Przebudowa ulicy Lwowskiej

Coś budują? Coś wyburzają? Masz jakieś własne pomysły (nawet futurystyczne)? Tutaj jest miejsce dla ciebie
ODPOWIEDZ

farciarzgilmore
Archont

Re: Przebudowa ulicy Lwowskiej

Post autor: farciarzgilmore »

Jakub Kwaśny pisze:
24-06-2026, 08:38
Goscinny pisze:
23-06-2026, 18:42
Nikt nie pisał, a to ciekawa informacja.
Otóż urzędnicy po prawie roku zorientowali się, że na rondzie tymczasowym (oby nie) zakaz jazdy od strony Woli Rzędzińskiej na wprost oraz w lewo, jest pomysłem kretyńskim.
Kierowcy od razu im to mówili, ale musieli odczekać rok, żeby nie wyszło, że słuchają ludzi :) i teraz już wolno pojechać na Lwowską.
I chyba ludzie od tego tam nie giną, rondo się bardziej nie korkuje i ogólnie to rondo jest tam pomysłem rewelacyjnym.
Trochę wejdę w polemikę. Trochę inny ruch mamy teraz, gdy nie ma tirów tak wiele, jeszcze inny w wakacje, jeszcze inny w roku szkolnym. Na szczęście istnieją już zaawansowane metody badania i symulacji natężenia ruchu. I wolę decyzję podejmować nie na bazie odczuć "bo mnie się teraz tam fajnie jeździ", tylko na bazie konkretnych danych. Rondo sprawdza się tam gdzie krzyżują się drogi o podobnym natężeniu ruchu. Kiedy wrócą tiry, to lepsze jest skrzyżowanie. Dodatkowo objazd Słoneczną był wprowadzony między innymi dlatego, żeby a) nie korkować Lwowskiej i zwiększyć przepustowość tymczasowego ronda.
Panie prezydencie a czy urzędnicy wiedzą co się dzieje na ul. Krakowskiej na wysokości stacji Orlen? Samochody jadące od strony Tarnowa lubią sobie tam przycisnąć i strach tam chodzić. Dodatkowo zwiększona ilość tirów zjeżdżająca z obwodnicy w kierunku Tarnowa. Skręcanie w uliczki lub z nich wyjeżdżanie jest bardzo niebezpieczne nie mówiąc o przechodzeniu przez ulicę (pasów i tak nie ma). Tam się aż prosi o fotoradar za Orlenem na końcu tej prostej. Proszę zobaczyć jak wygląda chodnik w tym miejscu. Z jednej strony cały się zapada do tego koryta z wodą a z drugiej strony pędzące samochody, tak jest wąsko. Nie wiadomo co lepsze, być potrąconym przez auto czy wpaść do tego betonowego rowu.

Awatar użytkownika

Goscinny
Rhetor

Post autor: Goscinny »

To tam były badania jakieś? Mam wrażenie, że po prostu ktoś stwierdził, że zmuszanie z jakiegoś powodu ludzi jadących z Woli do tego, że muszą jechać w bardzo dziwny sposób - jest po prostu głupie i niczego nie zmienia.
Przecież strumień samochodów z tamtego kierunku nie jest wielki w stosunku do innych kierunków i blokady dały tyle, że ludzie zaczęli szukać nietypowych objazdów, przez wąskie uliczki.
Mam nadzieję, że rondo tymczasowe pozostanie tak tymczasowe jak Słoneczna-Starodąbrowska :) Przecież to jest chyba jedno z największych powierzchniowo skrzyżowań w mieście i duże rondo mieści się tam bez większych problemów.

Awatar użytkownika

Versacz
Archont

Post autor: Versacz »

farciarzgilmore pisze:
24-06-2026, 08:58
Jakub Kwaśny pisze:
24-06-2026, 08:38
Goscinny pisze:
23-06-2026, 18:42
Nikt nie pisał, a to ciekawa informacja.
Otóż urzędnicy po prawie roku zorientowali się, że na rondzie tymczasowym (oby nie) zakaz jazdy od strony Woli Rzędzińskiej na wprost oraz w lewo, jest pomysłem kretyńskim.
Kierowcy od razu im to mówili, ale musieli odczekać rok, żeby nie wyszło, że słuchają ludzi :) i teraz już wolno pojechać na Lwowską.
I chyba ludzie od tego tam nie giną, rondo się bardziej nie korkuje i ogólnie to rondo jest tam pomysłem rewelacyjnym.
Trochę wejdę w polemikę. Trochę inny ruch mamy teraz, gdy nie ma tirów tak wiele, jeszcze inny w wakacje, jeszcze inny w roku szkolnym. Na szczęście istnieją już zaawansowane metody badania i symulacji natężenia ruchu. I wolę decyzję podejmować nie na bazie odczuć "bo mnie się teraz tam fajnie jeździ", tylko na bazie konkretnych danych. Rondo sprawdza się tam gdzie krzyżują się drogi o podobnym natężeniu ruchu. Kiedy wrócą tiry, to lepsze jest skrzyżowanie. Dodatkowo objazd Słoneczną był wprowadzony między innymi dlatego, żeby a) nie korkować Lwowskiej i zwiększyć przepustowość tymczasowego ronda.
Panie prezydencie a czy urzędnicy wiedzą co się dzieje na ul. Krakowskiej na wysokości stacji Orlen? Samochody jadące od strony Tarnowa lubią sobie tam przycisnąć i strach tam chodzić. Dodatkowo zwiększona ilość tirów zjeżdżająca z obwodnicy w kierunku Tarnowa. Skręcanie w uliczki lub z nich wyjeżdżanie jest bardzo niebezpieczne nie mówiąc o przechodzeniu przez ulicę (pasów i tak nie ma). Tam się aż prosi o fotoradar za Orlenem na końcu tej prostej. Proszę zobaczyć jak wygląda chodnik w tym miejscu. Z jednej strony cały się zapada do tego koryta z wodą a z drugiej strony pędzące samochody, tak jest wąsko. Nie wiadomo co lepsze, być potrąconym przez auto czy wpaść do tego betonowego rowu.
Tam to by wypadało przebudować cały obszar skrzyżowani Czarnej Drogi z Krakowską i tego skrzyżowania Krakowskiej co idzie na wprost koło Orlenu i drogi co idzie na wiadukt nad obwodnicą. Rano tam są gigantyczne korki jak chce się zjechać z obwodnicy z kierunku Rzeszowa, na tym stopie koło Orlenu, a po południu znowu jak chce się włączyć z Czarnej Drogi w Krakowską. Czy nie dało by się połączyć te dwa skrzyżowania w jedno oparte o rondo, nawet nie musi być okrągłe tylko tak a nerka jak to w Brzesku?

ODPOWIEDZ