Z góry dzięki za pomoc
Laptop
Laptop
Witam ! Ponoć jest tu paru informatyków i ludzi, którzy znają się na komputerach
Piszę, bo chcę kupić laptopa jakiejś niezłej klasy. Nie interesuję się jednak zupełnie komputerami i nie wiem jakie parametry powinien mieć taki przenośny komputer ? Potrzebuję go na studia, może znacie jakieś konkretne modele itp ?
Z góry dzięki za pomoc
Z góry dzięki za pomoc
Wystrzegaj się jak ognia matrycy typu "glare". Jest to przekleństwo, którego ja nie potrafię pojąć. Teraz z takimi "lustrzanymi" matrycami robi się bez mała chyba połowę laptopów a to jest totalnie nieużyteczne! Jeżeli nie siedzi się w ciemnym pomieszczeniu, to od tej matrycy odbija się wszystko - facjata użytkownika, tło za nim. W słoneczne dni praca na takim ustrojstwie na zewnątrz jest wykluczona.
Na szybkiego. To co pisze gush weź pod uwagę. Mam firmowego laptopa z lustrem i przy słońcu nie da się z niego korzystać. Generalnie też nie polecam wynalazków typu Acer, itp. NA IBM masz trochę mało kasy więc polecam Toshibe, np:
http://www.skapiec.pl/img/951725-17-1-t ... 5_13d.html
Doczytaj tylko jaką ma matryce. Grafika całkiem przyzwoita, dużo pamięci co ważne przy pracy z AutoCadem. Ewentualnie możesz się tylko zastanowić czy nie kupić 17.
http://www.skapiec.pl/img/951725-17-1-t ... 5_13d.html
Doczytaj tylko jaką ma matryce. Grafika całkiem przyzwoita, dużo pamięci co ważne przy pracy z AutoCadem. Ewentualnie możesz się tylko zastanowić czy nie kupić 17.
Brat studiuje budownictwo na PK i z AutoCADa korzysta na okrągło... prócz tego np. MathCAD
edit:
Taka mała uwaga odnośnie matrycy i laptopa z linku powyżej.
Brat właśnie ma 15.6 i nieco na nią narzeka, podobnież kolega z takim samym wymiarem.
edit:
Taka mała uwaga odnośnie matrycy i laptopa z linku powyżej.
Brat właśnie ma 15.6 i nieco na nią narzeka, podobnież kolega z takim samym wymiarem.
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]
[/center]
-
LordRuthwen
- Rhetor
Lechu, w tej chwili to ta opłacalność jest średnia.
1) ceny w USA już tak nie powalają
2) trzeba patrzeć na warunki gwarancji - często "worldwide" oznacza, że na świecie tak, ale w Polsce nie
3) Zasilacz - jak nie jest uniwersalny, to musisz kupić u nas nowy, albo dokupić transformator
4) Windows - tam kupisz z wersją EN - niestety licencja nie pozwala na nadinstalowanie wersji PL - chcesz być OK, musisz kupić Windows PL, ew. kupić bez Windowsa z np. Linuxem i u nas dopiero zainstalować co tam potrzebujesz.
1) ceny w USA już tak nie powalają
2) trzeba patrzeć na warunki gwarancji - często "worldwide" oznacza, że na świecie tak, ale w Polsce nie
3) Zasilacz - jak nie jest uniwersalny, to musisz kupić u nas nowy, albo dokupić transformator
4) Windows - tam kupisz z wersją EN - niestety licencja nie pozwala na nadinstalowanie wersji PL - chcesz być OK, musisz kupić Windows PL, ew. kupić bez Windowsa z np. Linuxem i u nas dopiero zainstalować co tam potrzebujesz.
Ze Stanów sobie odpuść. Duży problem z egzekwowaniem gwarancji, czasem są jakieś problemy ze zgodnościami systemów (?). U znajomego nie szło odtwarzać w ogóle filmów na DVD ze względu ja jakieś różnice w systemie kodowania (?). Z zasilaniem nie powinno być problemów, nie trzeba nic przerabiać, najwyżej wymienić zasilacz.
Jeżeli ma być to komputer do studiów technicznych to polecam jakiegoś 17-calowego. Przy takim rozmiarze możesz liczyć na dodatkową klawiaturę numeryczną (zerknij na Della Inspiron 1720). Poza tym praktycznie każdy współczesny laptop posiada co trzeba: wifi, bluetootha, czytnik kart SD i takie tam, więc tylko upewnij się, że ktoś nie wciska Ci jakiegoś shitu.
Z praktyki: zwracaj uwagę na klawiaturę i touchpada. Niektóre klawiatury osadzone są dość głęboko w obudowie (widziałem taką w którymś Lenovo), przez co korzysta się z nich uciążliwie. Wielkość klawiszy i ich układ (zwłaszcza strzałki, Page Up, Page Dn, Home, End, Del itd.) potrafi czasem dać w dupę. Z touchpadem jest podobnie: w tym Lenovo był dość głęboko, do tego miał wystające klawisze myszy i można było się przy nim pochlastać.
Jeżeli planujesz zakup na lata - zwróć uwagę na solidność mocowania matrycy do obudowy. Kiedyś jedną Toshibę zajechałem do tego stopnia, że wyrwałem jeden zawias.
I druga istotna rzecz: z czego zrobiona i jak malowana/powlekana jest obudowa. Najlepiej, żeby była wykonana z jednolitej masy bez żadnych powłok. Będziesz dużo na nim pracował - ta powłoka się zetrze i zacznie odłazić.
Jeżeli ma być to komputer do studiów technicznych to polecam jakiegoś 17-calowego. Przy takim rozmiarze możesz liczyć na dodatkową klawiaturę numeryczną (zerknij na Della Inspiron 1720). Poza tym praktycznie każdy współczesny laptop posiada co trzeba: wifi, bluetootha, czytnik kart SD i takie tam, więc tylko upewnij się, że ktoś nie wciska Ci jakiegoś shitu.
Z praktyki: zwracaj uwagę na klawiaturę i touchpada. Niektóre klawiatury osadzone są dość głęboko w obudowie (widziałem taką w którymś Lenovo), przez co korzysta się z nich uciążliwie. Wielkość klawiszy i ich układ (zwłaszcza strzałki, Page Up, Page Dn, Home, End, Del itd.) potrafi czasem dać w dupę. Z touchpadem jest podobnie: w tym Lenovo był dość głęboko, do tego miał wystające klawisze myszy i można było się przy nim pochlastać.
Jeżeli planujesz zakup na lata - zwróć uwagę na solidność mocowania matrycy do obudowy. Kiedyś jedną Toshibę zajechałem do tego stopnia, że wyrwałem jeden zawias.
Brat ma drugiego już. Poprzednio miał jakiegoś FS Amilo Pro. Ale niezbyt na niego uważał, toteż laptop często lądował w różnych dziwnych miejscach.Lechu pisze:A brat jakiego ma laptopa ? Jest wystarczający ?
Obecnie ma Tosię Satellite A350-13A, i raczej nie narzeka. Choć głównie w Krakowie na niej pracował, więc nie wiem tak do końca. Teraz jak jest w domu to raczej z neta tylko korzysta... wakacje itd.
Ja sam mam Tosię tylko nieco starszą od tej powyższej (A200-1M4) i prócz wymiany matrycy /z mojej winy/ to nic się nie działo.
Ostatnimi czasy jedynie zatrzask od pokrywy szlag trafił /ale to się stało przy wymianie matrycy/ i przełącznik od WiFi się zepsuł, ale karta działa nadal. Podejrzewam jednak że po prostu "zużycie materiału"
Ale na przykład u brata w laptopie już jest pokrywa bez zamknięcia, więc tego problemu nie będzie miał.
Przymierzam się do wymiany swojego na nowego bo ma już prawie 3 lata. I raczej też będzie to Toshiba jakaś, które ze swojego doświadczenia polecam.
[center]"We're the lucky ones. Don't forget that"
[/center]
[/center]
Hej, zapytam się o coś przy okazji 
Chcę kupić rodzicom laptopa
Do czego będzie potrzebny:
- siedzenie na necie( kurnik, różne strony internetowe)
- oglądanie filmów na youtube i normalnych
Laptop będzie cały czas w domu więc błyszcząca matryca mi nie przeszkadza.
Powiem szczerze, że chciałbym jak najtaniej a żeby był nowy
Laptop bez systemu ponieważ mam dostęp do systemów z MSDNAA więc nie jest potrzebne kupowanie 
Co sądzicie o tym?
http://www.allegro.pl/item1103471584_as ... _raty.html
Chcę kupić rodzicom laptopa
- siedzenie na necie( kurnik, różne strony internetowe)
- oglądanie filmów na youtube i normalnych
Laptop będzie cały czas w domu więc błyszcząca matryca mi nie przeszkadza.
Powiem szczerze, że chciałbym jak najtaniej a żeby był nowy
Co sądzicie o tym?
http://www.allegro.pl/item1103471584_as ... _raty.html
-
LordRuthwen
- Rhetor
Ujdzie, szczerze mówiąc ja bym im ubunciaka trzasnął, troszkę trudniej go zepsuć a do tego się spokojnie nada.
Ja tak zrobiłem rodzicom, po prostu postawiłem ich przed faktem dokonanym, pokazałem jak się obsługuje i zadowoleni byli przez około 2 lata... a potem przyszedł brat, zainstalował windę i teraz co miesiąc, dwa ma formata
Ale to już nie mój problem.
Ja tak zrobiłem rodzicom, po prostu postawiłem ich przed faktem dokonanym, pokazałem jak się obsługuje i zadowoleni byli przez około 2 lata... a potem przyszedł brat, zainstalował windę i teraz co miesiąc, dwa ma formata
Ale to już nie mój problem.