Camembert :)

Kto nie lubi gotować? No dobra - kto nie lubi dobrze zjeść? Zapraszamy do pochwalenia się swoimi przepisami, znaleznonymi lokalami.

Camembert :)

Postprzez ad2222 » 15-10-2017, 23:23

Niektórzy już wiedzą, ale podzielę się nową umiejętnością z innymi:
IMG_20171001_201204_HDR.jpg
IMG_20171001_201204_HDR.jpg (116.3 KiB) Przeglądane 954 razy


IMG_20171001_193329_HDR.jpg
IMG_20171001_193329_HDR.jpg (54.1 KiB) Przeglądane 954 razy


IMG_20171001_220937_HDR.jpg
IMG_20171001_220937_HDR.jpg (108.66 KiB) Przeglądane 954 razy


IMG_20171009_174327.jpg
IMG_20171009_174327.jpg (119.28 KiB) Przeglądane 954 razy


IMG_20171015_211143.jpg
IMG_20171015_211143.jpg (72.27 KiB) Przeglądane 954 razy


IMG_20171015_211319.jpg
IMG_20171015_211319.jpg (100.58 KiB) Przeglądane 954 razy


Podsumowując: pół godziny pracy, 2 tyg czekania, i camembert własnej produkcji można zacząć degustować... :)
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Avatar użytkownika
ad2222
Rhetor
 
Posty: 7247
Dołączył(a): 03-03-2009, 10:51
Lokalizacja: Tarnów, Zabłocie

Re: Camembert :)

Postprzez Jan Kowalski » 16-10-2017, 08:04

Wygląda nieźle. Daj przepis :)
Nie jestem KODziarzem, gorszym sortem, donosicielem, Bolkiem, ani TW.
Avatar użytkownika
Jan Kowalski
Rhetor
 
Posty: 5163
Dołączył(a): 17-06-2014, 09:35

Re: Camembert :)

Postprzez ad2222 » 16-10-2017, 12:36

http://seryrzemieslnicze.com/przepisy/j ... camembert/
Gdybyś nie chciał inwestować, to mogę Ci odsypać ciut bakterii i pleśni ze swojego zapasu. Mleko kupowałem (tzn tato zakupił) u "zaprzyjaźnionej pani" na Hali Targowej, w 1,5 l butelkach, prosto od krowy, co było widać na początkowym skrzepie. Można też zrobić z mleka pasteryzowanego w temp max 76stC (czyli takie "świeże mleko" ze sklepu) - robiłem zwykły twaróg, wyszedł b. dobry - trochę mniej zwarty od zwykłego sera, ale chyba dzięki temu mocno kremowy.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński
Avatar użytkownika
ad2222
Rhetor
 
Posty: 7247
Dołączył(a): 03-03-2009, 10:51
Lokalizacja: Tarnów, Zabłocie


Powrót do Szef kuchni poleca

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość