Windows 7 - wasze opinie

Co byśmy bez nich zrobili? Masz problem ze sprzętem? Chcesz kupić grę? Tutaj jest odpowiednie miejsce na takie tematy.

farciarzgilmore
Archont
Posty: 647
Rejestracja: 17-12-2009, 12:41
Lokalizacja: Polska

Post autor: farciarzgilmore »

Odnośnie Visty. Ktoś z użytkowników wie jak wyeliminować problem ciągłego rozłączania wifi przez ten ch...owy system? To jest bardzo znany problem i powszechnie znany ale nigdzie nie mogę się doszukać rozwiązania. Vista systematycznie co jakiś czas rozłącza i po kilkunastu sekundach ponownie włącza wifi. Wymiana rutera nie pomaga, zmiana kanału przy dużym natężeniu sieci też nic.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor
Posty: 5880
Rejestracja: 20-10-2009, 10:25
Lokalizacja: tajna

Post autor: LordRuthwen »

wyłącz zarządzanie energią we właściwościach karty bezp. w managerze urządzeń.
Wysłane z mojej budki telefonicznej ;)


farciarzgilmore
Archont
Posty: 647
Rejestracja: 17-12-2009, 12:41
Lokalizacja: Polska

Post autor: farciarzgilmore »

Lordzie to nic nie daje. Wyłączyłem to już jakiś czas temu i nic. Walcze już z tym badziewiem dłuższy czas i nic.

Awatar użytkownika

krzychu
Archont
Posty: 862
Rejestracja: 23-09-2009, 19:02
Lokalizacja: Tarnów

Post autor: krzychu »

siostra ma laptopa z vista i nie ma takiego problemu :) moze sobie kup wifi na usb :)

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor
Posty: 5880
Rejestracja: 20-10-2009, 10:25
Lokalizacja: tajna

Post autor: LordRuthwen »

Najskuteczniejsze rozwiązanie? Zainstaluj normalny system :P Jakąś 7 albo 8 :P Na 10 letnich laptopach też działa.
Wysłane z mojej budki telefonicznej ;)


farciarzgilmore
Archont
Posty: 647
Rejestracja: 17-12-2009, 12:41
Lokalizacja: Polska

Post autor: farciarzgilmore »

Myślałem o tym tylko szkoda mi kasy na Win7. Zastanawiam się poważnie nad jakimś XP z "sieci" :)

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor
Posty: 7422
Rejestracja: 03-03-2009, 10:51
Lokalizacja: Tarnów, Zabłocie

Post autor: ad2222 »

farciarzgilmore, nie żebym nalegał, bo nie wiem do czego używasz sprzętu, ale jakiś ubuntu nie wystarczyłby? Sieć/muzyka/filmy... chyba, że masz jakiś program typowo pod windę, wtedy lepiej dać zarobić MS.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor
Posty: 5880
Rejestracja: 20-10-2009, 10:25
Lokalizacja: tajna

Post autor: LordRuthwen »

farciarzgilmore, nie szedłbym w XP, to jest już stary system, jak już wspomniałem 7 czy 8 działają szybciej niż XP nawet na 10-letnim sprzęcie - testowane empirycznie.

I tak jak mówi ad - jak masz tego kompa używać w zasadzie tylko do przeglądania sieci, lepiej zainstaluj tam jakiegoś linucha, ja ostatnio zrobiłem taki zerkacz w sieć w postaci netbooka Asus cośtam (10 cali, 512 MB RAM, zamiast dysku karta CF 4 GB) koledze z pracy, jest zadowolony bo strony poprzegląda, maila wyśle, skajpaj mu działa... nic więcej nie trzeba.
I zastosowałem do tego Debiana a nie Ubuntu, bo jest lżejszy.
Wysłane z mojej budki telefonicznej ;)


farciarzgilmore
Archont
Posty: 647
Rejestracja: 17-12-2009, 12:41
Lokalizacja: Polska

Post autor: farciarzgilmore »

To jest laptop domowy typowo multimedialny ale ze względu na niektóre programy pasuje Microsoft. Z tym problemem z wifi to nie ma ratunktu więc trzeba będzie sięgnąć do sakiewki i tyle.


farciarzgilmore
Archont
Posty: 647
Rejestracja: 17-12-2009, 12:41
Lokalizacja: Polska

Post autor: farciarzgilmore »

Zainstalowałem Windows 7 w środę i do dnia dzisiejszego ani raz nie rozłączyło mi wifi. Wszystko śmiga elegancko tylko straszne ilości aktualizacji "idą".

