Proszę o dobry przepis na PIZZĘ.

Kto nie lubi gotować? No dobra - kto nie lubi dobrze zjeść? Zapraszamy do pochwalenia się swoimi przepisami, znaleznonymi lokalami.

Proszę o dobry przepis na PIZZĘ.

Postprzez bella swan » 14-02-2013, 23:37

Proszę o dobry przepis na PIZZĘ.
Avatar użytkownika
bella swan
Proedroj
 
Posty: 373
Dołączył(a): 31-12-2012, 23:25

Postprzez ad2222 » 14-02-2013, 23:50

Ostatnio ciasto robiłem wg tego przepisu z kwestii smaku:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wlo ... zepis.html

Może dlatego, że pierwszy raz użyłem kamienia do pieczenia pizzy, ale to co wyszło było najbardziej ze wszystkich dotychczasowych ciast zbliżone do pizzy z pieca chlebowego. Brakowało tylko aromatu popiołu :)

Aaaa - ciekawe zestawienie sobie na jednej pizzy zrobiłem - mozarella, anchovies, gorgonzola. Posmakowało.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Avatar użytkownika
ad2222
Rhetor
 
Posty: 7247
Dołączył(a): 03-03-2009, 10:51
Lokalizacja: Tarnów, Zabłocie

Postprzez defekator » 15-02-2013, 10:21

Jak piekłeś na tym kamieniu? Chodzi mi o aspekty "techniczne" .
Avatar użytkownika
defekator
Rhetor
 
Posty: 9355
Dołączył(a): 13-01-2010, 21:55

Postprzez ad2222 » 15-02-2013, 10:26

defekator, technicznie to bylo tak, że kamień się z pół godziny nagrzewał w piekarniku (temp. max). potem wysunąłem tackę z kamieniem, położyłem ciasto (puste, bardzo cienko rozwałkowane), na to sos, dodatki, wsunąłem do piekarnika i się piekło. Na początku kamień jeszcze nie był chyba dobrze zagrzany, b jak pierwsza pizza piekła się ok 10-12 min, tak ostatnia - tylko 4. Z przyszłych technicznych ulepszeń - sprawię sobie taką 'łopatkę' jak mają do wsuwania do pieca drzewnego - tylko kwadratową, dostosowaną do kamienia.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Avatar użytkownika
ad2222
Rhetor
 
Posty: 7247
Dołączył(a): 03-03-2009, 10:51
Lokalizacja: Tarnów, Zabłocie

Postprzez Kirk » 15-02-2013, 10:33

ad2222
A kamień jest jakiś dedykowany do pizzy? Pytam bo słyszałem o różnych patentach typu płytki gresowe z łazienki itp. ;)
Kirk
Archont
 
Posty: 646
Dołączył(a): 25-09-2009, 09:18
Lokalizacja: Tarnów

Postprzez ad2222 » 15-02-2013, 10:41

Kirk, Taaa, dedykowany - 3 cm granit z Granimexu :) - ale przycięli pięknie na wymiar mojego piekarnika. O płytkach zapomnij, za cienkie, nie skumulują ciepła.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Avatar użytkownika
ad2222
Rhetor
 
Posty: 7247
Dołączył(a): 03-03-2009, 10:51
Lokalizacja: Tarnów, Zabłocie

Postprzez defekator » 15-02-2013, 15:13

A po włożeniu pizzy znowu do piekarnika dalej go grzejesz czy piecze się tylko przez ciepło kamienia ?
Avatar użytkownika
defekator
Rhetor
 
Posty: 9355
Dołączył(a): 13-01-2010, 21:55

Postprzez ad2222 » 15-02-2013, 16:00

defekator, dalej grzeję, piekarnik jest wyłączany dopiero po upieczeniu ostatniej pizzy. Tu chodzi o to, żeby ciepło które ma kamień szybko i równo upiekło placek od dołu, a powietrze w piekarniku - całą górę.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Avatar użytkownika
ad2222
Rhetor
 
Posty: 7247
Dołączył(a): 03-03-2009, 10:51
Lokalizacja: Tarnów, Zabłocie

Postprzez ClNEK » 16-02-2013, 13:41

to jeszcze zdradź temp jakiej używasz przy stosowaniu "kamienia"
ClNEK
Archont
 
Posty: 802
Dołączył(a): 07-11-2009, 12:36

Postprzez ad2222 » 16-02-2013, 21:05

ClNEK,
ad2222 napisał(a):kamień się z pół godziny nagrzewał w piekarniku (temp. max)
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Avatar użytkownika
ad2222
Rhetor
 
Posty: 7247
Dołączył(a): 03-03-2009, 10:51
Lokalizacja: Tarnów, Zabłocie

Postprzez Goscinny » 16-02-2013, 22:49

ad2222, i cały czas trzymasz tam temp. 250 stopni?
Avatar użytkownika
Goscinny
Rhetor
 
Posty: 9885
Dołączył(a): 03-03-2009, 12:21
Lokalizacja: Tarnów

Kamień

Postprzez bella swan » 16-02-2013, 23:45

defekator napisał(a):Jak piekłeś na tym kamieniu? Chodzi mi o aspekty "techniczne" .
O jaki kamień chodzi?
Avatar użytkownika
bella swan
Proedroj
 
Posty: 373
Dołączył(a): 31-12-2012, 23:25

Postprzez opornik » 16-02-2013, 23:52

bella swan napisał(a):O jaki kamień chodzi?

Hmm, pewnie o milowy. :P
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku
Avatar użytkownika
opornik
Rhetor
 
Posty: 8859
Dołączył(a): 24-08-2009, 09:38
Lokalizacja: Krzyż

Postprzez rzuf » 17-02-2013, 17:09

Kamień węgielny, wmurowywany w piekarnik na cześć pierwszej pizzy :D
Avatar użytkownika
rzuf
Thesmothetai
 
Posty: 1348
Dołączył(a): 03-12-2009, 19:20
Lokalizacja: Tarnów/Skrzyszów

Postprzez bella swan » 17-02-2013, 18:23

Tak na marginesie to chodzi mi o sos najlepiej czerwony. Pomidorowy lub pomidorowo-paprykowy i przyprawy jako baza. Czekam na pomysły. :P
Avatar użytkownika
bella swan
Proedroj
 
Posty: 373
Dołączył(a): 31-12-2012, 23:25

Następna strona

Powrót do Szef kuchni poleca

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość