Przebudowa ulicy Lwowskiej
-
- Archont
Re: Przebudowa ulicy Lwowskiej
Może nie ma kar bo to ktoś z urzędu dał ciała? A może tak miało być? Tak dużo pytań tak mało odpowiedzi. Odnośnie ul. Lwowskiej, prezydent przekazał, że projektant zawalił i nie ma z nim kontaktu a oni w związku z tym przeznaczyli dodatkowe ponad 300 tys. zł na kolejnego. TYLE !! To wszystko cuchnie ale co ja tam wiem.
-
- Rhetor
Ja tam czytałem gdzieś, że:
1. Projektant dał ciała.
2. Pod chodnikiem są instalacje nieuwzględnione w projekcie.
3. Są źle wykonane (niezgodnie z projektem) cośtam cośtam podczas remontu wiaduktu przez PKP.
I ja teraz widzę tak (o ile to prawda):
1. Kara umowna była?
a) Nie było? Niedopełnienie obowiązków i działanie ne szkodę miasta osoby która podpisała umowę z ramienia UM.
b) Była? Egzekucja.
2. Ciąć, nie ma na mapkach - nie powinno ich tam być.
3. Obciążyć PKP PLK kosztami zmian projektowych i przebudowy, zobowiązać to poprawek do konkretnej daty z karami umownymi.
1. Projektant dał ciała.
3. Są źle wykonane (niezgodnie z projektem) cośtam cośtam podczas remontu wiaduktu przez PKP.
1. Kara umowna była?
a) Nie było? Niedopełnienie obowiązków i działanie ne szkodę miasta osoby która podpisała umowę z ramienia UM.
b) Była? Egzekucja.
3. Obciążyć PKP PLK kosztami zmian projektowych i przebudowy, zobowiązać to poprawek do konkretnej daty z karami umownymi.
A co za tym idzie wykorzystać to i zmusić PKP do całkowitej przebudowy wiaduktu i poszerzenia goLordRuthwen pisze: ↑09-07-2025, 11:53Ja tam czytałem gdzieś, że:
1. Projektant dał ciała.
1. Kara umowna była?
b) Była? Egzekucja.

Już widzę Tarnowskie Wodociągi wjeżdżające na pełnej dzień po przecięciu wstęgi :-)
-
- Rhetor

Jakie to by było prawdziwe

To jest nieudolne trwonienie naszych pieniedzy, czy naprawde nie ma nikogo w urzedzie miasta za tej i poprzedniej kadencji kto by sie tym zajął?? No tak dzwonili do projektanta i biedak nie odbieral to nasi bogacze wylozyli kolejne kwoty by to naprawic, a co z projektantem?? zawalil?? obowiazuje go jakas umowa czy po prostu nie odbierze telefonu i jest ok??Jesli firmy wiedzą ze moga robic dana ulice 10 lat to tyle bedą robic bo jest robota nie ma kar normalnie ideal.
Gdyby firma wiedziala podpisala odpowiednia umowe ze po terminie zaplaci horrendalne kary to by sie sprężała.
Wedlug mnie te wszystkie inwestycje drogowe w Polsce sa traktowane po macoszemu, powinno byc tak ze po pierwsze, droge remontujemy tez w najmniej uciazliwym termin swieta, niedziele, no i jesli sie tylko da system powinien byc trzy zmianowy, trudno taki zawod takie inwestycje, droga to priorytet.
Gdyby firma wiedziala podpisala odpowiednia umowe ze po terminie zaplaci horrendalne kary to by sie sprężała.
Wedlug mnie te wszystkie inwestycje drogowe w Polsce sa traktowane po macoszemu, powinno byc tak ze po pierwsze, droge remontujemy tez w najmniej uciazliwym termin swieta, niedziele, no i jesli sie tylko da system powinien byc trzy zmianowy, trudno taki zawod takie inwestycje, droga to priorytet.
Zasadniczo tak powinno być, tylko praca w święta, niedzielę czy w nocy kosztowała by znacznie drożej. A priorytetem dla zarządzających miastem - nie tylko naszym - jest cena.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe" S. LEM