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor
Posty: 5880
Rejestracja: 20-10-2009, 10:25
Lokalizacja: tajna

Post autor: LordRuthwen »

No niestety, Win 7 trochę już ma a i błędów też miał :)
Wysłane z mojej budki telefonicznej ;)

Awatar użytkownika

opornik
Rhetor
Posty: 9242
Rejestracja: 24-08-2009, 09:38
Lokalizacja: Krzyż

Re: Windows 7 - wasze opinie

Post autor: opornik »

del, się chyba naprawiło po oczyszczeniu dysków.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku


toomas
Archont
Posty: 603
Rejestracja: 20-09-2009, 18:27
Lokalizacja: Tarnów

Re:

Post autor: toomas »

farciarzgilmore pisze:Zainstalowałem Windows 7 w środę i do dnia dzisiejszego ani raz nie rozłączyło mi wifi. Wszystko śmiga elegancko tylko straszne ilości aktualizacji "idą".
Ja instalowałem Win10 na kilku leciwych desktopach i wszystko działa sprawnie. Co więcej nie musiałem instalować żadnych sterowników i wszystko działało co w Win7 niestety nie miało miejsca. Tak czy inaczej Win7 to sprawdzony system. Ciekawy jestem jak będzie z Win10 bo po fali hejtu widać coraz więcej pozytywnych wypowiedzi.
A Win10 instalowałem na Ostatnio nawet dokupiłem dyski SSD (kompy z sata2) i widać znaczną poprawę wydajności.

Awatar użytkownika

opornik
Rhetor
Posty: 9242
Rejestracja: 24-08-2009, 09:38
Lokalizacja: Krzyż

Re: Windows 7 - wasze opinie

Post autor: opornik »

I du...a. Wróciło.
Zmieniłem poprzedniego posta ale muszę napisać go od nowa. Więc do rzeczy.
Win 7, przy wyłączaniu kompa od kilku dni mam komunikat Instaluje aktualizację, a następnie wyłącza komputer Potem niebieski ekran, nie wyłączaj, ble, ble i kicha.
Spod Windows Update próbowałem zainstalować aktualizację ale po chwili mam komunikat Niektóre aktualizacje nie zostały zainstalowane
Kod 80070103. Rozszerzenie Windows Update napotkało nieznany błąd.
Ki diabeł miesza?
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku


toomas
Archont
Posty: 603
Rejestracja: 20-09-2009, 18:27
Lokalizacja: Tarnów

Re: Windows 7 - wasze opinie

Post autor: toomas »

opornik pisze:I du...a. Wróciło.
Zmieniłem poprzedniego posta ale muszę napisać go od nowa. Więc do rzeczy.
Win 7, przy wyłączaniu kompa od kilku dni mam komunikat Instaluje aktualizację, a następnie wyłącza komputer Potem niebieski ekran, nie wyłączaj, ble, ble i kicha.
Spod Windows Update próbowałem zainstalować aktualizację ale po chwili mam komunikat Niektóre aktualizacje nie zostały zainstalowane
Kod 80070103. Rozszerzenie Windows Update napotkało nieznany błąd.
Ki diabeł miesza?
Kiedyś też takie błędy miałem ale zostawiłem komputer aby sam sobie pościągał i poinstalował co chciał i bład sam zniknął. Microsoft podaje coś takiego https://support.microsoft.com/pl-pl/kb/952032

ODPOWIEDZ