco
Obywatel
 
Posty: 8
Dołączył(a): 18-09-2016, 23:44

Re: Tellion

Postprzez Goscinny » 19-09-2016, 14:20

Ale to 300 to przecież jest tylko po sieci lokalnej i na 100% nie wykorzystasz tego żeby zasysać coś "ze świata".
I te 300 to masz współdzielone na świat - jak wszędzie. Nikt ci za te pieniądze nie da "300" do Twojego własnego użytku.
Avatar użytkownika
Goscinny
Rhetor
 
Posty: 9351
Dołączył(a): 03-03-2009, 12:21
Lokalizacja: Tarnów

Re: Tellion

Postprzez zebco » 19-09-2016, 23:54

Najwidoczniej nikt z nas tutaj zaglądających nie posiada Internetu od firmy tellion. No to mam problem! A tak chciałem się uwolnić od MM.
zebco
Obywatel
 
Posty: 8
Dołączył(a): 18-09-2016, 23:44

Re: Tellion

Postprzez LordRuthwen » 20-09-2016, 07:09

Tellion ma użytkownika na tym forum, widocznie nie czytają, wyślij im PW, dostaną maila z powiadomieniem to pewnie odpiszą...
Wysłane z mojej budki telefonicznej ;)
Avatar użytkownika
LordRuthwen
Rhetor
 
Posty: 5177
Dołączył(a): 20-10-2009, 10:25
Lokalizacja: klikash

Re: Tellion

Postprzez zebco » 21-09-2016, 22:22

Napisałem do gościa z tellion na PW - brak odzewu.
Zadzwoniłem do firmy i umówiłem się na rozmowę w mieszkaniu w dniu dzisiejszym - zostałem olany przez pracownika.
Moim zdaniem szkoda zawracać sobie głowę ta firmą. Z takim podejściem długo na rynku nie zabawią.
zebco
Obywatel
 
Posty: 8
Dołączył(a): 18-09-2016, 23:44

Re: Tellion

Postprzez pawelek85pl » 24-02-2017, 07:45

Więc tak po ok. 2 miesiącach użytkowania... mam mieszanie uczucia ale jedno wiem na pewno że nie będę przedłużał umowy... :-/

Prędkości tak jak operator obiecuję 300mb/s JEST - pobieranie 300mb/s , wysyłanie 100mb/s


http://www.speedtest.net/my-result/6078897398

http://www.speedtest.net/my-result/6078898900

To jest jedyny plus tej sieci!
---------------------
Wykonanie instalacji w mieszkaniu...na poziomie...
:lol:

Minusów jest sporo, choćby to że nie mam dostępu do ROUTERA(przykładowo: chciałbym sobie zmienić hasło do WI-FI - TO NIE MAM TAKIEJ MOŻLIWOŚCI!!!) co jest jakąś kpiną..co rusz kupuję jakieś sprzęty, na dzień dzisiejszy konsole, dekodery itp..podłączone kablem pod router nie mam możliwości przypisania np. konsoli IP na sztywno czy dekoderowi...jak i również dużo gram po sieci (online) nie mam możliwości otwarcia portów więc szukanie graczy jest bardzo słabe.. mógłbym tak wymieniać i wymieniać..szkoda szczepić r*ja ...
i nerwów!


Na zadanie pytania adminowi sieci czemu nie mam dostępu do routera...(zmiana tematu) prosiłem nie jedno krotnie o otwarcie portów bo muszą być one otwarte żeby to jakoś funkcjonowało ...olewka..

Obsługa klienta to jakaś kpina...nie dajecie się zwieść na początku ..tak szczerze to szkoda że nie mogę wypowiedzieć umowy..ale jakoś wytrzymam jeszcze te 22 miesiące...CHYBA ŻE FIRMA SAMA PADNIE Z TAKIM PODEJŚCIEM DO KLIENTA ...I W OGÓLE ...

