Tellion

Co byśmy bez nich zrobili? Masz problem ze sprzętem? Chcesz kupić grę? Tutaj jest odpowiednie miejsce na takie tematy.

Re: Tellion

Postprzez limo » 28-06-2016, 23:23

Mam internet w LINK od około 3 mies. żadnych usterek, szybkość nawet wyższa niz gwarantowana. Solidny lokalny dostawca, koszmar z firmą Multimedia się skończył.
limo
Obywatel
 
Posty: 5
Dołączył(a): 28-06-2016, 22:49

Re: Tellion

Postprzez mefisto101 » 30-06-2016, 07:54

taaaa to aż pachnie reklamą
pierwszy post osoby zalogowanej w tym samym dniu i od razu peany pochwalne na temat jakiejś tam firmy.
Coś mi się w takim razie wydaje, że kiepścutko musi być w tym telionie skoro stosują taką beznadzieją formę reklamy. Dziecko się zorientuje, że ktoś tu kręci
mefisto101
Prytan
 
Posty: 208
Dołączył(a): 25-09-2009, 19:12

Re: Tellion

Postprzez limo » 30-06-2016, 16:56

Kazda pozytywna opinia na temat tej firmy to reklama....To moj 2 i ostatni post tutaj poniewaz nie zycze sobie edytowania moich postow!!
limo
Obywatel
 
Posty: 5
Dołączył(a): 28-06-2016, 22:49

Re: Tellion

Postprzez kaem » 01-07-2016, 00:54

Jednak podpisałem umowę w sprawdzonej firmie Zeto i w nowej ofercie nazwanej Hayo. Jestem ich pierwszym klientem, królikiem doświadczalnym, mam nadzieję, że nie będę żałował ;-) Wcześniej miałem 100Mbit a w praktyce ok 60. Teraz będę miał prędkości 30Mbit - jak dla mnie w sam raz
kaem
Obywatel
 
Posty: 69
Dołączył(a): 06-07-2012, 01:15

Re: Tellion

Postprzez Boruta » 01-07-2016, 20:57

Minął rok odkąd mam internet i telefon z Teliona. Internet bez zarzutów, niestety z telefonem były problemy (chwilowy brak możliowści dodzwonienia się do mnie, przerwane rozmowy). Pomogła zmiana numeru, wcześniejszy był przeniesiony z MM i było podejrzenie, że to oni mają na to wpływ. Na szczęście serwis jest na każde zawołanie i to jest to, czego nie ma i nie będzie w MM i tym podobnych ogólnokrajowych monstrach.
Boruta
Archont
 
Posty: 580
Dołączył(a): 29-08-2009, 15:16
Lokalizacja: Tarnów

Re: Tellion

Postprzez zebco » 19-09-2016, 08:20

Witam wszystkich serdecznie. Mój pierwszy post i od razu prośba do Was o pomoc w podjęciu decyzji czy warto podpiąć się do internetu w firmie Tellion. Mieszkam na osiedlu 25-lecia i szczerze mam dość MM, dlatego postanowiłem zmienić operatora i wybór padł na Tellion z uwagi na to, że są najtańsi w Tarnowie. Gdyby oferta cenowa UPC była zbliżona do Telliona to nawet bym się nie wahał, ale niestety dla mnie są za drodzy. To tak na wstępie teraz przejdźmy do meritum sprawy, a mianowicie, co to za firma i jaką jakość usług oferują. Interesuje mnie również przesył danych z prędkością 100 lub 300 mbit/s jak to chodzi i co wybrać. Internet służy mi do pracy, oglądania meczów online i filmów. Zamontowany jest w mieszkaniu router. Tak na marginesie telefon też bym zamówił u nich. Oczywiście kieruje pytania do osób, które użytkują internet w tej firmie.
zebco
Obywatel
 
