Windows 7 - wasze opinie

Co byśmy bez nich zrobili? Masz problem ze sprzętem? Chcesz kupić grę? Tutaj jest odpowiednie miejsce na takie tematy.
Awatar użytkownika

Versacz
Archont
Posty: 613
Rejestracja: 31-08-2009, 12:55

Post autor: Versacz »

Dokładnie Cubazza, skąd wiedziałeś??? Ale nic tera trzeba się postarać o tego Windowsa bo darmowe windowy drogą nie chodzą.


Cubaza
Rhetor
Posty: 3378
Rejestracja: 06-10-2009, 19:27

Post autor: Cubaza »

A wiem stąd, że widziałem Twój nick i chyba avatar na student.tarnow.pl. Zresztą Keleosa też ;)

Zainteresujcie się tym MSDNAA. Nie tylko windy, ale i jeszcze dużo innego oprogramowania windowsowego można znaleźć i ściągnąć, jak będziecie w tym programie :)
23 850ml A Rh+, a Ty ?

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor
Posty: 10478
Rejestracja: 03-03-2009, 12:21
Lokalizacja: Tarnów

Post autor: Goscinny »

Jeśli to jest Windows 7 pro, to z odpalaniem starszych programów w zasadzie nie ma problemów (o ile program jest napisany bez stosowania dziwnych sztuczek). Odpalasz taki niepokorny program w trybie "XP" i działa :)


Cubaza
Rhetor
Posty: 3378
Rejestracja: 06-10-2009, 19:27

Post autor: Cubaza »

Jeśli to jest Windows 7 pro, to z odpalaniem starszych programów w zasadzie nie ma problemów (o ile program jest napisany bez stosowania dziwnych sztuczek). Odpalasz taki niepokorny program w trybie "XP" i działa :)
I to mnie akurat nieraz uratowało ;) hehehehe Ten sławetny tryb XP :P

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor
Posty: 5880
Rejestracja: 20-10-2009, 10:25
Lokalizacja: tajna

Post autor: LordRuthwen »

A teraz wracając do systemów MSND AA: Ostatni post w tej dyskusji
Wysłane z mojej budki telefonicznej ;)


Ravir
Rhetor
Posty: 1788
Rejestracja: 04-09-2009, 10:40
Lokalizacja: Mościce

Post autor: Ravir »

Ja mam kupioną Win 7 - przelicając na czas użytkowania to Win + Office wychodzi MNIEJ niż jedno piwo miesięcznie. :mrgreen:

Ja postawiłem Win 7 na Netbooku (Atom 1.6 i 2 GB RAM) i śmiga aż miło, zupełnie jak Win XP.

Co do trybu XP - w wielu firmach używa się starszych programów, skoro chodzą pewnie i niezawodnie to po co kombinować - czasem te programy rządają bezpośredniego destępu do portów LPT / COM - zwłaszcza te które wysyłają dane do drukarek fiskalnych - bez trybu XP ani rusz. :) Sam to przetestowałem wielokrotnie.


Wojtasek
Prytan
Posty: 219
Rejestracja: 14-01-2011, 15:54
Lokalizacja: Skowronków

Post autor: Wojtasek »

Nie będę zakładał osobnego wątku ,a potrzebuję porady.
Mam okazje kupić Windowsa XP Pro nigdy nie instalowanego,brak jest oryginalnego nośnika tylko naklejka licencyjna.
Wiem,że system stary.Jednak jeden z moich"sprzętów" jest na Windows 7 za złaby,a Visy mam już dość.
Chodzi o to,że na naklejce widnieje napis : Windows XP Pro for Embedded Systems.
Czyli dla systemów wbudowanych.O co chodzi z tymi systemami wbudowanymi?Jakieś uaktualnienie czy coś dla posiadaczy starszych wersji XP czy coś?
Będę wdzięczny za info.
Załączniki
$T2eC16h,!)gFIc!9mkLIBSNcP73Hng~~48_72.JPG


halford
Rhetor
Posty: 2090
Rejestracja: 21-10-2009, 15:44

Post autor: halford »

Jest to wersja dla kosków, STB, dekoderów. itp. Ta konkretna wersja nie różni się niczym w stosunku do zwykłego XP poza licencją. A licencja jest OEM więc nie możesz tego legalnie używać. Oczywiście system zainstalujesz, przejdzie weryfikację ale z punktu widzenia zapisów licencyjnych będzie piratem.

Awatar użytkownika

krzychu
Archont
Posty: 862
Rejestracja: 23-09-2009, 19:02
Lokalizacja: Tarnów

Post autor: krzychu »

a powiedzcie jakie security do win 7 ? chyba najlepsze to mcaffee i kaspersky ?


halford
Rhetor
Posty: 2090
Rejestracja: 21-10-2009, 15:44

Post autor: halford »

Kwestia gustu. Ja z płatnych polecam NOD, osobiście używam darmowego Essential.


Wojtasek
Prytan
Posty: 219
Rejestracja: 14-01-2011, 15:54
Lokalizacja: Skowronków

Post autor: Wojtasek »

halford pisze:Jest to wersja dla kosków, STB, dekoderów. itp. Ta konkretna wersja nie różni się niczym w stosunku do zwykłego XP poza licencją. A licencja jest OEM więc nie możesz tego legalnie używać. Oczywiście system zainstalujesz, przejdzie weryfikację ale z punktu widzenia zapisów licencyjnych będzie piratem.
Możesz mi wytłumaczyć dlaczego będę piratem jak użyję tego klucza,bo nie rozumiem?
Wiem,że to wersja OEM.Tylko,że ona nigdy nie była nigdzie zainstalowana.Nie ma nośnika z systemem bo obecny właściciel ją zapodział.Z tego co mi wiadomo to system można pobrać ze strony Microsoftu.
Może sie mylę,dlatego czekam na weryfikację tego co tu napisałem :lol:


halford
Rhetor
Posty: 2090
Rejestracja: 21-10-2009, 15:44

Post autor: halford »

Licencjonowanie MS jest tak skomplikowane, że nawet ich handlowcy nie wiedzą kiedy jest dobrze :) Generalnie licencję OEM są przeznaczone do sprzedaży z nowymi komputerami. Dawniej MS nie zezwalał na instalowanie OEM na używanych komputerach - teraz już można ze względu na prawo UE.

"Czysty" OEM możesz instalować to Embedded już nie. Jest ona przeznaczona dla specyficznych urządzeń i nie możesz jej instalować na PC. Chyba, że obudujesz go jako kiosk, lub zrobisz z niego media playera ;)

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor
Posty: 5880
Rejestracja: 20-10-2009, 10:25
Lokalizacja: tajna

Post autor: LordRuthwen »

Wojtasek pisze:Jednak jeden z moich"sprzętów" jest na Windows 7 za złaby,a Visy mam już dość.
Błąd, jak Viśta (Wio) chodzi to 7 lub 8 będzie tym bardziej działać i to szybciej - sam mam 8 na 10-letnim laptopie zainstalowaną, działa stabilnie i zdecydowanie szybciej niż XP.
Wysłane z mojej budki telefonicznej ;)

Awatar użytkownika

krzychu
Archont
Posty: 862
Rejestracja: 23-09-2009, 19:02
Lokalizacja: Tarnów

Post autor: krzychu »

wedlug mnie windows 7 jest tak samo dziurawy jak windows xp


Kirk
Archont
Posty: 646
Rejestracja: 25-09-2009, 09:18
Lokalizacja: Tarnów

Post autor: Kirk »

krzychu pisze:wedlug mnie windows 7 jest tak samo dziurawy jak windows xp
Ale biorąc pod uwagę porównanie ze swoimi poprzednikami, to zarówno XP względem 98 (ME pomijam) jak i 7 względem Visty, to całkiem udane systemy.


Wojtasek, tak jak Ci koledzy wyżej pisali, poszukaj umowy licencyjnej, to znajdziesz dokładne warunki licencji. Na tym kluczu Ci zadziała system, analogicznie jakbyś kupił jakiś produkt MS w wersji Home & Student i zaczął go używać w pracy (komercyjnie), wówczas pod względem aktywacji systemu będzie ok, testy legalności przejdą, aktualizacje będą się ściągać, lecz będziesz tego produktu używał niezgodnie z przeznaczeniem, a dokładniej niezgodnie z licencją.

ODPOWIEDZ