Na koniec...szczerze NIE POLECAM ! :mrgreen:
pawelek85pl
Metoikos
 
Posty: 2
Dołączył(a): 04-01-2017, 17:57

Re: Tellion

Postprzez Goscinny » 24-02-2017, 09:37

To ja może się odniosę ogólnie.
Masz w umowie, że będziesz mieć dla siebie 300/300 mb/s? Chętnie bym zobaczył taką umowę z operatorem. Ty naprawdę sądzisz, że to jest prędkość z dowolnego miejsca na świecie i jakikolwiek operator ci to zagwarantuje?
Te zrzuty pokazują, że masz zaj... internet. Przejdź do MM/UPC to zobaczysz dopiero jak potrafi różnić się to, co masz na reklamówce, a to co masz realnie w domu.
Co do routera i hasła: nie dziwię się, w końcu to nie jest Twoje urządzenie, tylko operatora. chcesz mieć możliwość grzebania? Kup zwój router i po sprawie. Już widzę jak coś psujesz i dzwonisz do operatora, żeby naprawili, bo bawiłeś się ich routerem i coś pozmieniałeś. Powiedz mi, który operator w mieście daje dostęp do swoich urządzeń?
Jeśli chodzi o porty - nie wypowiem się, bo może faktycznie jakieś blokują, nie mam styczności z ich siecią.
Avatar użytkownika
Goscinny
Rhetor
 
Posty: 9351
Dołączył(a): 03-03-2009, 12:21
Lokalizacja: Tarnów

Re: Tellion

Postprzez pawelek85pl » 24-02-2017, 10:04

Goscinny napisał(a):To ja może się odniosę ogólnie.
Masz w umowie, że będziesz mieć dla siebie 300/300 mb/s? Chętnie bym zobaczył taką umowę z operatorem. Ty naprawdę sądzisz, że to jest prędkość z dowolnego miejsca na świecie i jakikolwiek operator ci to zagwarantuje?
Te zrzuty pokazują, że masz zaj... internet. Przejdź do MM/UPC to zobaczysz dopiero jak potrafi różnić się to, co masz na reklamówce, a to co masz realnie w domu.
Co do routera i hasła: nie dziwię się, w końcu to nie jest Twoje urządzenie, tylko operatora. chcesz mieć możliwość grzebania? Kup zwój router i po sprawie. Już widzę jak coś psujesz i dzwonisz do operatora, żeby naprawili, bo bawiłeś się ich routerem i coś pozmieniałeś. Powiedz mi, który operator w mieście daje dostęp do swoich urządzeń?
Jeśli chodzi o porty - nie wypowiem się, bo może faktycznie jakieś blokują, nie mam styczności z ich siecią.


Kolego źle mnie zrozumiałeś, gdzie napisałem że narzekam na transfery ? Łącze 300mbit zgadza się , pobieranie 300mb/s wysyłanie 100mb/s tak jak miało być tak jest!

A co do reszty...ok nie mam dostępu ale może by tak łaskawie zrobił to o co się proszę przez długi czas, fakt MM straszna lipa miałem 100/100 jeszcze łącza po iS wszystko było ok ...szkoda że się zepsuło tam nie miałem żadnych problemów z portami nawet nie musiałem nic grzebać w routerze :]

Napisałem to co miałem napisać! Narka.
pawelek85pl
Metoikos
 
Posty: 2
Dołączył(a): 04-01-2017, 17:57

Re: Tellion

Postprzez limo » 06-03-2018, 04:45

Wypowiem po prawie 2 latach uzytkowania internetu z Tellionu. Na początku było naprawde ok, teraz jednak internet słabiutki oczywiscie na speedtest.net wyglada to niezle ale w praktyce np. sciagajac z serwerow w europie (ovh,hetzner,leaseweb) osiagam max 150mb/s a często jest to 30-40mb/s. Umowa sie konczy na szczescie.

Zapomniałem dodac ze płace za 350mb/s
limo
Metoikos
 
Posty: 4
Dołączył(a): 28-06-2016, 22:49

Re: Tellion

Postprzez Goscinny » 06-03-2018, 09:05

Jak zmienisz operatora, to pochwal się nowymi transferami - chciałbym zobaczyć czy w Tarnowie u kogoś innego wyciągniesz choć 150mb.
Wrzuć tutaj zrzuty z tymi transferami z Telliona.
Avatar użytkownika
Goscinny
Rhetor
 
Posty: 9351
Dołączył(a): 03-03-2009, 12:21
Lokalizacja: Tarnów

Re: Tellion

Postprzez LordRuthwen » 06-03-2018, 09:12

Inną sprawą jest to za co płacisz, przeczytaj dokładnie w umowie czy tam czasem nie ma "do" :P
A poza tym zdajesz sobie sprawę co ma wpływ na transfer?
Wysłane z mojej budki telefonicznej ;)
Avatar użytkownika
LordRuthwen
Rhetor
 
Posty: 5177
Dołączył(a): 20-10-2009, 10:25
Lokalizacja: klikash

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komputery, Internet

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość