Multimedia S.A w Tarnowie i ich szajc dostarczany klientom.

Co byśmy bez nich zrobili? Masz problem ze sprzętem? Chcesz kupić grę? Tutaj jest odpowiednie miejsce na takie tematy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

opornik
Rhetor
Posty: 9516
Rejestracja: 24-08-2009, 09:38
Lokalizacja: Krzyż

Re: Multimedia S.A w Tarnowie i ich szajc dostarczany klientom.

Post autor: opornik »

Krótka piłka. Wisiałem do tej pory na LAN-ie. Transfery na poziomie 60-80 Mb. Dzisiaj pojawiły się uszkodzenia mechaniczne. Po 50 minutach udało mi się zgłosić na ********* infolinii awarię. Dość szybko przyjechał gościu z MM. Oni nie mają kasy na takie naprawy skrętki po dachach. Wzdłuż ulicy mają światłowód i mogą mnie przerzucić. Skierował mnie do BOK-u. Pani przyjęła moje zgłoszenie. Jutro ma się pojawić specjalista od kalkulacji kosztów budowy światłowodu. Koszty kosmiczne mają się zwrócić w ciągu dwóch lat i taki zaproponują mi abonament po wrzuceniu danych do jakiegoś kalkulatota. Minimalna kwota to 59 zł przy 150/10. Przy 300/25 kwota 64 zł. Na światłowód przy dobrych wiatrach mogą mnie przerzucić w przyszłym tygodniu co i tak przy DG jest terminem odległym. I teraz mam zagwozdkę. Walczyć o przywrócenie łączą LAN czy przystać na ich propozycję? O wyższości światłowodu nad UTP nie musicie mnie przekonywać.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor
Posty: 10917
Rejestracja: 03-03-2009, 12:21
Lokalizacja: Tarnów

Re: Multimedia S.A w Tarnowie i ich szajc dostarczany klientom.

Post autor: Goscinny »

Bierz światłowód. Ten tydzień na łączu przez telefon jakoś przeżyjesz, a jak sam mówisz, światło jest zdecydowanie lepsze od skrętki

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor
Posty: 6581
Rejestracja: 20-10-2009, 10:25
Lokalizacja: tajna

Re: Multimedia S.A w Tarnowie i ich szajc dostarczany klientom.

Post autor: LordRuthwen »

Jak nie przystaniesz to wypowiedzą ci umowę w związku z niemożnością dotrzymania warunków technicznych i i tak do nich przyjdziesz :D
Zastanów się czy masz na to czas :P

Awatar użytkownika

Bastekxyz
Archont
Posty: 889
Rejestracja: 05-06-2010, 02:45

Re: Multimedia S.A w Tarnowie i ich szajc dostarczany klientom.

Post autor: Bastekxyz »

Jeśli nie zależy Ci na uploadzie 80-90Mbps i stałym IP w bardzo dobrej cenie to bierz światło.

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor
Posty: 6581
Rejestracja: 20-10-2009, 10:25
Lokalizacja: tajna

Re: Multimedia S.A w Tarnowie i ich szajc dostarczany klientom.

Post autor: LordRuthwen »

@opornik ty w Krzyżu mieszkasz, a co z Infonetem?

Awatar użytkownika

opornik
Rhetor
Posty: 9516
Rejestracja: 24-08-2009, 09:38
Lokalizacja: Krzyż

Re: Multimedia S.A w Tarnowie i ich szajc dostarczany klientom.

Post autor: opornik »

LordRuthwen pisze:
27-10-2020, 23:08
@opornik ty w Krzyżu mieszkasz, a co z Infonetem?
Wiesz, sytuacja jest bardzo dynamiczna. W południe łącze padło. Infonet ma po sąsiedzku abonenta. Nie miałem czasu na analizy stąd moja prośba o pomoc.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor
Posty: 6581
Rejestracja: 20-10-2009, 10:25
Lokalizacja: tajna

Re: Multimedia S.A w Tarnowie i ich szajc dostarczany klientom.

Post autor: LordRuthwen »

No to albo się zgodzisz, albo idziesz do IN, albo cię odepną, bo nie opłaca im się tego łatać :P
Dla nich takie rozwiązanie jest sensowne, bo miałeś umowę na starych zasadach a nie ich ogólnych.


krzychu
Archont
Posty: 881
Rejestracja: 23-09-2009, 19:02
Lokalizacja: Tarnów

Re: Multimedia S.A w Tarnowie i ich szajc dostarczany klientom.

Post autor: krzychu »

z tego co sie zorientowalem to siec swiatelko jest takie cos

------ > swiatelko <------> skrzynka <----skretka-----> router )))))

pytanie czy ta skrzynka co daja jest 1000 Mbps ?

bo router 1000 Mbps znalazlem

nawet nie chodzi mi czy provider mi ustawi net 1000 Mbps ale czy bedzie mogl w przyszlosci to zrobic kiedy ja bede mial technologie 1000 Mbps

Router do Internetu światłowodowego nie musi być drogi, na co dobrym dowodem jest TP-Link Archer C6. Urządzenie ma jeden gigabitowy port WAN oraz cztery równie szybkie porty LAN, pozwalające na uzyskanie dużej przepustowości przy połączeniu przewodowym. Dobrze radzi sobie także z siecią Wi-Fi (AC), oferując prędkość na poziomie 300Mb/s w paśmie 2,4GHz oraz 867 Mb/s w paśmie 5GHz. To prosty model dla mniej wymagających użytkowników, którzy nie chcą przepłacać za dodatki, których i tak by nie wykorzystali.
LA ARTE

Awatar użytkownika

opornik
Rhetor
Posty: 9516
Rejestracja: 24-08-2009, 09:38
Lokalizacja: Krzyż

Re: Multimedia S.A w Tarnowie i ich szajc dostarczany klientom.

Post autor: opornik »

Od trzech godzin latam już po światle w MM :D Sam jestem w szoku. We wtorek przed 16 wizyta w BOK, w środę telefon z BOK w sprawie budowy przyłącza, dzisiaj chłopaki wpadli, druta powiesili, grata zamontowali. Trwało to trochę dłużej niż dodzwonienie się na infolinię. Po drodze pojawił się problem bo nie mogłem znaleźć hasła do routera :( ale kto nie ma problemów z hasłami?. Restart i ponowna konfiguracja ale wszystko jest już opanowane. Pakiet 150/10 na dwa lata za 59 zł.
Mam jeszcze jeden problem o którym nie mam pojęcia i chciałbym zapytać fachowców (w przeciwieństwie do rządu RP który wszystko wie). Na LAN-ie przed routerem mam transfer w granicach 120 do 140. Po nim na LAN-ie spada do poziomu 80. Router TP-link AC 750 Wireless C20. Można coś zrobić aby nie dławił przepływu?
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor
Posty: 11257
Rejestracja: 13-01-2010, 21:55

Re: Multimedia S.A w Tarnowie i ich szajc dostarczany klientom.

Post autor: defekator »

Przełącz gdzieś w ustawieniach na 5GHz. Ale starszy sprzęt może mieć z tym problemy. Sprawdź też czy gdzieś w ustawieniach routera nie masz zaznaczonego ograniczenia szybkości na portach. No i wina może też leżeć nie po stronie routera ale po stronie urządzenia końcowego.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor
Posty: 6581
Rejestracja: 20-10-2009, 10:25
Lokalizacja: tajna

Re: Multimedia S.A w Tarnowie i ich szajc dostarczany klientom.

Post autor: LordRuthwen »

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/m ... jak-zlozyc
Z końcem br. sieć kablowa Multimedia Polska przestanie oferować kanały Telewizji Polsat. Dla klientów usługi telewizyjnej firmy to podstawa do wypowiedzenia umów.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor
Posty: 7612
Rejestracja: 03-03-2009, 10:51
Lokalizacja: Tarnów, Zabłocie

Re: Multimedia S.A w Tarnowie i ich szajc dostarczany klientom.

Post autor: ad2222 »

Ale nie obejmie to umów tylko na dostawę internetu?
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński



petr
Prytan
Posty: 241
Rejestracja: 18-09-2009, 09:06
Lokalizacja: Tarnów

Re: Multimedia S.A w Tarnowie i ich szajc dostarczany klientom.

Post autor: petr »

Czy jest jakaś awaria w multimedia ?
Działają tylko strony tarnowskie.
pozdrawiam
petr

Awatar użytkownika

Bastekxyz
Archont
Posty: 889
Rejestracja: 05-06-2010, 02:45

Re: Multimedia S.A w Tarnowie i ich szajc dostarczany klientom.

Post autor: Bastekxyz »

Tak, wczoraj w okolicach południa i wieczorem była awaria.

ODPOWIEDZ