Posty: 8
Dołączył(a): 18-09-2016, 23:44

Re: Tellion

Postprzez LordRuthwen » 19-09-2016, 08:29

I teraz odpowiedz sobie sam na pytanie, jeśli masz router, teki zwykły ze sklepu za jakieś 60-100 zł, to po co Ci przesył 100 lub 300 Mb/s? Przecież i tak tyle przez niego nie przejdzie... Testowałem kiedyś i routerki od 50 do 150 zł różnych marek natują maksymalnie 80-85 Mb/s.
Jeśli wykorzystujesz Internet do pracy, jak napisałeś, to wiesz, że w UPC są pakiety asynchroniczne, pewnie, najpopularniejszy ma teoretycznie 120Mb downstreamu, ale "aż" 10 Upstreamu, każdy lokalny operator ich bije na głowę pod tym kątem. Nawet Multimedia daje 8/1, UPC ma 12/1...
Co do samego Tellionu - nie wiem, nie znam, nie wypowiem się, ale z tego co słyszałem to firmę zbudowali dawni pracownicy IS, więc może być w porządku :)
Wysłane z mojej budki telefonicznej ;)
Avatar użytkownika
LordRuthwen
Rhetor
 
Posty: 5449
Dołączył(a): 20-10-2009, 10:25
Lokalizacja: tajna

Re: Tellion

Postprzez Jan Kowalski » 19-09-2016, 08:45

Podobno w Tellionie dają router na 300, ale to zasłyszane.
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.
Avatar użytkownika
Jan Kowalski
Rhetor
 
Posty: 5163
Dołączył(a): 17-06-2014, 09:35

Re: Tellion

Postprzez Goscinny » 19-09-2016, 09:22

Tellion do mieszkania wchodzi światłowodem i pewnie dlatego routery są "nietypowe". Pytanie jak zawsze aktualne - jak jest na świat, bo 100/300/1000 po sieci lokalnej to nie sztuka :)
Avatar użytkownika
Goscinny
Rhetor
 
Posty: 9885
Dołączył(a): 03-03-2009, 12:21
Lokalizacja: Tarnów

Re: Tellion

Postprzez halford » 19-09-2016, 09:59

Też mnie to ciekawi. Jest tu ktoś z Tellionem w domu kto mógłby wykonać kilka testów?

Co do routera 300 Mb. To też niby ma 300:

http://uniserw.pl/p/73/1762/router-wifi ... ciowe.html

Ale obawiam się, że nawet po kablu połowę tej prędkości nie osiągnie.

Swoją drogą ciekawe czy dają routery ONT czy końcówka + router.
3150 A Rh+
halford
Rhetor
 
Posty: 2090
Dołączył(a): 21-10-2009, 15:44

Re: Tellion

Postprzez zebco » 19-09-2016, 10:23

Zmontowany router (Tp-link 4320-przesył do 300 mbit/s) w mieszkaniu jest dla innych domowników. Niekiedy naraz wszyscy siedzimy na necie, dlatego mam problem z doborem prędkości.
zebco
Obywatel
 
Posty: 8
Dołączył(a): 18-09-2016, 23:44

Re: Tellion

Postprzez halford » 19-09-2016, 10:55

Czyli to nie jest jakiś specjalny router tylko zwykły bardzo. A jaką masz końcówkę ONT?

OT

Coś takiego ostatnio przeczytałem w pewnej gazecie:

http://imgur.com/a/PfdE8
3150 A Rh+
halford
Rhetor
 
Posty: 2090
Dołączył(a): 21-10-2009, 15:44

Re: Tellion

Postprzez LordRuthwen » 19-09-2016, 11:27

Wysłane z mojej budki telefonicznej ;)
Avatar użytkownika
LordRuthwen
Rhetor
 
Posty: 5449
Dołączył(a): 20-10-2009, 10:25
Lokalizacja: tajna

Re: Tellion

Postprzez zebco » 19-09-2016, 11:33

Na dzień dzisiejszy posiadam Internet od MM na strych łączach Solutions. Router zamontowałem dla innych domowników w mieszkaniu i jestem zawiedziony gdyż wifi w innych pomieszczeniach jest kiepskie. Nie wiem może to wina routera, może ścian żelbetonowych. Dajmy spokój temu routerowi i skupmy się na jakości i szybkości Internetu dostarczanego przez firmę Tellion.
zebco
Obywatel
 
Posty: 8
Dołączył(a): 18-09-2016, 23:44

Re: Tellion

Postprzez zebco » 19-09-2016, 11:41

Przepraszam wkradła się literówka router Tp-link 3420.
zebco
Obywatel
 
Posty: 8
Dołączył(a): 18-09-2016, 23:44

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Komputery, Internet

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość