Tarnów dramatycznie się kurczy
-
LordRuthwen
- Rhetor
Re: Tarnów dramatycznie się kurczy
@ad2222 przy działaniach naszego rządu jakieś pół roku bez vacatio legis i od dnia uprawomocnienia, czyli wstecz.
I teraz wprowadzasz kataster od n+1 mieszkań, a co w przypadku gdy rodzina jest ogarnięta i wrzuciła mieszkania w fundację rodzinną? Rodzice mieli 1, 3 dzieci miała po 1, razem 4, właścicielem jest fundacja, ale realnie mieszkają w nich jej beneficjenci - czy dlatego, że działając w granicach prawa i na jego podstawie chcąc chronić majątek należy ich karać katastrem? Mogę się założyć, że takiego scenariusza nikt nie weźmie pod uwagę.
Inny przykład, taki z życia:
mieszkam w domu (1), prowadzę firmę i wyszło mi, że własny lokal wyjdzie mnie mniej niż najem (2), mój młody niedługo będzie chciał iść na swoje a więc trzymam mieszkanie w którym kiedyś mieszkałem i obecnie je wynajmuję (3), mam jeszcze kilkoro dzieci, ale do czasu aż będą dorosłe jeszcze trochę wody w Wątoku upłynie - dlaczego mam być karany katastrem za korzystanie z rzeczy na które sobie sam zarobiłem i z których korzystam, a w zasadzie to dalej spłacam i jeszcze długo będę spłacał?
I teraz wprowadzasz kataster od n+1 mieszkań, a co w przypadku gdy rodzina jest ogarnięta i wrzuciła mieszkania w fundację rodzinną? Rodzice mieli 1, 3 dzieci miała po 1, razem 4, właścicielem jest fundacja, ale realnie mieszkają w nich jej beneficjenci - czy dlatego, że działając w granicach prawa i na jego podstawie chcąc chronić majątek należy ich karać katastrem? Mogę się założyć, że takiego scenariusza nikt nie weźmie pod uwagę.
Inny przykład, taki z życia:
mieszkam w domu (1), prowadzę firmę i wyszło mi, że własny lokal wyjdzie mnie mniej niż najem (2), mój młody niedługo będzie chciał iść na swoje a więc trzymam mieszkanie w którym kiedyś mieszkałem i obecnie je wynajmuję (3), mam jeszcze kilkoro dzieci, ale do czasu aż będą dorosłe jeszcze trochę wody w Wątoku upłynie - dlaczego mam być karany katastrem za korzystanie z rzeczy na które sobie sam zarobiłem i z których korzystam, a w zasadzie to dalej spłacam i jeszcze długo będę spłacał?
Liczba mieszkańców miasta Tarnowa zameldowanych na pobyt stały i czasowy wg Rejestru Mieszkańców Miasta Tarnowa stan na dzień 3 grudnia 2025 r., wyniosła 97 727 osób.
od 5.09 do 3.12 ubyło 77 mieszkańców.
od 5.09 do 3.12 ubyło 77 mieszkańców.
Dane z Urzędu Miasta Tarnowa:
Rok 2025 w liczbach.
W urzędzie sporządzono 1610 aktów urodzenia, w tym 358 aktów zostało zarejestrowanych w drodze transkrypcji aktu zagranicznego, czyli dla dzieci urodzonych poza terytorium Polski.
W tym czasie zarejestrowano również 1921 aktów zgonów, z czego 86 dokumentów dotyczyło osób zmarłych poza naszym krajem.
Jak podają pracownicy Urzędu Stanu Cywilnego, w 2025 r. sporządzono 617 aktów małżeństwa Na tę liczbę składa się 280 ślubów cywilnych, 196 aktów to małżeństwa zawarte w drodze konkordatu oraz 141 aktów sporządzonych w drodze transkrypcji aktu zagranicznego.
Ponadto w systemie zarejestrowano 264 orzeczenia sądowe o rozwodzie. Pojawiło się też siedem separacji oraz dwa orzeczenia o jej zniesieniu.
Rok 2025 w liczbach.
W urzędzie sporządzono 1610 aktów urodzenia, w tym 358 aktów zostało zarejestrowanych w drodze transkrypcji aktu zagranicznego, czyli dla dzieci urodzonych poza terytorium Polski.
W tym czasie zarejestrowano również 1921 aktów zgonów, z czego 86 dokumentów dotyczyło osób zmarłych poza naszym krajem.
Jak podają pracownicy Urzędu Stanu Cywilnego, w 2025 r. sporządzono 617 aktów małżeństwa Na tę liczbę składa się 280 ślubów cywilnych, 196 aktów to małżeństwa zawarte w drodze konkordatu oraz 141 aktów sporządzonych w drodze transkrypcji aktu zagranicznego.
Ponadto w systemie zarejestrowano 264 orzeczenia sądowe o rozwodzie. Pojawiło się też siedem separacji oraz dwa orzeczenia o jej zniesieniu.
Co raz więcej lokali do wynajęcia, zlikwidowanych sklepów. Pochodziłem ostatnio po mieście i naprawdę jest to zatrważający widok. O pracę w Tarnowie jeszcze ciężej. Nawet sporo osób zamieszcza ogłoszenia na grupach typu Spotted Tarnów itp. bo nie może znaleźć zatrudnienia.
-
LordRuthwen
- Rhetor
A ja dalej twierdzę inaczej - szukałem 2-3 osób w październiku i nie było z kogo wybierać:
- ja tu przyszedłem po pieczątkę
- to my byliśmy umówieni?!
- nie jestem zainteresowany, tak sobie chodzę bo nie mam co robić
Koniec końców znalazłem, ale nie w grupie potencjalnie poszukującej pracy.
Pewnie zależy jaka branża.
Nie wiem na ile to co opisano w artykule poniżej to realny problem a na ile clickbait goniący za sensacją, ale wzrost zarobków w Polsce będzie powodował przenoszenie outsourcingowych stanowisk tam gdzie jest taniej. A sytuacja w Krakowie z pewnością będzie miała też wpływ na rynek pracy w Tarnowie. Być może zbliżamy się do pułapki średniego dochodu, którą od dawna straszono.
https://www.onet.pl/informacje/krakowdl ... 9,0666d3f1
https://www.onet.pl/informacje/krakowdl ... 9,0666d3f1
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM
-
LordRuthwen
- Rhetor
@defekator oczywiście, członek mojej rodziny pracuje w HSBC (taki międzynarodowy bank dla bardzo bogatych, jeśli ktoś nie wie) i dział po dziale wynoszą procesy do "tańszych" rynków jak Egipt czy Indie. Tańszych w cudzysłowie rozmyślnie, bo w tabelce taniej jest w rubryce koszty zatrudnienia, ale nikt nie patrzy na realny czas wykonywania procesów w obu krajach i nie zestawia tego z karami umownymi za niedotrzymanie terminów. A z opowiadań wiem, że czas tego samego procesu pomiędzy Polską a Egiptem może być nawet czterokrotnie różny, głównie ze względu na mentalność.
Oczywiście pracownicy tych likwidowanych działów dostają wypowiedzenia. Prognozy "mojego" człowieka są takie, że jeszcze max dwa lata i będzie jego kolej (szczebel managerski).
Oczywiście pracownicy tych likwidowanych działów dostają wypowiedzenia. Prognozy "mojego" człowieka są takie, że jeszcze max dwa lata i będzie jego kolej (szczebel managerski).
Wcale się nie dziwie, brałem udział w kilku rozmowach jako rekruter.LordRuthwen pisze: ↑09-02-2026, 19:37A ja dalej twierdzę inaczej - szukałem 2-3 osób w październiku i nie było z kogo wybierać:
Połowa zastanawia się co w ogóle robi na tej rozmowie o prace w szczególności wśród osób poniżej 25 roku gdzie rodzic ich wysłał do pracy.
Duża część osób wyobraża sobie pracę całkowicie inaczej niż opisana w ogłoszeniu i sama przedstawia wizje stanowiska jak by chciała pracować
Część nie przychodzi na ustalony termin.
Inni już mówią jak by chcieli awansować wyżej i jak to widzą bo oni mają ambicje, ale w ostatnich 15 latach pracowali 2 razy po 3 miesiące na stażu i chcą teraz stanowisko menedżerskie
Z drugiej strony nie ma w czym wybierać przeglądając CV, bo osoby które chcą zmienić pracę i liczą na podwyżkę powyżej 30%., albo bez jakiekolwiek doświadczenia olewających obowiązki od pierwszego dnia pracy.
W Tarnowie jest ciężki rynek mam wrażenie do tego stopnia że są dwie opcje:
1. Pracodawcy chcą wykwalifikowanego pracownika na specjalistyczne stanowisko za najniższą krajową z obietnicą kiedyś podwyżki albo jakiś tam premii których nie ma.
2. Pracodawcy już wszystko jedno i bierze co popadnie a może się uda, a martwić się będą inni pracownicy
Stan mieszkańców Tarnowa na dzień 31.12.2025 wyniósł 97.602 osób.
Nie wiem w jakim temacie to napisać, ale nie zauważyliście ostatnio dużej zoorganizowanej grupy osób proszącej o pieniądze? Dziś po Świtem około 8 godziny stało około 8 osób. To nie bezdomni, a osoby w sile wieku. Po głosie, chyba nie z Tarnowa. Potem przenieśli się w okolice Plant i dworca. Już któryś raz to widziałem. Standardowy test. Czy mogę się o coś spytać. Pokazują, ze nie są alkoholikami i dają jakąś plakietkę.
W cieplejsze dni od razu widać nawrót żebractwa.
"Brakuje mi do busa, na bułkę, potrzebuje nie jestem pijakiem."
W Tarnowie widać straż miejska i policja jest bezsilna i nic nie robią w tym kierunku.
Zresztą wśród pijących w miejscach publicznych również.
Poprzedni weekend Park Strzelecki, ławki przy mauzoleum Bema. Grupka wiek 40-50lat pije na ławce. SM jak i Policja przyjechała spisała pojechała, delikwenci pili dalej.
Pokazu siły nie było, gdyby to było 2 emerytów 70+ to pewnie byli by w parterze w kajdankach...
"Brakuje mi do busa, na bułkę, potrzebuje nie jestem pijakiem."
W Tarnowie widać straż miejska i policja jest bezsilna i nic nie robią w tym kierunku.
Zresztą wśród pijących w miejscach publicznych również.
Poprzedni weekend Park Strzelecki, ławki przy mauzoleum Bema. Grupka wiek 40-50lat pije na ławce. SM jak i Policja przyjechała spisała pojechała, delikwenci pili dalej.
Pokazu siły nie było, gdyby to było 2 emerytów 70+ to pewnie byli by w parterze w kajdankach...
Straż miejska to jest porażka na całego. Miałem już nieprzyjemność kilkukrotnie zgłaszać kopciucha palącego śmieciami. Problem jest dotkliwy bo to jest w centrum miasta. Jak rozpali to dym jest tak gryzący, że ciężko oddychać. Do tego wiecznie na wszystkim osiada sadza: na samochodach, na podjazdach, na dachach. Idealnie to widać było jak był śnieg. Cała wierzchnia warstwa wręcz czarna. Problem nie zdarzył się raz czy dwa, jest cykliczny. Więc zgłaszałem kilka razy, wszystko na nic. Już samo zgłoszenie wyglądało tak, jakbym kogoś wyrwał ze snu. Na koniec nie zdążyłem powiedzieć nawet do widzenia, bo już słyszałem pikanie w słuchawce. Twierdzą rzekomo że jak jadą na interwencję to się nie kopci. To nie wiem po jakim czasie oni tam jadą, mają w to miejsce z Nadbrzeżnej góra 10 minut. Poruszony został również temat drona i uwaga, niespodzianka. Dron się zepsuł... co za przypadek. Sam latam dużo dronem, mam go już 4 lata i jeszcze nigdy mi się nie zepsuł, a to zwykły chinol od DJI, a nie żaden dron specjalistyczny, a ten się już zepsuł... I tak sobie problem trwa. Oczywiście to nie ta skala, ale może serial "ołowiane dzieci" kogoś obudzi i da do myślenia, że palenie syfem jest szkodliwe i ludzie nie chcą w czymś takim żyć, szczególnie w środku miasta.