TP Link blokuje się po próbie wczytania niektórych stron

Co byśmy bez nich zrobili? Masz problem ze sprzętem? Chcesz kupić grę? Tutaj jest odpowiednie miejsce na takie tematy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

Autor tematu
opornik
Rhetor
Posty: 9516
Rejestracja: 24-08-2009, 09:38
Lokalizacja: Krzyż

TP Link blokuje się po próbie wczytania niektórych stron

Post autor: opornik »

W ostatnim miesiącu pojawił się u mnie problem. Przeglądarka Firefox. Router bezprzewodowy AC750 Archer C20.
Otóż przy próbie otwarcia strony Onetu, TVN-u czy WP router się po prostu blokuje tak po skrętce jak i po wi-fi. Pomaga reset prądem. Czy może ktoś coś doradzić?
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor
Posty: 6581
Rejestracja: 20-10-2009, 10:25
Lokalizacja: tajna

Re: TP Link blokuje się po próbie wczytania niektórych stron

Post autor: LordRuthwen »

Router, sprzęt sieciowy, nie może blokować się po otwarciu strony. To są całkowicie inne warstwy sieci. Zacznij od upgrade firmware na urządzeniu, potem może zasilacz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
opornik
Rhetor
Posty: 9516
Rejestracja: 24-08-2009, 09:38
Lokalizacja: Krzyż

Re: TP Link blokuje się po próbie wczytania niektórych stron

Post autor: opornik »

LordRuthwen pisze:
09-02-2021, 22:27
nie może blokować się po otwarciu strony
Ale tak się dzieje. Wszystkie inne strony gdzie zaglądam otwierają się bez problemu. Próba wejścia na strony o których wcześniej napisałem kończy się blokadą routera. Komp przestaje widzieć po wi-fi drukarkę. czała ta dziwna sytuacja ma miejsce od niecałego miesiąca. Wcześniej wszystko śmigało, niczego nie zmieniałem, niczego nowego nie instalowałem.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku

Awatar użytkownika

Autor tematu
opornik
Rhetor
Posty: 9516
Rejestracja: 24-08-2009, 09:38
Lokalizacja: Krzyż

Re: TP Link blokuje się po próbie wczytania niektórych stron

Post autor: opornik »

A najciekawsze, że po resecie mogę śmigać po tych stronach które wcześniej, przy pierwszym otwarciu blokowały router.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor
Posty: 6581
Rejestracja: 20-10-2009, 10:25
Lokalizacja: tajna

Re: TP Link blokuje się po próbie wczytania niektórych stron

Post autor: LordRuthwen »

Ja obstawiam, że to nie z routerem jest tu problem a z kompem.
Sprawdź:
1. Podepnij w tym momencie komórkę po wifi - powinna działać.
2. Rozłącz się z siecią bezprzewodową na kompie i podepnij jeszcze raz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
opornik
Rhetor
Posty: 9516
Rejestracja: 24-08-2009, 09:38
Lokalizacja: Krzyż

Re: TP Link blokuje się po próbie wczytania niektórych stron

Post autor: opornik »

Owe strony śmigały. Zrobiłem restart kompa i odpaliłem tvn24.pl router się zablokował. Komórka off, drukarka off. Po resecie routera wszystko chodzi.
Zrzut ekranu po zablokowaniu.
Załączniki
zrzut po zablokowaniu.jpg
zrzut po zablokowaniu.jpg (88.05 KiB) Przejrzano 2964 razy
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku


bart11
Archont
Posty: 604
Rejestracja: 26-02-2013, 23:43

Re: TP Link blokuje się po próbie wczytania niektórych stron

Post autor: bart11 »

opornik pisze:
10-02-2021, 00:08
Owe strony śmigały. Zrobiłem restart kompa i odpaliłem tvn24.pl router się zablokował. Komórka off, drukarka off. Po resecie routera wszystko chodzi.
Zrzut ekranu po zablokowaniu.
Ustaw sobie na sztywno DNS'a (na komputerze) na googla 8.8.8.8 albo ibm'a 9.9.9.9.

