Proszę o dobry przepis na PIZZĘ.

Kto nie lubi gotować? No dobra - kto nie lubi dobrze zjeść? Zapraszamy do pochwalenia się swoimi przepisami, znaleznonymi lokalami.
Awatar użytkownika

Autor tematu
bella swan
Proedroj
Posty: 373
Rejestracja: 31-12-2012, 23:25

Proszę o dobry przepis na PIZZĘ.

Post autor: bella swan »

Proszę o dobry przepis na PIZZĘ.

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor
Posty: 7655
Rejestracja: 03-03-2009, 10:51
Lokalizacja: Tarnów, Zabłocie

Post autor: ad2222 »

Ostatnio ciasto robiłem wg tego przepisu z kwestii smaku:
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wlo ... zepis.html

Może dlatego, że pierwszy raz użyłem kamienia do pieczenia pizzy, ale to co wyszło było najbardziej ze wszystkich dotychczasowych ciast zbliżone do pizzy z pieca chlebowego. Brakowało tylko aromatu popiołu :)

Aaaa - ciekawe zestawienie sobie na jednej pizzy zrobiłem - mozarella, anchovies, gorgonzola. Posmakowało.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor
Posty: 11595
Rejestracja: 13-01-2010, 21:55

Post autor: defekator »

Jak piekłeś na tym kamieniu? Chodzi mi o aspekty "techniczne" .
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor
Posty: 7655
Rejestracja: 03-03-2009, 10:51
Lokalizacja: Tarnów, Zabłocie

Post autor: ad2222 »

defekator, technicznie to bylo tak, że kamień się z pół godziny nagrzewał w piekarniku (temp. max). potem wysunąłem tackę z kamieniem, położyłem ciasto (puste, bardzo cienko rozwałkowane), na to sos, dodatki, wsunąłem do piekarnika i się piekło. Na początku kamień jeszcze nie był chyba dobrze zagrzany, b jak pierwsza pizza piekła się ok 10-12 min, tak ostatnia - tylko 4. Z przyszłych technicznych ulepszeń - sprawię sobie taką 'łopatkę' jak mają do wsuwania do pieca drzewnego - tylko kwadratową, dostosowaną do kamienia.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński


Kirk
Archont
Posty: 646
Rejestracja: 25-09-2009, 09:18
Lokalizacja: Tarnów

Post autor: Kirk »

ad2222
A kamień jest jakiś dedykowany do pizzy? Pytam bo słyszałem o różnych patentach typu płytki gresowe z łazienki itp. ;)

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor
Posty: 7655
Rejestracja: 03-03-2009, 10:51
Lokalizacja: Tarnów, Zabłocie

Post autor: ad2222 »

Kirk, Taaa, dedykowany - 3 cm granit z Granimexu :) - ale przycięli pięknie na wymiar mojego piekarnika. O płytkach zapomnij, za cienkie, nie skumulują ciepła.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

Awatar użytkownika

defekator
Rhetor
Posty: 11595
Rejestracja: 13-01-2010, 21:55

Post autor: defekator »

A po włożeniu pizzy znowu do piekarnika dalej go grzejesz czy piecze się tylko przez ciepło kamienia ?
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor
Posty: 7655
Rejestracja: 03-03-2009, 10:51
Lokalizacja: Tarnów, Zabłocie

Post autor: ad2222 »

defekator, dalej grzeję, piekarnik jest wyłączany dopiero po upieczeniu ostatniej pizzy. Tu chodzi o to, żeby ciepło które ma kamień szybko i równo upiekło placek od dołu, a powietrze w piekarniku - całą górę.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński


ClNEK
Archont
Posty: 803
Rejestracja: 07-11-2009, 12:36

Post autor: ClNEK »

to jeszcze zdradź temp jakiej używasz przy stosowaniu "kamienia"

Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor
Posty: 7655
Rejestracja: 03-03-2009, 10:51
Lokalizacja: Tarnów, Zabłocie

Post autor: ad2222 »

ClNEK,
ad2222 pisze:kamień się z pół godziny nagrzewał w piekarniku (temp. max)
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński


Awatar użytkownika

Autor tematu
bella swan
Proedroj
Posty: 373
Rejestracja: 31-12-2012, 23:25

Kamień

Post autor: bella swan »

defekator pisze:Jak piekłeś na tym kamieniu? Chodzi mi o aspekty "techniczne" .
O jaki kamień chodzi?

Awatar użytkownika

opornik
Rhetor
Posty: 9631
Rejestracja: 24-08-2009, 09:38
Lokalizacja: Krzyż

Post autor: opornik »

bella swan pisze:O jaki kamień chodzi?
Hmm, pewnie o milowy. :P
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku

Awatar użytkownika

rzuf
Thesmothetai
Posty: 1416
Rejestracja: 03-12-2009, 19:20
Lokalizacja: Tarnów/Skrzyszów
Kontakt:

Post autor: rzuf »

Kamień węgielny, wmurowywany w piekarnik na cześć pierwszej pizzy :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
bella swan
Proedroj
Posty: 373
Rejestracja: 31-12-2012, 23:25

Post autor: bella swan »

Tak na marginesie to chodzi mi o sos najlepiej czerwony. Pomidorowy lub pomidorowo-paprykowy i przyprawy jako baza. Czekam na pomysły. :P

ODPOWIEDZ