Własne wędliny w dobie pompowanych szynek?

Kto nie lubi gotować? No dobra - kto nie lubi dobrze zjeść? Zapraszamy do pochwalenia się swoimi przepisami, znaleznonymi lokalami.
Awatar użytkownika

opornik
Rhetor
Posty: 9647
Rejestracja: 24-08-2009, 09:38
Lokalizacja: Krzyż

Post autor: opornik »

ad2222 pisze:Zwłaszcza, że po każdym wędzeniu dobrze jest zdegustować, czy to już, czy jeszcze nie... :)
A jako, że to świeżyzna i co by na żołądku nie siadło każdą degustację należało zakropić ;)
ICE In Case of Emergency, w nagłym wypadku

Awatar użytkownika

LordRuthwen
Rhetor
Posty: 6840
Rejestracja: 20-10-2009, 10:25
Lokalizacja: tajna

Post autor: LordRuthwen »

Nie zapominaj zamarynować podczas marynowania mięsa :P

Awatar użytkownika

Autor tematu
ad2222
Rhetor
Posty: 7656
Rejestracja: 03-03-2009, 10:51
Lokalizacja: Tarnów, Zabłocie

Post autor: ad2222 »

A wszystkim którzy nie mają możliwości wędzenia, polecam taką wędlinę - łatwa, prosta, przyjemna w smaku - coś na kształt szynki parmeńskiej
http://www.youtube.com/watch?v=dmD_rDmRe7o

Robiłem już dwa razy, za każdym razem - super :)
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński


Ewa_Kula
Obywatel
Posty: 31
Rejestracja: 27-06-2012, 17:06

Post autor: Ewa_Kula »

Fajnie wyglada ta poledwica. Dwa dni w temperaturze pokojowej a potem co? Do lodowy ? Jak dlugo mozna przechowywac?

Awatar użytkownika

Autor tematu
ad2222
Rhetor
Posty: 7656
Rejestracja: 03-03-2009, 10:51
Lokalizacja: Tarnów, Zabłocie

Post autor: ad2222 »

Ewa_Kula, ja po tym soleniu cukrzeniu w przyprawach trzymałem 5 dni w temp. pokojowej, zanim to zacząłem jeść, potem jeszcze chwilę wisiała, i ostatnie swoje dni spędziła w lodówce - ale wszystkiego to było raptem 4 dni :) - nie doczekała dłużej, bo z dnia na dzień była coraz lepsza...
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński


Ewa_Kula
Obywatel
Posty: 31
Rejestracja: 27-06-2012, 17:06

Post autor: Ewa_Kula »

Dobra, sprobuje to zrobic ale po weekendzie.

Jutro bede probowala gravlax'a. Sama jestem ciekawa jak wyjdzie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
ad2222
Rhetor
Posty: 7656
Rejestracja: 03-03-2009, 10:51
Lokalizacja: Tarnów, Zabłocie

Post autor: ad2222 »

Ewa_Kula, robiłem w zeszłym roku, pycha było. Przepis chyba z kwestii smaku.

Oglądałaś wczoraj Kuchnię TV? Bo właśnie gravlax był...
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński


BULI
Obywatel
Posty: 56
Rejestracja: 22-02-2010, 18:26
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Post autor: BULI »

We wczorajszym Palce Lizać jest taki przepis :)


Kulfon
Rhetor
Posty: 2185
Rejestracja: 14-11-2012, 08:37

Post autor: Kulfon »

Do tej wędlinki można też samemu chlebek orkiszowy (najzdrowszy) sobie zrobić z gotowych mąk czasem w sklepach można kupić .... smak nawet Paweł i Gaweł takiego nie ma :D
''Bliższy Bogu jest niewierzący stosujący w życiu siedem przykazań, niż katolik, który wypełnia tylko trzy pierwsze''


Ewa_Kula
Obywatel
Posty: 31
Rejestracja: 27-06-2012, 17:06

Post autor: Ewa_Kula »

ad2222 - no wlasnie robilam tego gravlax'a z burakami. Wiem, ze jest na "kwestismaku" ale chyba to J.Olivier wymyslil.
Niewazne.
Wazne zeby dobre bylo. Wieczorem degustacja. Potem przymierze sie do poledwicy. Tylko nie wiem gdzie ja powiesic zeby sie kot nie polasil...

ODPOWIEDZ