Chociaż sądząc po stronach z którymi jest problem, to czy przypadkiem router'a nie kupiłeś u narodowego dystrybutora routerów z jedynym słusznym oprogramowaniem?

Chodzi mi po głowie jeszcze jedna opcja - łaczysz się z niezabezpieczoną siecią sąsiada, który ma odfiltrowane strony; dlatego nie masz komunikacji ze swoją drukarką :) (bo jest w innej sieci). Twój TP-LInk łapie jakąś zwiechę po kilkunastu minutach pracy (lub ktoś włazi na kanał), a w miedzyczasie komputer uznaje, że najlepiej przełączyć się właśnie na trochę słabsze WIFI z innego źródła. Po restarcie - łączysz się z powrotem ze swoim WIFI. (Chociaż do tego scenariusza nie pasuje kwestia skrętki)

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor
Posty: 11257
Rejestracja: 13-01-2010, 21:55

Re: TP Link blokuje się po próbie wczytania niektórych stron

Post autor: defekator »

Sprawdź jaką masz bramę na komputerze (to jest adres routera)
https://nordvpn.com/pl/blog/jak-sprawdz ... p-routera/

Zanotuj ją sobe gdzieś. I w momencie gdy znowu zablokuje Ci router puść ping na adres bramy
(klawisz windows+r i wpisz cmd ) aby odpalić wiersz poleceń i tam w wierszu poleceń wpisujesz
ping (adres_routera)
np ping 192.168.0.1

Jeżeli ping przejdzie znaczy, że router się nie zawiesił. Wówczas problem leży gdzie indziej.
Prawidłowy ping to taki:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... d-ping.png
Tylko czas bedzie 0 lub 1.
Nieprawidłowy to coś takiego:
https://www.itgeared.com/images/content/1094-2.jpg

Jeżeli ping faktycznie szedł nie będzie to prawdopodobnie problem z routerem (chociaż to, że zawiesza Ci się po wejściu na jakąś stronę to zapewne przypadek jest). Wówczas poproś o wymianę.

Jak ping jednak przejdzie to możesz pokusić się o restart do ustawień fabrycznych. (spisz sobie najpierw ustawienia zakładek WAN, LAN, DHCP i ewentualnie Wirelless aby to potem przywrócić)

Chociaż równie dobrze może być to problem z komputerem, np przypadkiem zassałeś jakiś syf, który robi coś dziwnego z DNS/siecią gdy wchodzi się na jakieś strony.Jak masz możliwość to spróbuj czy ten sam problem występuje przy wyłączonym komputerze i łączeniu się przez ten router na te strony z innego urządzenia (laptop, komórka)
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

Autor tematu
opornik
Rhetor
Posty: 9516
Rejestracja: 24-08-2009, 09:38
Lokalizacja: Krzyż

Re: TP Link blokuje się po próbie wczytania niektórych stron

Post autor: opornik »

Chłopaki, dzięki za przekazane informacje. Sytuacja obecnie wygląda następująco. Otwieranie owych stron dzisiaj nie powoduje blokady routera ale ... Wiecie jak dzisiaj, w dniu protestu wyglądają strony i nie wiem czy to nie ma związku z moim problemem. Zobaczę co będzie jutro jak sprawy wrócą do normalności.
I jeszcze jedna sprawa, wczoraj przy wyłączeniu kompa wskoczyły mi dwie aktualizacje windy. Być może one też mogły mieć wpływ. Ale jutro wszystko się okaże.
Raz jeszcze dzięki :)
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku

Awatar użytkownika

Autor tematu
opornik
Rhetor
Posty: 9516
Rejestracja: 24-08-2009, 09:38
Lokalizacja: Krzyż

Re: TP Link blokuje się po próbie wczytania niektórych stron

Post autor: opornik »

Uprzejmie donoszę, że chyba jednak po aktualizacji windy problem zniknął. Dzisiaj strony śmigają a router ma się dobrze ;) Dziękuję za zainteresowanie i chęć pomocy.
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku

ODPOWIEDZ