POMYSŁY NA MIASTO

Wiadomości "z miasta".
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika

defekator
Rhetor

Re: POMYSŁY NA MIASTO

Post autor: defekator »

Też nie byłem, ale zdjęcia bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. I również jestem za tym aby przenieść to gdzieś na okres pomiędzy majem a wrześniem. Jak by to trochę dopracować i dobrze wypromować to nawet turystów mogłoby to przyciągać. A luty w Polsce jest jaki jest - trochę średni klimat na organizację imprez plenerowych.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

Pomysł fajny, ale gdzieś już czytałem, że "Tarnowianie tradycyjnie już poszli na maszkaradę". Tradycyjnie :)

daniels90
Proedroj

Post autor: daniels90 »

Moim zdaniem to wydarzenie ma duży potencjał. W organizację Maszkarady można włączyć studentów Akademii Tarnowskiej, gdzie mamy takie kierunki jak: design, grafika i grafika projektowa a także liceum plastyczne. Mogliby przygotować więcej masek lub jakieś gadżety z wizerunkiem maszkaronów. Na ratuszu znajduję się 14 maszkaronów. Gdyby tak stworzyć małe figurki z ich podobizną i sprzedawać w Tarnowskim Centrum Informacji jako pamiątkę z Tarnowa. Na tę chwilę wiem, że w TCI dostępny jest magnes maszkaron "Bachus". We Wrocławiu można dostać szereg figurek z krasnalami.

W Tarnowskim Teatrze mogłaby powstać bajka dla dzieci o maszkaronach. Zwieńczeniem Maszkarady mógłby być koncert gwiazdy na rynku
Maszkarony mają szansę stać się wizytówką Tarnowa i tworzyć markę miasta, ale wszystko wymaga dużych pokładów finansowych, których miasto nie ma.
Może kiedyś znajdzie się jakiś sponsor albo miasto pozyska dofinasowanie na takie wydarzenie ?

daniels90
Proedroj

Post autor: daniels90 »

W Tarnowie ponownie rozpoczyna się dyskusja nad remontem basenu letniego na Górze św. Marcina.
Tymczasem prezydent Tarnowa Jakub Kwaśny zapowiedział powrót do rozmów i prac w kierunku remontu. Pierwszym krokiem ma być wykonanie projektu nowej "Aqua Marcinki".
Miasto na stworzenie dokumentacji projektowej "Aqua Marcinki" przeznaczy 300 tysięcy złotych-informuje Radio Kraków.

Beny
Archont

Post autor: Beny »

Znow ze zwyklego basenu zrobią Aqua cos tam Park i bedziemy miec 10 slizgawek rur pryszniców a nie bedzie gdzie normalnie poplywac bo pasy do plywania zrobione na sztuke płytkie, krótkie, tylko tak zeby dzieci mogly sie pochlapac, oczywiscie to wszystko za odpowiednio wyzszą oplatą.

Awatar użytkownika

Versacz
Archont

Post autor: Versacz »

Wiem że to był żart na prymaprilis ale takie jezioro/zalew dobrze zagospodarowany jak np ten zalew w Szerzynach to byłby całkiem zarąbisty pomysł. Coś na na wzór Bagrów z Krakowa.

https://www.temi.pl/tarnow/potezny-zbio ... cjazdjecia

Awatar użytkownika

gumini_0317
Archont

Post autor: gumini_0317 »

Miasto ma 12 hektarów terenów nad Białą, gdzie były dawniej działki i mogłoby pomyśleć o budowie czegoś podobnego do kąpieliska w Łopuszce Małej, które ma taką powierzchnię, a na niej:
-łagodny profil dna zbiornika wodnego — dzięki temu dzieciaki mają przy brzegu dużą strefę dla siebie (wydzieloną bojami), a dorośli trochę dalej mogą sobie normalnie popływać
-szatnie z prysznicem i WC
-ratownik
-mała gastronomia (i w niedalekimi pobliżu nieco większa gastronomia)
-plac zabaw (bo nie każde dziecko ma ochotę na ciągłą zabawę w wodzie)
-sauna (i taras widokowy nad sauną)
-altanka na grilla i boisko do siatkówki plażowej
-ścieżka rowerowa wokół + przyzwoity parking
Schowek_2026-04-05_01.jpg
Schowek_2026-04-05_01.jpg (450.38 KiB) Przejrzano 102 razy

kato
Rhetor

Post autor: kato »

Kiedyś w Pleśnej był taki zalew.
Wspomnienia :)
Nikt Panu nie da tyle, ile ja mogę obiecać (KMN)

Awatar użytkownika

mirak
Archont

Post autor: mirak »

W latach 80-tych była taka makieta rozwoju miasta gdzie właśnie nad Białą był projektowany niewielki zalew i ... podziemne rondo koło Świtu
"Nie wystarczy mówić do rzeczy, trzeba mówić do ludzi"

ODPOWIEDZ