Napisali o nas..(znaczy o Tarnowie)

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

ad2222
Rhetor

Re: Napisali o nas..(znaczy o Tarnowie)

Post autor: ad2222 »

Ma swoje pięć minut i je dobrze wykorzystuje. Rola w Doppelgangerze - rewelacja. Domu Dobrego jeszcze nie oglądałem, ale ponoć też mu dobrze poszło.
"Wolę być głupim z nadzieją, niż bez nadziei - niemądrym" Edward 'Dudek' Dziewoński

kato
Rhetor

Post autor: kato »

daniels90 pisze:
17-08-2026, 20:56
Netflix kręci różne seriale i filmy(Heweliusz, 1670, Kibic,Idz przodem, bracie). Nikt nie zmusza, żeby oglądać Neetflixa. Mnie osobiście cieszy, że serial będzie kręcony w Tarnowie.
Pana Samochodzika też nakręcili.
I "Lalkę".
Czekam na "Nad Niemnem", a potem to już cały Żeromski.
Może zatrudnią Tarantino do "Krzyżaków"? To by było!
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)

wejss
Rhetor

Post autor: wejss »

Goscinny pisze:
19-08-2026, 20:58
Czy będą zrywać nenufary przy mauzoleum? :)
Nie będą bo by się w mule utopili

daniels90
Archont

Post autor: daniels90 »

Tarnów Polską Stolicą Kultury? Właśnie o taki tytuł na 2030 rok chce powalczyć tarnowski magistrat. Pretekstem ma być 700-setna rocznica lokacji miasta. Jak dowiedziało się Radio Kraków, w tej sprawie już odbyły się pierwsze rozmowy tarnowskiego samorządu i parlamentarzystów z regionu z ministrą kultury i dziedzictwa narodowego Martą Cienkowską.

Zdaniem prezydenta Jakuba Kwaśnego, Tarnów to bardzo atraktcyjny kandydat do tego prestiżowego tytułu:

- W 2030 roku jest nasz jubileusz, 700-lecie i myślę, że to będzie dobra okazja do tego, żeby świętować, ale także pokazać tę twarz kulturalną naszego miasta. To zarówno teatr, sztuki wizualne, kino. Mamy przecież jubileusze Tarnowskiej Nagrody Filmowej i Festiwalu Komedii Talia. Jesteśmy bardzo mocni, jeżeli chodzi o sztuki plastyczne. Do tego muzyka. Mamy się czym pochwalić, stąd ta propozycja - mówi.

W najbliższych dniach ma zostać powołany zespół, który ma przygotować strategię, by Tarnów mógł się ubiegać się o tytuł Polskiej Stolicy Kultury w 2030 roku. Jego szefem będzie dyrektor Teatru Solskiego - Rafał Balawejder.

https://www.radiokrakow.pl/aktualnosci/ ... owy-tytul/

Dość mocno odrealniony pomysł. Kultura w Tarnowie z roku na rok ma się co raz gorzej. Swego czasu Teatr Solskiego organizował akcję" Mayday dla Solskiego", by zasilić budżet przygotowywanej przez nich premiery na Festiwal Komedii Talia. Na dodatek tarnowski teatr ma jedną z najniższych dotacji w Polsce. Tarnowska Nagroda Filmowa w porównaniu do poprzednich edycji jest dość mocno okrojona z braku dużego sponsora jakim kiedyś były Azoty oraz Tauron i Karpacka Spółka Gazownictwa.
Mamy kilka ciekawych wydarzeń: Talia, Tarnowska Nagroda Filmowa, Festiwal Tarnowianie, ale to zdecydowanie za mało, żeby być Polską Stolicą Kultury. Kogoś tutaj mocno poniosło...

ODPOWIEDZ